Sinds 2021 is er een nieuwe norm geïntroduceerd voor energielabels. Als je een huis wilt verhuren of verkopen dan moet je mogelijk een nieuw energielabel aanvragen Friesland. Of dit voor jou het geval is en hoe je een energielabel in Friesland kunt aanvragen leggen we uit op deze pagina.
Nieuw energielabel in Friesland
Alle gebouwen in Nederland hebben een energiescore. Daarbij is onderscheid te maken tussen labels voor zakelijke panden en voor woonhuizen. Ook zijn er vereenvoudigde labels, voorlopige labels en definitieve labels uitgegeven. Sinds 2021 is een nieuwe norm ingevoerd op basis van NTA 8800. Het energielabel in Friesland is daarmee nauwkeuriger geworden.
De keerzijde van de munt is dat je bij een nieuw energielabel aanvragen Friesland een erkende EP-adviseur moet inschakelen. Dit kost tijd en geld. Tijd omdat sommige adviseurs een flinke wachtlijst hebben en geld omdat je zelf de kosten voor de aanvraag moet betalen.
Maar voor 2021 moesten huizen al een label bezitten, zijn die nog geldig of moet je via Energielabelperfect.nl een nieuw inspectie aanvragen? Dit hangt af van de situatie.
Is het oude energielabel geldig?
Een definitief energielabel is 10 jaar geldig, dit geldt voor alle varianten. De introductie van de nieuwe NTA 8800 norm betekent gelukkig niet dat oude labels komen te vervallen. Als het een nieuwbouwwoning betreft dan wordt er op basis van de bouwplannen een voorlopig label bepaald, na oplevering wordt het definitieve label toegekend. Het voorlopige label is niet voldoende bij verkoop of verhuur.
Als het een definitief label betreft dan is dit document 10 jaar geldig. In veel gevallen hebben huizen in Friesland in 2015 automatisch een label toegekend gekregen. Toen werd namelijk de verplichting gesteld voor een energielabel. De overheid heeft toen op basis van berekeningen voor alle huizen zonder label automatisch een waarde toegekend.
Als je bijvoorbeeld een energielabel C hebt uit 2015 dan komt die in 2025 te vervallen. Moet je dan direct een nieuw energielabel aanvragen Friesland? Nee, dit hoeft niet maar wellicht is het wel een goede zet.
Wanneer een energielabel aanvragen?
Ieder huis moet een indicatie hebben van de energieprestaties. Moet je dan iedere 10 jaar een nieuw label aanvragen? Nee, dit is niet verplicht, alleen als de woning van eigenaar of bewoner wisselt. Bij verkoop of verhuur dus. Als je een oud label uit 2015 hebt dan is die nog geldig tot 2025 maar het is mogelijk dat er sinds die tijd aanpassingen gemaakt zijn.
Ook is het geautomatiseerde systeem minder nauwkeurig dan een inspectie op locatie. Het is dus mogelijk dat jouw huis officieel te boek staat als label C terwijl dit eigenlijk B of zelfs A moet zijn.
Daar komt nog bij dat bij voorzieningen zoals een HR-ketel of zonnepanelen de score hoger wordt. Naast label A kun je nog 4 plussen ‘verdienen’. Een label A++++ is de hoogste waardering die je kunt krijgen. Dit kan bij verkoop of verhuur van invloed zijn op de waarde.
Als eigenaar kun je op basis van het advies dat je krijgt van een EP-adviseur de woning zelf gaan verduurzamen. Om de waarde te verhogen of gewoon om zelf met meer comfort te wonen.
Energielabel aanvragen Friesland
De NTA 8800 norm geldt voor alle huizen in Nederland dus ook voor Friese huur- en koopwoningen. Een energielabel aanvragen in Friesland gaat niet via de gemeente of overheid, je kunt hiervoor direct een erkende EP-adviseur inschakelen.
Dit zijn vaak professionals in de vastgoedsector die een opleiding hebben gevolgd om keuringen uit te voeren en het label mogen registreren in het Kadaster. Op het moment dat deze handeling verricht is dat heb je weer een label dat 10 jaar geldig is.
Er zijn geen vaste tarieven gesteld, iedere aanbieder mag zelf de prijs bepalen. Dit betekent prijzen vergelijken en ook zoeken naar een bedrijf dat op redelijke termijn langs kan komen. Via Energielabelperfect.nl kun je snel een afspraak maken met een erkende adviseur bij jou in de buurt.
Daarnaast betaal je een vaste prijs voor standaard woningen, kijk op de website voor alle details. Met een nieuw label kun je de woning verkopen of verhuren op basis van de laatste standaard met meer uitgebreide informatie. Dit zullen nieuwe bewoners zeker op prijs stellen, de NTA 8800 blijkt vaak hoger uit te vallen dan die van het oude label uit 2015.