Dakisolatie kosten

Dakisolatie kosten

Banner 2 energielabelperfect.nl

Een woning verduurzamen is ook duur. Dat zit al in het woord… Tenminste, je moet een flink bedrag uitgeven. Aan de andere kant kun je voor een dak isoleren de kosten snel weer terugverdienen op de energiekosten. Ben je op zoek naar de gemiddelde dakisolatie kosten? Lees dan snel verder.

Wil je voor of na een verbouwing een energielabel aanvragen? Dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl om een afspraak in te plannen met een lokale EP-adviseur.

Dakisolatie kosten

In plaats van kosten kun je beter spreken van een investering. Je zult namelijk besparen op de energiekosten en dat merk je iedere maand op de energierekening.

Zo kun je dakisolatie kosten doorgaans al binnen 5 jaar terugverdienen. Daarna is het pure winst dus. Dit geldt overigens ook voor spouwmuurisolatie en vloerisolatie. Als je deze drie zaken als eerste aanpakt dan scoor je niet alleen een hoger energielabel, je zit er letterlijk en figuurlijk warmpjes bij.

Dit zijn bij een dak isoleren de kosten voor een gemiddelde woning per type:

  • Voor een tussenwoning betaal je gemiddeld 3500 tot 4000 euro.
  • Voor een hoekwoning betaal je gemiddeld tussen 4000 en 4500 euro.
  • Voor 2-onder-1-kap betaal je gemiddeld tussen 4500 en 5000 euro.
  • Voor een vrijstaande woning betaal je gemiddeld tussen 4500 en 5000 euro.

Je kunt de dakisolatie prijs direct verlagen door gebruik te maken van de landelijke subsidie regeling. Als je aan de voorwaarden voldoet dan kun je deze subsidie tegemoet zien:

  • Voor een tussenwoning krijg je 1700 euro subsidie.
  • Voor een hoekwoning krijg je 1900 euro subsidie.
  • Voor een 2-onder-1-kap krijg je 3600 euro subsidie.
  • Voor een vrijstaande woning krijg je 3600 euro subsidie.

Tot zover de dak isoleren prijs. Dan hebben we uiteraard nog de besparing op de energiekosten. Die zullen anders uitvallen per huishouden, dit is de gemiddelde besparing per woning type:

  • Bij een tussenwoning bespaar je gemiddeld 650 euro per jaar.
  • Bij een hoekwoning bespaar je gemiddeld 700 euro per jaar.
  • Bij een 2-onder-1-kap bespaar je gemiddeld 1400 euro per jaar.
  • Bij een vrijstaande woning bespaar je gemiddeld 1400 euro per jaar.

De dakisolatie prijs is voor een deel afhankelijk van het aantal vierkante meters dat geïsoleerd moet worden. Wat zijn de dakisolatie kosten per m2? Dat gaan we nu bekijken.

Dakisolatie kosten per m2

Niet iedere woning heeft dezelfde afmetingen. Het is daarom interessant om de dakisolatie kosten per m2 te weten om een schatting te maken van de totale kosten.

Gemiddeld genomen kun je een bedrag tussen 75 en 150 euro per vierkante meter aanhouden. Dat is een ruime marge, dit komt door meerdere factoren.

Als eerste het type materiaal. De besparing op een goedkoper isolatiemateriaal neemt toe naarmate de oppervlakte groter wordt. Dan is er de isolatiewaarde. Als je kiest voor een minder dikke isolatielaag dan vallen de dak isoleren kosten per m2 goedkoper uit maar je bespaart ook minder aan energiekosten.

Vervolgens zullen per aannemer de prijzen anders zijn. Je kunt meerdere offertes aanvragen, maar kies niet automatisch voor de goedkoopste optie. Vakkundigheid is van belang om optimaal te profiteren van dakisolatie. Bij een dak isoleren zijn de kosten per m2 sterk afhankelijk van het materiaal dat wordt geplaatst en de isolatiewaarde.

Dikte en akoestische demping

Naast de dak isoleren prijs, zul je ook rekening moeten houden met de ruimte die het isolatiemateriaal inneemt. Als je voor een goedkoper materiaal kiest, dan kan het aantal centimeters oplopen tot vijf maal de dikte van de meest luxe optie.

Daarnaast is er nog de akoestische demping die bij daken vaak een rol speelt. Hoewel bij glaswol de dakisolatie kosten lager uitvallen, zal de dikte merkbaar zijn in de ruimte en de akoestische demping is minimaal. Dus je kunt nog steeds geluid van de straat horen. Als je een zolder wilt gebruiken als leefruimte dan zijn dit zeker aandachtspunten die van belang zijn.

Zoldervloer isoleren

Wil je de energiekosten drukken en ga je de zolder niet als leefruimte inrichten? Dan kan zoldervloerisolatie een oplossing zijn. Als je kijkt naar de dakisolatie prijs per m2 dan liggen de kosten voor een zoldervloer hoger omdat de vloer beloopbaar moet blijven.

Dit betekent dat het isolatiemateriaal drukvast moet zijn en dan kom je automatisch duurder uit. Je scheidt in dit geval de zolder van de rest van de woning. Je hoeft dus niet onnodig veel energie te verbruiken om een ruimte te verwarmen die nauwelijks gebruikt wordt.

Zelf het dak isoleren?

Bij het dak laten isoleren liggen de kosten hoger dan bij een doe-het-zelf project. Als je een standaard zolder met kepers hebt, dan kun je relatief eenvoudig glaswol of een ander materiaal plaatsen. Op een zolder heeft afwerking niet altijd prioriteit, het is wel van belang dat er geen koudebruggen ontstaan en dat er een dampscherm aanwezig is.

De dakisolatie prijs per m2 kan hoger uitvallen als je een professional inschakelt, als je hiermee honderden euro’s op jaarbasis bespaart op de energiekosten dan is dit een goede investering.

Warm en koud dak

Het is mogelijk om het dak vanuit de binnenkant te isoleren of van buitenaf. De koud dak methode wordt binnen geplaatst en is doorgaans goedkoper dan de warm dak methode. Naast de dakisolatie kosten levert isoleren aan de binnenzijde hoger rendement op.

Toch zijn er situaties dat je beter kunt isoleren vanaf de buitenzijde. Bijvoorbeeld bij een plat dak dat beloopbaar moet zijn of als er weinig ruimte in de zolder is.

Energielabel

Iedere woning in Nederland moet voorzien zijn van een energielabel. Dit label geeft aan wat de energieprestaties van de woning zijn. In 2021 is een nieuwe standaard ingevoerd wat gevolgen kan hebben voor de score. Moet je nog beginnen met het dak isoleren? Dan zou je eerst een afspraak kunnen inplannen met een EP-adviseur die je praktisch advies geeft over de mogelijkheden.

Wil je na de verbouwing de woning te koop zetten? Dan is het zeker van belang om een nieuw energielabel aan te vragen. Een hogere energieprestatie score levert namelijk meer geld op bij verkoop. Dit scheelt duizenden euro’s per letter. Een label A woning is aanzienlijk meer waard dan een label B of C woning. Via Energielabelperfect.nl kun je een nieuw label aanvragen met een geldigheid van 10 jaar.

Banner 2 energielabelperfect.nl