Voor zowel elektrische apparatuur als voor huizen is een energie certificaat verplicht. Zoals altijd het geval is zijn er ook hier weer uitzonderingen op de regel, daarnaast is er de vraag aan welk label jouw huis moet voldoen.
In welke gevallen het energiecertificaat verplicht is en aan welke voorwaarden een pand moet voldoen leggen we uit op deze pagina. Ook het verschil tussen woonhuizen en zakelijke panden zullen we hieronder toelichten.
Is een energie certificaat verplicht voor huizen?
Het korte antwoord is; ja, het energie certificaat voor gebouwen is verplicht. Dit geldt al sinds 2008 voor nieuwbouw en vanaf 2015 moeten ook bestaande panden in het bezit zijn van een geldig label.
Wanneer is een energielabel geldig? In de eerste plaats is het certificaat 10 jaar na afgifte. Als je dus een huis na 10 jaar verkoopt of verhuurt dan moet je een nieuw energie certificaat aanvragen. Dit kan via Energielabelperfect.nl. Als je niet beschikt over een geldig label dan mag je het pand niet verkopen of verhuren.
Welke gebouwen vallen onder deze regel? Het energie certificaat is verplicht voor de volgende gebouwen:
- Woningbouw zoals huizen en appartementen
- Utiliteitsbouw zoals winkels en kantoorpanden
Dat zijn dus alle panden die gebruikt worden om in te wonen of te werken.
Uitzonderingen op de regel zijn:
- Beschermde monumenten
- Gebouwen voor religieuze activiteiten
- Vrijstaande gebouwen die kleiner zijn dan 50 vierkante meter
- Bedrijfspanden die bestemd zijn voor opslag of bewerking
- Gebouwen die niet langer dan 2 jaar worden gebruikt
- Recreatiewoningen die minder dan 4 jaar worden gebruikt
- Gebouwen zonder klimaatbeheersysteem zoals een garage of schuur
Als je niet zeker weet of voor jouw gebouw het energie certificaat verplicht is kijk dan op de website van de Rijksoverheid of neem contact op met een EP-adviseur voor meer informatie.
Welk energiecertificaat is verplicht?
Per categorie zijn er andere regels. Laten we daarom even bekijken welk energiecertificaat verplicht is per type gebouw:
1. Energie certificaat verplicht voor koophuizen
Als je een huis bezit en deze wilt verkopen dan moet je een geldig energielabel overleggen bij verkoop. Een betere label score betekent een hogere woningwaarde. Het kan daarom voordelig zijn om de woning vooraf te verduurzamen en na uitvoering van de werkzaamheden een inspectie aan te vragen. Dit kan via Energielabelperfect.nl.
2. Energiecertificaat verplicht voor huurhuizen
Als het een huurhuis betreft dan moet er ook een geldig energielabel zijn als het pand wordt overgedragen. De huiseigenaar is hier verantwoordelijk voor. Dit geldt zowel voor particuliere verhuur als voor sociale woningbouw. In de sociale sector zijn nog additionele eisen, daar kun je verder meer over lezen.
3. Energiecertificaat verplicht voor zakelijke panden
Onder utiliteitsbouw vallen eigenlijk alle panden die niet bestemd zijn om in te wonen. Denk aan winkels, horeca, ziekenhuizen en kantoorpanden. In die laatste categorie is de wet sinds 2023 veranderd. Er zijn ook uitzondering zoals monumenten, kerken en woonboten.
4. Energie certificaat verplicht voor kantoorpanden
Kantoorpanden behoren tot utiliteitsbouw maar omdat hier mensen werken en er doorgaans sprake is van een goede klimaatbeheersing zijn de regels aangescherpt. Er is nu een minimale score van label C van kracht. Als het pand hier niet aan voldoet mag het niet langer verhuurd of verkocht worden.
Welk label heb je nodig?
Hoewel een energie certificaat dus verplicht is betekent dit niet direct dat je moet gaan verbouwen of isoleren. Het maakt voor de wet namelijk niet uit of een huis label A of label G heeft. Dit is wel van belang voor de gebruikers.
De energiekosten liggen in een label G woning veel hoger dan bij label A, om nog maar niet te spreken van tocht, schimmel en optrekkend vocht.
Het biedt daarom zeker voordeel om de woning te verduurzamen. Ook als de woning reeds een label bezit dan kun je een EP-adviseur inschakelen om je advies te geven. Naast een score worden er namelijk ook verbeterpunten in kaart gebracht.
Voor huurwoningen in de sociale sector is een D-label energie certificaat verplicht vanaf 2030. Dit betekent dat er de komende jaren veel huizen verduurzaamd moeten worden.
Als je een koopwoning hebt dan is er nog geen verplichting vanuit de overheid, je mag uiteraard wel de woning verbouwen. Als je huis goed geïsoleerd is dan woon je met meer comfort en je betaalt minder voor energie.
Daarnaast verhoog je er de woningwaarde aanzienlijk mee. Iedere letter beter staat garant voor duizenden euro’s aan extra waarde. Je bespaart dus direct op de energiekosten en later profiteer je bij verkoop van een hogere koopsom.