Energie label C

Energie label C

Banner 3 energielabelperfect.nl

Niet iedereen kan de beste student in de klas zijn. Voldoende is voldoende toch? Als je niet streeft naar een A+++ score dan kun je met energie label C voor je huis ook slagen. Het is wel goed als je weet wat er achter de derde letter van het alfabet schuil gaat.

Waar staat energielabel C voor? We leggen het uit op deze pagina én je ontdekt waarom het zo belangrijk is voor eigenaars van kantoorgebouwen.

Wat betekent energie label C?

De score op energielabels loopt van fel rood (G) tot fel groen (A). Het C energielabel zit nét in het groene deel van de kleurenwaaier. Dat is een voldoende dus, maar niet bepaald een ruime voldoende. Voor 2021 werden de label scores nog niet uitvoerig onderbouwd, de criteria voor energielabel C waren niet echt duidelijk.

Dat was eigenlijk jammer want zo wist je als bewoner niet goed hoe je naar een B of A label kunt gaan. Sinds 2021 zijn er nieuwe normen gesteld en biedt het label veel meer nuttige informatie. Omdat er tegenwoordig altijd een erkend EP-energieadviseur langskomt aan huis kan er ook meer specifiek onderzoek uitgevoerd worden inclusief verbeterpunten.

Als je een inspectie wilt inplannen dan is de snelste manier een aanvraag indienen via Energielabelperfect.nl. Zo wordt je gekoppeld aan een lokale inspecteur die voor een vast tarief een erkende inspectie uitvoert.

Waar moet een energie label C aan voldoen?

Er wordt altijd een weging gemaakt van diverse zaken. Het verbruik van aardgas speelt een belangrijke rol in het bepalen van de score. Als het verbruik tussen 190,01 en 250 kWh per vierkante meter per jaar ligt dan krijg je een energie label C toebedeeld.

Dat is een begin, het is de extra informatie op het label die minstens zo waardevol kan zijn. Zo wordt er een overzicht gemaakt van installaties in huis en de isolatie wordt uitgebreid beschreven.

Isolatie

Per onderdeel van de woning worden de isolatie prestaties beoordeeld. Er wordt gekeken naar de gevels, gevelpanelen, daken, vloeren, ramen en buitendeuren. Er is een score in vier stappen van – naar ++ of n.v.t. als dit punt niet van toepassing is op jouw woning. Als je bijvoorbeeld ziet dat de dakisolatie tekort schiet dan kun je hier voordeel behalen.

Installaties

Hier wordt onderscheid gemaakt in de verwarming, warm water, de aanwezigheid van een zonneboiler, ventilatie, koeling en zonnepanelen. Een oude CV-ketel zal doorgaans minder zuinig zijn, met zonnepanelen profiteer je van duurzame energie.

Met een energie label C is het onwaarschijnlijk dat je al een dak vol zonnepanelen hebt liggen. Op het moment dat je de woning verduurzaamt dan kun je een nieuwe inspectie uit laten voeren. Maar dit is pas verplicht op het moment dat de woning wordt verhuurd of verkocht.

Naast de warmtebehoefte in de wintermaanden wordt er ook melding gemaakt van het risico op hogere binnentemperaturen in de zomermaanden. Als jouw huis een C energielabel heeft dan kun je eigenlijk verwachten dat het kwik op warme dagen behoorlijk op zal lopen in huis.

Zonwering is overigens geen meetpunt waarmee deze score puur indicatief is. Dit geldt overigens voor meerdere criteria voor energielabel C. Als je op vakantie gaat of als je bereid bent om twee truien aan te trekken in de winter dan heeft dit uiteraard effect op het verbruik. Het heeft in basis echter geen invloed op de score tenzij het energieverbruik als gevolg hiervan omlaag gaat.

Energie label C voor kantoren

Wanneer heb je energielabel C nodig? Vanaf 1 januari 2023 moeten kantoorpanden minimaal deze score behalen, anders kunnen er sancties opgelegd worden.

Als je momenteel een lagere score hebt dan is het verstandig om snel een energieadviseur in te schakelen om het kantoorpand te inspecteren. Je hebt dan nog de tijd om het pand te verduurzamen. De inspecteur geeft je namelijk niet alleen een eindscore maar adviseert ook over de mogelijke verbeteringen.

Voor een inspectie bij standaard woningen rekent Energieperfect.nl ook een standaard tarief. Bij kantoorpanden betreft het vooral maatwerk. Als je in 2023 niet voldoet aan energie label C dan kunnen er sancties opgelegd worden. Daarnaast zul je met iedere labelsprong direct energie besparen wat je maand in, maand uit terug zult zien op de energierekening.

Heb je een energielabel nodig? Meld je aan via Energieperfect.nl en je kunt vaak al binnen enkele dagen jouw huis laten inspecteren door een erkend EP-energieadviseur.

Banner 3 energielabelperfect.nl