Beste energielabel

Beste energielabel

Banner 3 energielabelperfect.nl

De labels voor energieprestaties van woningen lopen van A t/m G. Dat het beste energielabel A is weet je wellicht al maar wist je dat de score tot A++++ gaat? En dat er sinds 2021 op een andere manier wordt gemeten? Welk energielabel is het beste en maakt het uit waar je een inspectie aanvraagt? De antwoorden op deze vragen en meer vind je op deze pagina.

Wat is het beste energielabel?

Het beste energielabel wat betreft duurzaamheid is A++++. Dit is een woning met nul-op-de-meter en mogelijk zelfs meer energie oplevert dan er verbruikt wordt.

Denk aan een warmtepomp en zonnepanelen op het dak, perfect geïsoleerd van kelder tot aan het dak. Officieel wordt gelet op de hoeveelheid energie per vierkante meter, bij een inspectie wordt er echter een schatting gemaakt op basis van standaard meetpunten.

Op dit moment loopt het energielabel van A t/m G met vier optionele plussen voor label A:

  • Label A (++++): Groen
  • Label B: Groen
  • Label C: Groen
  • Label D: Geel
  • Label E: Oranje
  • Label F: Rood
  • Label G: Rood

Label A is het beste energielabel met onderverdeling van A+ t/m A++++. Vanaf label E presteert de woning echt ondermaats. De regering heeft bij verhuurders aangegeven dat ze vanaf 2030 niet langer label E of slechter mogen verhuren.

In 2021 is er een nieuwe standaard gekomen voor het meten van energieprestaties. Het oude label is echter nog steeds geldig in een aantal gevallen. Welk energielabel is het beste? Als je uitgaat van een nauwkeurig resultaat dan is de nieuwe methode beter. Er komt een adviseur aan te pas die de woning echt komt inspecteren.

Veel oude labels zijn automatisch gegenereerd en bewoners konden zelf wijzigingen maken. Het beste energielabel voldoet aan de nieuwe NTA 8800 standaard maar er is nog een belangrijk punt voor huiseigenaren om te weten; het oude label klopt niet altijd.

Waarom klopt het oude label niet?

Veel labels die nu nog geldig zijn komen uit 2015. Toen werden alle woningen zonder label automatisch voorzien van een energieprestatie score op basis van statistische data. Als je zelf in huis had geïsoleerd of zonnepanelen had geplaatst dan moest je dit zelf doorgeven.

Daarnaast blijken de oude schattingen soms lager uit te vallen dan de werkelijke situatie. Waar je volgens de oude norm C hebt gekregen zou je woning eigenlijk B moeten hebben.

Dus, je hebt een label C uit 2015 die bij een nieuwe inspectie label B wordt. Jouw huis wordt er niet warmer van, je hoeft ook niet minder te stoken want het is niets anders dan een letter op een papiertje.

Bij verkoop of verhuur kan een beter label je echter veel geld opleveren. Een label beter betekent duizenden euro’s meer aan woningwaarde. Als je voor een paar honderd euro een nieuwe inspectie aanvraagt voordat je de woning te koop zet dan kun je veel meer vragen voor je huis.

Maakt het uit waar je een label aanvraagt, wat is het beste energielabel en waar kun je die kopen? Eigenlijk maakt het niet uit waar je dit doet zolang het maar bij een erkend EP-adviseur is. Dit zal doorgaans een persoon of bedrijf zijn met een bouwtechnische achtergrond die een aanvullende opleiding heeft gehad om deze inspecties uit te voeren.

De metingen worden sinds 2021 via de NTA 8800 standaard uitgevoerd, dit zorgt ervoor dat iedere inspectie tot hetzelfde resultaat leidt. Het mag dus niet zo zijn dat één inspecteur op label B uitkomt terwijl een andere inspecteur label D toekent.

Toch zijn er twee verschillen tussen EP-adviseurs die voor jou van belang kunnen zijn:

  • Wachttijd
  • Prijs

Omdat er meer huiseigenaren zijn die hun woning willen laten inspecteren dan er adviseurs rondlopen kunnen wachtlijsten oplopen. Dit kan per regio en aanbieder afwijken. Daarnaast is er geen standaard tarief gesteld voor een label inspectie. Aangezien het resultaat hetzelfde is hoef je niet meer te betalen dan nodig is.

Het verschil tussen wachttijd kan maanden zijn, de kosten kunnen honderden euro’s afwijken. Woon je zelf in een vrij standaard woning? Dan kun je via Energielabelperfect.nl snel en goedkoop een inspectie aanvragen. Op deze site hebben erkende adviseurs door heel Nederland hun krachten gebundeld. Voer je adres in en maak een afspraak, zo eenvoudig kan het zijn. Welk energielabel is het beste? Waar je de minste moeite voor hoeft te doen natuurlijk!

Banner 3 energielabelperfect.nl