Energiecertificaat woning

Energiecertificaat woning

Banner 4 energielabelperfect.nl

Het energiecertificaat woning is 10 jaar geldig. Als je een huis wilt verkopen dan ben je verplicht om een geldig certificaat te laten zien, anders krijg je een boete. Met de informatie op deze pagina weet je direct of het energie certificaat van jouw huis nog geldig is en hoe je goedkoop een inspectie kunt aanvragen.

Wat is het energiecertificaat van je woning?

Als je een huis bezit dan kun je het huidige certificaat opzoeken via Mijn Overheid. Log-in met DigiD en ga naar de kadastrale gegevens. Daar vind je het energiecertificaat van je huis als digitaal PDF document. Ook als je in het verleden geen inspectie hebt laten uitvoeren zal ieder huis in Nederland automatisch een label hebben gekregen.

Er zijn een aantal uitzonderingen zoals:

  • Monumenten
  • Religieuze gebouwen
  • Tiny houses
  • Recreatiewoningen
  • Schuren en garages

Als je een ‘normaal’ huis bezit dan heb je in principe een energiecertificaat woning. Kun je via Mijn Overheid geen document vinden? Dan valt jouw woning wellicht onder de uitzonderingen of het betreft een huurwoning. In de loop van 2023 is het de bedoeling dat ook huurders hier het label van de woning die ze huren kunnen downloaden.

Heb je een nieuw energiecertificaat woning nodig?

Het certificaat is 10 jaar geldig na afgifte. Als jouw huis in 2015 een score van A t/m G heeft gekregen dan komt deze waardering in 2025 te vervallen. Moet je dan direct een nieuw energiecertificaat woning aanvragen? Dit hoeft in principe niet, je bent namelijk alleen bij verkoop of verhuur verplicht om een geldig document te overleggen.

Toch zijn er een aantal gevallen waarin je eerder dan de verstrijkdatum een nieuw energie certificaat voor je huis aanvraagt zoals:

  • Je wilt zelf weten wat er mogelijk is op het gebied van verduurzaming en schakelt een EP-adviseur in.
  • Je hebt sinds afgifte van de laatste score energiebesparende maatregelen doorgevoerd.
  • Je vermoedt dat de nieuwe NTA 8800 norm een hoger resultaat oplevert.

Tot 2021 kon je zelf wijzigingen doorgeven. Dit was gratis maar hierdoor kunnen er fouten ontstaan. Een oud energiecertificaat van een huis is daardoor niet echt betrouwbaar. Een koper of huurder wil niet alleen een geldige score zien maar heeft recht op een waardering die overeenkomt met de werkelijkheid. Daarnaast neemt de waarde van je huis toe bij een hogere score.

Wat kun je met een energie certificaat?

Stel, het energie certificaat van je woning is label D. Dat is niet echt goed maar ook niet duurzaam. De letter geeft aan of er ruimte is voor verbetering. Wat moet je gaan aanpassen? Eerst vloerisolatie, spouwmuurisolatie of toch maar dakisolatie? Zijn zonnepanelen beter dan een warmtepomp?

Het liefste zou je alles in orde maken maar de kosten van label D naar label A++++ zijn hoog. Als je tussentijds een EP-adviseur laat komen dan krijg je naast een letter ook praktische adviezen om je woning te verduurzamen. Dit levert winst op, ook als je niet van plan bent op korte termijn jouw huis te verkopen.

Denk aan de lagere kosten voor stoken, voordeel waar je ieder jaar weer van profiteert. Een inspectie aanvragen kan goedkoop via Energielabelperfect.nl. Na de inspectie zal het nieuwe energiecertificaat van je woning worden geregistreerd door de adviseur en dit nieuwe document kun je bij eventuele verkoop of verhuur overleggen aan de koper of huurder. Ook hier geldt weer een geldigheid van 10 jaar.

Waarom gaat het label tot A++++?

Toen het energie certificaat voor ieder huis in Nederland verplicht werd gesteld waren woningen gemiddeld genomen nog niet zo duurzaam. Daarin is in de laatste jaren veel vooruitgang geboekt. Met name nieuwbouw woningen kregen standaard al label A waardoor vergelijken niet langer relevant was.

Daarnaast was de oude meetmethode niet echt betrouwbaar. Bij de nieuwe methode is het mogelijk om naast label A ook nog tot A++++ te gaan. Die plussen staan voor specifieke aanpassingen zoals een warmtepomp en zonnepanelen.

Een A++++ woning levert zelfs meer energie op dan er verbruikt wordt. Met de huidige energieprijzen kunnen energiebesparende maatregelen snel weer worden terugverdiend.

Is de 10 jaar geldigheid van het energiecertificaat verstreken? Dan kun je via Energielabelperfect.nl direct een inspectie aanvragen. Is er flink gebouwd sinds de toekenning van het label? Dan is het slim om voor de verkoop van je huis een nieuw certificaat aan te vragen. Ook als je plannen hebt voor verduurzaming kan praktisch advies van een erkend adviseur je veel voordeel opleveren.

Banner 4 energielabelperfect.nl