Energieindex label

Energieindex label

Banner 4 energielabelperfect.nl

De energieindex label met letters geven informatie over de energieprestaties van een woning. Een huis wordt gecontroleerd op een aantal punten dat samen informatie geeft over het verbruik.

Er zijn in minder dan 10 jaar tijd 3 normen toegepast wat het voor de gemiddelde persoon lastig maakt om de resultaten in perspectief te plaatsen. Daarom leggen we op deze pagina uit wat de energieindex is, het label en hoe je een energielabel kunt aanvragen.

Energielabel na 2021

Als je nu een energielabel wilt aanvragen dan is de oplossing heel eenvoudig. Via Energielabelperfect.nl zoek je naar een EP-adviseur bij jou in de buurt, je plant een afspraak in en voor een vast bedrag zal de woning geïnspecteerd worden volgens de meest recente energieindex met label.

Dan ben je voorlopig klaar want een energielabel is voor 10 jaar geldig. Bij overdracht van een woning naar een nieuwe huurder of koper kun je het nieuwe label geven waar naast een grote letter ook praktische informatie en advies op staat. De situatie voor 2021 was anders, en daarvoor werd in 2015 ook al een wijziging aangebracht in de toetsing.

Energieindex label

Er zijn drie vormen van het energielabel die tot 2025 naast elkaar zullen bestaan:

  1. Oud energielabel: Dit betreft een registratie voor 1 januari 2015. Dit label loopt van A++ tot G en geeft naast de letteraanduiding weinig informatie over de energieprestaties van de woning.
  2. Energie-Index: Dit is het label dat iedere woning op 1 januari 2015 automatisch heeft gekregen en gaat uit van geschat verbruik van energie in een woning. Het betreft een berekening op afstand.
  3. Nieuw energielabel: Sinds 1 januari 2021 worden nieuwe energielabels bepaald door een erkende EP-adviseur die een meer nauwkeurige meting uitvoert. De letter aanduiding is gebleven en er wordt ook naar specifieke onderdelen gekeken.

Omdat iedere energieindex label een geldigheid heeft van 10 jaar zullen de labels die voor 2015 of op 1 januari 2015 zijn toegekend niet meer geldig zijn. Voor die doelgroep is het dus van belang om tijdig een nieuw energielabel aan te vragen. Wachttijden lopen flink op omdat er te weinig erkende inspecteurs beschikbaar zijn en het aantal aanvragen stijgt dagelijks.

Via Energielabelperfect.nl kun je snel een aanvraag indienen tegen een gunstig tarief. Als je nog vragen mocht hebben over het energieindex label neem dan gerust even contact met ons op.

Energieindex label: drie soorten

Label G van voor 2015 staat gelijk aan EI > 2,7 en label A++ komt overeen met EI ≤ 0,6. Voor de meeste mensen zal een letteraanduiding duidelijker zijn dan een concrete waarde. Voor het bepalen van de huursom en om verbeteringen aan te brengen aan een woning zijn meetwaarden wel degelijk van belang.

Een eenvoudige label registratie gaat uit van pakweg 10 meetpunten, bij een nauwkeurige registratie zijn er ruim 100 punten waar rekening mee wordt gehouden. Zelfs dan is het onmogelijk om te bepalen hoe energiezuinig een woning werkelijk is. Bij het nieuwe label wordt meer aandacht gegeven aan advies voor bewoners naast alleen cijfers.

Gedrag en voorzieningen

Een woning met zonnepanelen op het dak verbruikt minder fossiele brandstoffen als een soortgelijke woning zonder zonnepanelen. De bewoners kunnen op dezelfde wijze verwarmen, douchen en koken met toch een ander resultaat.

Naast woningisolatie of een warmtepomp mag het belang van bewonersgedrag niet worden vergeten. Als de ramen HR+++ zijn maar de voor- en achterdeur staan open in de winter voor ‘frisse lucht’ dan is wonen in een label A woning nog niet direct energiezuinig.

Een goede EP-adviseur zal daarom naast een inspectie uitvoeren ook adviseren over optimaal gebruik van energie en tips geven om minder energie te verbruiken. Je kiest uiteindelijk zelf hoe je daarmee omgaat.

Energieindex label voor huurwoningen

Als je in een huurwoning woont en niet de eigenaar van het pand bent dan hoef je zelf geen inspectie aan te vragen. De verhuurder is verplicht om bij verhuur een geldig label te overleggen en zal zelf een EP-adviseur moeten inschakelen om een nieuw energieindex label aan te vragen.

Het is van belang dat de energieprestaties nauwkeurig worden vastgesteld omdat een deel van de huurprijs in de sociale sector wordt gebaseerd op de energieprestaties. Er is hiervoor een punten systeem dat van kracht is naast de letteraanduiding. Als je wilt weten wat de energieindex label is dan kun je hiervoor navraag doen bij de verhuurder.

Banner 4 energielabelperfect.nl