Bodemisolatie

Bodemisolatie

Banner 1 woning isoleren

Warme voeten krijg je niet alleen van vloerverwarming. Je kunt er ook voor zorgen dat kou uit de bodem niet omhoog kan trekken. Met bodemisolatie scheid je de benedenverdieping van de grond onder het huis. Dit is een effectieve vorm van woningisolatie die bovendien geen overlast veroorzaakt in huis.

Er zijn verschillende manieren om bodemisolatie in de kruipruimte te realiseren. Dat moet ook wel want de situatie per woning kan sterk verschillen. De voordelen en mogelijkheden van bodem isolatie gaan we nader bekijken op deze pagina.

Wat is bodemisolatie?

Bij bodemisolatie wordt de bodem van de kruipruimte onder de woning geïsoleerd. Hier zal nu een laagje zand liggen of wellicht een laag water. Door hier isolatiemateriaal aan te brengen kun je optrekkende kou (en vocht) tegengaan. Het gevolg is een huis met een minder koude vloer, meer comfort op de benedenverdieping en lagere energiekosten.

Voordelen van bodemisolatie zijn:

  • Minder kou vanuit de bodem op de benedenverdieping.
  • Minder last van vocht in de woning.
  • Bescherming van de leidingen onder het huis.
  • Lagere energiekosten door isolatie van de kruipruimte.

Samen met spouwmuurisolatie en dakisolatie levert bodemisolatie in de kruipruimte de basis voor een duurzame woning. Weet je welk energielabel jouw woning heeft? Via Energielabelperfect.nl kun je een inspectie aanvragen met een geldig energielabel dat 10 jaar geldig is. Naast een label score zul je ook advies krijgen om de woning verder te verduurzamen.

Is bodemisolatie en vloerisolatie hetzelfde?

De termen vloer- en bodem isolatie worden vaak door elkaar gehaald. Het zijn echter twee verschillende isolatiemethoden. Bij vloerisolatie wordt de vloer geïsoleerd, bijvoorbeeld met isolatieplaten.

Als er een kruipruimte aanwezig is met voldoende hoogte dan heeft isoleren van onderaf het beste effect. Als dit niet mogelijk blijkt te zijn, dan kan de vloer van boven worden geïsoleerd met bijvoorbeeld isolatieplaten met hoge draagkracht. Bij bodemisolatie in de kruipruimte wordt de bodem bedekt met isolatiemateriaal.

Dit kan zo eenvoudig zijn als een dikke laag zand, maar er zijn ook andere methoden zoals schelpen. Het zijn dus twee verschillende manieren om de kou van onder de woning te scheiden van de bovenliggende constructie.

Heeft ieder huis een kruipruimte?

Niet iedere woning heeft een kruipruimte die toegankelijk is. In dat geval is het mogelijk om een toegang te maken. Als de ruimte te laag is dan kan er een deel worden afgegraven zodat er ruimte ontstaat voor een laag die beter isoleert.

Er zijn ook methoden om de constructie onder de woning te isoleren met thermokussens. Dan ben je niet afhankelijk van de ruimte die in de kruipruimte aanwezig is.

Bodemisolatie kruipruimte

Waarom is bodem isolatie van belang? De grond onder een huis is koud en vochtig. Optrekkende kou en vocht zorgt voor een vloer die kil aanvoelt. Ook is er meer kans op schimmel en aantasting van de fundering. De meest eenvoudige manier om deze problemen aan te pakken is bodemisolatie.

Er zijn verschillende manieren om bodem isolatie uit te voeren:

  • Als er voldoende hoogte is in de kruipruimte en de bodem is droog dan kan er hier een dikke laag zand worden gestort. Dit is een laag van tientallen centimeters die de bodem en vloer van elkaar scheidt.
  • Als de kruipruimte onder water staat dan kan er een combinatie van zand en schelpen worden gelegd. Zolang de schelpen boven het waterniveau uitkomen gaat hier een isolerende werking van uit.
  • Als het niet mogelijk is om de bodem direct te isoleren, kan in de constructie van de woning isolatiemateriaal worden aangebracht.
  • Naast zand storten kan de kruipruimte gevuld worden met schuim dat verhardt tot isolatiemateriaal. Het is wel de vraag in hoeverre de kruipruimte open moet blijven voor werkzaamheden aan de buizen.

De kruipruimte zit niet voor niets onder de meeste huizen. Als je de ruimte opvult met isolatiemateriaal dan versper je de toegang tot de ruimte waar ook buizen voor riolering en elektra liggen. Laat je adviseren door een expert voordat je met isoleren aan de slag gaat.

Isolatie verdient zichzelf weer terug

De kosten voor bodemisolatie van de kruipruimte zijn gunstig ten opzichte van vloerisolatie als deze ruimte direct toegankelijk is en voldoende hoogte heeft. De investering kun je vaak al binnen 5 jaar terugverdienen door besparing op de energiekosten.

Daarna is het dus pure winst. Als je de woning verkoopt dan is woningisolatie ook een belangrijk onderdeel van de koopsom. Als je bijvoorbeeld een label B woning opwaardeert tot label A woning dan is je huis direct duizenden euro’s meer waard.

Bodemisolatie en vloerisolatie

Je hoeft niet een keuze te maken tussen isolatie van de bodem of de vloer, waarom niet beide? De totale investering komt zo hoger te liggen maar de besparing neemt ook toe.

Als beide vormen van isolatie plaatsvinden in de kruipruimte dan moet er voldoende hoogte beschikbaar zijn, denk aan 50 centimeter vrije ruimte. Ook moet er ruimte zijn voor ventilatie. Het is namelijk niet de bedoeling dat de luchtdoorstroming volledig wordt afgesloten.

Welke isolatie levert het meeste rendement op? Volgens de oude energielabel meting was vloerisolatie beter dan bodemisolatie. Maar daar zijn wel enkele kanttekeningen bij te plaatsen. In de eerste plaats is bodemisolatie vaak goedkoper waarmee je de investering snel kunt terugverdienen.

Daarnaast werd het oude energielabel toegekend op basis van statistische informatie. Er werd dus geen controle uitgevoerd in de individuele woning. De nieuwe NTA 8800 standaard is meer nauwkeurig, nu komt er een erkend adviseur langs die naar de werkelijke situatie kijkt. Wil je een nieuw energielabel aanvragen? Dit kan goedkoop en snel via Energielabelperfect.nl.

Naast isoleren is het mogelijk om de vloer te verwarmen. Dit geeft direct een behaaglijk gevoel. Daarnaast is het een manier om energie te besparen. Wist je dat met vloerverwarming de thermostaat 2 graden lager kan blijven in vergelijking met radiatoren?

Vloerverwarming brengt uiteraard een behoorlijke investering met zich mee, maar als je kijkt naar de besparing in kosten en het verhoogde wooncomfort dan is het zeker een goede investering. De opwarmtijd ligt hoger dan bij radiatoren, als de ruimte eenmaal op temperatuur is dan voelt de ruimte echter zeer behaaglijk aan.

Het is ook bevorderlijk voor de luchtvochtigheid onder stoelen en banken. Omdat de warmte van onderaf komt zal de lucht meer evenredig worden verwarmd. Er zijn altijd min- en pluspunten, bekijk daarom alle mogelijkheden voordat je een keuze maakt.

Banner 1 woning isoleren