Boete energielabel

Boete energielabel

Banner 2 energielabelperfect.nl

Boete energielabel. Als je een huis verkoopt of verhuurt zonder aan te geven wat de energieprestaties zijn dan kan je dit duur komen te staan. Er volgt namelijk een boete energielabel als deze niet aan de voorwaarden voldoet.

Mag je nog een huis verkopen zonder energielabel? En hoe hoog is de boete bij ontbreken van een energielabel? We leggen het uit op deze pagina. Beschik je niet over een geldig label of is de situatie veranderd? Dan kun je via Energielabelperfect.nl een inspectie volgens de nieuwe NTA 8800 norm aanvragen.

Woning verkopen zonder energielabel

Bij de verkoop van een woning ben je als verkopende partij verplicht om belangrijke feiten te vermelden en je mag geen onjuiste informatie verstrekken. Het energielabel is een belangrijk deel geworden van de informatie die je moet overleggen.

Het is zelfs een verplicht onderdeel geworden, een woning verkopen zonder energielabel is niet toegestaan. Je moet het label kenbaar maken bij de advertentie en ook huurders moeten een digitale kopie ontvangen bij verhuur. Als je geen label kunt overleggen dan krijg je hier een boete voor.

Hoe hoog is de boete  energielabel?

Op 1 november 2021 is de hoogte van de boete voor energielabels naar boven bijgesteld. Voor die datum moest een particuliere verkoper 170 euro betalen en een bedrijf betaalde 340 euro bij de verkoop van een woning aan een nieuwe eigenaar.

Sinds 1 november 2021 zijn deze bedragen 435 euro voor particulieren en 870 euro voor bedrijven. Dat is dus hoger dan een geldig label aanvragen bij Energielabelperfect.nl.

Er zijn nog meer redenen om die boete te vermijden, daar komen we verder op de pagina op terug. Als de overtreding is begaan voor 1 november 2021 dan betaal je nog het oude tarief maar als je nu een huis verkoopt zonder geldig label dan is dit een dure kwestie.

Zorg voor een geldig energielabel

Is mijn energielabel geldig? In principe is de geldigheidsduur van een energielabel 10 jaar na afgifte. In 2021 werd de nieuwe NTA 8800 norm ingevoerd ter vervanging van de NEN 7120 norm. Je krijgt echter geen boete energielabel volgens de oude standaard mits het een VEL is. Dit staat voor Vereenvoudigd Energielabel. De VEL evenals een EI (Energie Index) is 10 jaar geldig.

Als je bij een nieuwbouwwoning een voorlopig label hebt gekregen dan is dit energielabel niet geldig bij verkoop van je woning. In dat geval is er een schatting gemaakt maar er kon nog geen inspectie worden uitgevoerd.

Als het een label voor nieuwbouw volgens de oude standaard betreft dan is dit niet geldig en loop je het risico op een boete vanwege het ontbreken van een energielabel.

Waarom niet gewoon de boete energielabel betalen?

Misschien heb je geen tijd of zin om een definitief label aan te vragen of je bent principieel tegen een verplichte keuring. We kunnen je niet vertellen wat jouw mening is, we kunnen wel adviseren en informeren.

Een huis verkopen zonder energielabel heeft meer consequenties naast de boete voor ontbreken van het energielabel. In de eerste plaats zal een verkoopmakelaar jouw huis niet aanbieden via de officiële kanalen omdat het verplicht is om de label score aan te geven.

Verder zal een potentiële koper of huurder twijfelen aan de transactie. Wat heb je te verbergen? Een inspectie aanvragen kost je minder dan de boete en je weet zelf ook direct wat de werkelijke energieprestaties zijn.

Op basis van de adviezen kun je zelf investeren in duurzaamheid of onderhandelen met de koper. Puur financieel gesproken levert een geldig label meer op dan een huis verkopen zonder energielabel.

Wie controleert of er een label is?

Er is geen controleur die alle huizen in Nederland bezoekt en naar een label vraagt. Dit is allemaal vastgelegd in een landelijke database. Zodra iemand een woning te koop of te huur aanbiedt dan wordt er gecontroleerd of er een geldig energielabel geregistreerd staat.

Als dit niet het geval is dan kun je een boete voor ontbreken van een energielabel verwachten. De boete energielabel wordt opgelegd door de Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT).

Tot 1 januari 2022 werd de verplichting om het label te vermelden in advertenties nog niet gehandhaafd, dit is nu wel het geval. Wees er dus op tijd bij als je een pand in de verkoop of verhuur wilt doen. Bij Energielabelperfect.nl kun je vaak al binnen enkele werkdagen een inspectie inplannen. Klik op de link voor meer details.

Banner 2 energielabelperfect.nl