Energie label check

Energie label check

Hier vraag je in 5 simpele stappen een energielabel aan

Heb je de energie label check al gedaan? Nee, het is geen nieuwe viral stunt die social media teistert, het gaat gewoon om een controle van jouw energielabel. Of die van een ander want een check van een energielabel kan voor ieder huis in Nederland. Dan weet je voordat je een bod uitbrengt op een koopwoning of dit huis goed geïsoleerd is of niet. Hoe je de energie label check kunt uitvoeren en waar je moet zijn leggen we uit op deze pagina. Kun je niets vinden? Dan wordt het tijd om een energielabel aan te vragen via energielabelperfect.nl. Hoe dat werkt lees je ook op deze pagina.

Check energielabel huis

Je woont al jaren in dezelfde woning en je ziet de energierekening steeds opnieuw stijgen. Wordt het tijd voor verduurzaming? Een energie label check biedt inzicht in de energieprestaties van jouw woning. De score loopt van A (zeer duurzaam) tot G (niet duurzaam). De energielabel check van een huis is gratis via de website energielabel.nl uit te voeren. Maar hier zitten wel enkele addertjes onder het gras…

Energie label check niet voor alle woningen

Je kunt via energielabel.nl van alle huizen in Nederland de score controleren. Maar je zult wellicht ontdekken dat er over jouw woning of het huis dat je wilt kopen geen informatie beschikbaar is. Hoe is dit mogelijk? Sinds 2015 moet iedere woning voorzien zijn van een energielabel. In eerste instantie werd er een voorlopig energielabel toegekend. Tot eind 2020 kon je een definitief label online aanvragen met aanvullingen die je zelf kon indienen. Sinds 2021 moet je een afspraak maken met een erkend energie adviseur voor een energielabel.

Als er nog geen definitief label is vastgesteld dan vind je geen resultaat op de website van Milieu Centraal. Dit komt omdat de informatie op het voorlopige label niet als betrouwbaar wordt beschouwd. Het zou dus mogelijk misleidende informatie geven. De energie label check is nu dus alleen mogelijk voor definitieve labels. Je kunt het energielabel van je eigen woning downloaden via de website van de overheid.

banner 3

Energielabel downloaden

Dus check het energielabel van je huis en ga vervolgens naar MijnOverheid als het je eigen woning betreft. Log in en zoek het label op via de optie Wonen, je vindt daar de informatie zoals deze in het Kadaster is opgenomen. Als je na 2015 een aanvraag hebt ingediend dan zou hier een definitief energielabel moeten staan. Dit label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Heb je sinds die meting aanpassingen doorgevoerd aan de woning die van invloed kunnen zijn op de energieprestaties zoals zonnepanelen op het dak? Dan zul je een nieuw energielabel moeten aanvragen bij verkoop of verhuur aan een derde partij. Ook bij een aanvraag voor een subsidie voor duurzaamheidsmaatregelen zal om een energielabel worden gevraagd.

Is de energie label check voldoende?

Bij mutatie van een woning, als er dus iemand anders komt wonen, moet een energielabel worden overlegd. Als je alleen een voorlopig label hebt dan moet je een inspectie aanvragen, dit kan via Energieperfect. Als je reeds een definitief label in je bezit hebt maar de situatie is veranderd, dan moet er een keuring uitgevoerd worden. Je bent namelijk verplicht om bij verkoop of verhuur een definitief label te overleggen. Als je dit niet kunt (of wilt) dan kun je hiervoor een boete opgelegd krijgen.

Wat biedt een energielabel inspectie?

Als blijkt uit de energie label check dat je slechts een voorlopig label hebt, dan moet je een energie adviseur inschakelen. Anders kun je de woning niet verkopen of verhuren aan een andere partij. Als je wel in het bezit bent van een definitief label van voor 2021 dan mag je die overhandigen. Deze labels zijn namelijk 10 jaar geldig. Maar als je na die eerste vaststelling werkzaamheden hebt verricht waardoor de score verbeterd is dan is het verstandig om een nieuwe keuring aan te vragen. Niet alleen kan de score stijgen, je krijgt tegenwoordig ook aanvullende informatie en adviezen betreffende duurzaamheidsmaatregelen.

Als de energie adviseur constateert dat de ramen veel kou doorlaten dan wordt hier notitie van gemaakt. Dit geldt ook voor de staat van de CV-ketel en andere energieverspillende zaken. Je kunt dit vervolgens als eigenaar aanpakken en verbeteren. Daar profiteer je van zolang je daar woont en de woningwaarde zal hierdoor stijgen wat bij verkoop of verhuur weer interessant is. Check het energielabel van je huis en ontdek hoe jouw huis ervoor staat.

1 reactie op “Energie label check”

  1. Pingback: Energielabelcontrole - Tips voor het uitvoeren van een energielabelcontrole voor uw woning - Plus Ouder

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *