Energielabel aanpassen

Energielabel aanpassen

Banner 2 energielabelperfect.nl

Is een energielabel aanpassen mogelijk? Als je net klaar bent met een grote verbouwing dan is het heel goed mogelijk dat het huidige label niet langer overeenstemt met de huidige situatie. Het eenvoudige antwoord is dat een energielabel wijzigen mogelijk is … maar dit kun je niet zelf doen. Wat de mogelijkheden zijn en hoe het werkt leggen we uit op deze pagina.

Voorlopig energielabel aanpassen

In 2015 kreeg iedere woning in Nederland een label toegekend. Je kon toen het energielabel aanpassen met DigiD maar dit is niet langer een optie. Tussen 2015 en 2021 kon je namelijk zelf wijzigingen aanbrengen maar het werd al snel duidelijk dat deze methode niet betrouwbaar was. Een energielabel veranderen werkt nu via een EP-adviseur.

Via Energielabelperfect.nl kun je direct een afspraak inplannen. Na de inspectie zal er een definitieve score worden opgesteld die wordt ingeschreven bij het Kadaster. Je kunt anno 2022 wel het label inzien met DigiD maar het energielabel van je huis zelf aanpassen is niet langer mogelijk.

Geldigheid energielabel

Een label is 10 jaar geldig, als je dus nog een voorlopig label uit 2015 hebt dan kun je hier tot 2025 mee vooruit. De informatie kan echter achterhaald zijn, in 10 jaar tijd kan er veel veranderen. Zo zijn er veel huishoudens die een waterpomp hebben geïnstalleerd of een meer zuinige ketel.

Op steeds meer daken liggen zonnepanelen, als je deze aanpassing niet eerder hebt doorgegeven dan heb je een label dat niet meer overeenkomt met de werkelijkheid. Zelf jouw energielabel aanpassen is geen optie meer, je zult hiervoor een inspecteur moeten inschakelen en daar zijn kosten aan verbonden.

Situatie voor en na inspectie

Ook als je niet direct van plan bent om je huis te verkopen of verhuren ben je misschien wel nieuwsgierig naar de verbeterpunten. Als je momenteel een label C of D hebt dan zou je graag naar B of A gaan. Iedere labelsprong vertaalt zich namelijk naar energiebesparing en een reductie van de kosten op de energierekening.

Moet je een inspectie laten uitvoeren voor of na een renovatie? Eigenlijk is de beste oplossing om de inspecteur tweemaal te laten komen. De eerste keer vooral voor het advies en later nog een keer voor de definitieve keuring. Dit is niet zozeer om de inspecteurs aan het werk te houden, wachtlijsten lopen al flink op de laatste maanden.

Als je na een verbouwing de woning te koop zet dan ben je namelijk verplicht om de score te vermelden. En als je dan het oude label laat zien met de situatie voor de verbouwing dan kan de verkoopsom lager uitkomen. Een A-label woning levert namelijk meer op dan een B of C label woning.

Energielabel aanpassen huis

Een EP-adviseur levert eigenlijk twee diensten; inspectie en advies. Eerst zal de woning nauwkeurig worden bekeken, hier komt het eindoordeel uit. Op basis van deze inspectie krijg je praktische adviezen en een lijst met verbeterpunten. Denk bijvoorbeeld aan advies om het dak te isoleren of een nieuwe ketel te plaatsen.

Kun je na het doorvoeren van deze suggesties het energielabel wijzigen? Niet direct, je zult weer een inspectie moeten aanvragen en weer de kosten moeten betalen. De adviseur moet namelijk opnieuw hetzelfde proces uitvoeren.

Het is mogelijk om zelf de verbeterpunten in kaart te brengen en de woning pas te laten controleren op het moment dat de werkzaamheden voltooid zijn. Er zijn echter twee redenen om dit niet te doen:

  1. Als je niet precies weet wat je kunt verbeteren en welke invloed dit heeft dan betaal je wellicht teveel voor maatregelen die relatief weinig voordeel opleveren.
  2. De geldigheid van een voorlopig label zal toch binnen afzienbare tijd verlopen. Met een nieuw, volledig en definitief energielabel kun je tot 10 jaar vooruit.

Als je zelf de inventaris kunt uitvoeren dan kun je eerst de geplande duurzaamheidsmaatregelen doorvoeren en maak daarna een afspraak bij jouw lokale energie adviseur. Als er dan nog verbeterpunten zijn dan kun je altijd nog bepalen of je dit zelf gaat doen of doorschuift naar de volgende bewoner.

Een voordeel van het nieuwe label is namelijk dat verbeterpunten opgesomd worden. Ook is er een onderverdeling per onderdeel. Zo kan blijken dat de gevelisolatie in orde is maar dat de deuren slecht geïsoleerd zijn maar hoogwaardige deuren zijn niet goedkoop. Je kunt dan overwegen om deze investering zelf te maken of het als advies door te spelen naar een nieuwe eigenaar. Een advies is namelijk nog geen verplichting.

Wil je een bestaand energielabel aanpassen? Plan een afspraak in via Energieperfect.nl en vraag direct een inspectie aan door een erkend EP-adviseur.

Veel Gestelde Vragen

Banner 2 energielabelperfect.nl