Check je energielabel

Check je energielabel

Banner 3 energielabelperfect.nl

In 2025 zullen miljoenen energielabels niet meer geldig zijn. Check je energielabel om te controleren hoe het zit mijn jouw label. Het is namelijk verplicht om als huiseigenaar een geldig energielabel te laten zien bij verkoop of verhuur, anders krijg je een flinke boete.

Ook als je nog niet gaat verhuizen of als je een huis huurt dan is deze eenvoudige en gratis controle een kleine moeite. Waarschijnlijk zit je met vragen zoals “Hoe check ik mijn energielabel?” en wil je weten hoe je een nieuw label aanvraagt. Dat leggen we uit op deze pagina.

Waar vind ik mijn energielabel?

De meest eenvoudige manier om je energielabel te checken is via de website energielabel.nl. Dit is een pagina van Milieu Centraal met informatie uit het Kadaster. De score van energielabels is openbaar toegankelijk en daarmee vrij op te zoeken.

Je kunt naast de score van je eigen eigen dus ook scores van andere adressen bekijken. Deze informatie is echter niet volledig en niet alle huizen staan hier vermeld. Check je energielabel, als je geen resultaat krijgt dan moet je even naar MijnOverheid gaan voor een tweede controle.

Check je energielabel MijnOverheid

Energielabel.nl is een openbaar register, je vindt hier niet alle informatie. Zo kun je voorlopige labels die in 2015 zijn verstrekt niet inzien. Ze zijn wel geldig tot 2025 maar omdat het een ruwe schatting betreft wordt deze score niet openbaar gemaakt.

Het zou namelijk valse verwachtingen scheppen wat nadelig kan zijn voor zowel de eigenaar als voor een koper of huurder. Ga voor een digitale kopie van jouw energielabel naar MijnOverheid.nl en log in met DigiD. Als je geen DigiD hebt dan moet je die eerst aanvragen.

De meeste mensen maken al gebruik van Mijn Overheid om andere zaken te regelen, in dat geval kun je direct naar de rubriek Wonen gaan. Kijk dan bij de Kadasterdata en daar vind je als het goed is het energielabel van jouw woning. Vind je hier niets? Dan staat de woning wellicht niet op jouw naam of het betreft een huurhuis.

Alleen de wettelijke eigenaar kan namelijk het label downloaden. Check je energielabel en controleer tot welke datum het label geldig is. Als je na 2015 geen nieuw label hebt aangevraagd dan komt deze in 2025 te vervallen.

Check je energielabel ook als je huurt

Als huurder kun je terecht op energielabel.nl maar in MijnOverheid zul je niets vinden. Je kunt de score opvragen bij de verhuurder. Waarom zou je dit doen?

Als je momenteel veel huur betaalt en het blijkt dat jouw woning een zeer lage score heeft dan kan dit aanleiding zijn om huurverlaging aan te vragen. Als jouw energierekening hoog is terwijl je juist in een A-label huurhuis woont dan is dit een goed moment om navraag te doen bij de energieleverancier.

Wellicht wordt de meter verkeerd uitgelezen of er is een technisch mankement aan de installatie. Als je weet in welke categorie jouw huis valt dan kun je maatregelen nemen, meer informatie biedt meer mogelijkheden.

Nieuw label aanvragen

Bent u van plan uw huis te verkopen of verhuren? Check je energielabel om te controleren of deze nodig geldig is en bekijk ook zeker wat de score is. Een C of D label woning kan namelijk vrij eenvoudig worden verbeterd tot een A of B label. Bij verkoop of verhuur levert een energiezuinige woning meer op en je trekt met een zuinig huis meer mensen.

Je kunt dan eerst energiebesparende maatregelen uitvoeren en vervolgens bij Energielabelperfect.nl een inspectie aanvragen. Er komt een erkend EP-adviseur langs om de nieuwe score te bepalen en dat label wordt vervolgens geregistreerd.

Als je dit doet voordat je de woning aanbiedt voor verkoop of verhuur dan kun je een aanzienlijk hoger bedrag vragen. Een afspraak inplannen gaat heel eenvoudig en voor de meeste huizen betaal je een laag, vast tarief voor een officiële inspectie met energielabel dat weer 10 jaar geldig is.

Heb je een voorlopig energielabel? Dit label is niet te gebruiken bij verkoop of verhuur. Daarnaast geeft het een vertekend beeld van de werkelijke situatie. Als je de woning wilt verkopen of verhuren, of als je duurzaamheidsmaatregelen wilt doorvoeren dan kun je met het advies van de inspecteur een doorgelicht plan maken. Via Energieperfect.nl kun je snel een afspraak inplannen.

Banner 3 energielabelperfect.nl