Energielabel aanvragen goedkoop

Energielabel aanvragen goedkoop

Banner 3 energielabelperfect.nl

Wist je dat je niet langer gratis een energielabel kunt aanvragen? Tot 2021 was dit nog mogelijk, nu moet je er honderden euro’s voor betalen. Gelukkig zijn er ook positieve aspecten aan deze verplichting, zo krijg je bijvoorbeeld eindelijk een duidelijk beeld van de energieprestaties die jouw huis levert.

Wil je een energielabel aanvragen goedkoop en betrouwbaar? Dit is mogelijk via EnergielabelPerfect.nl. Hoe weet je dat goedkoop niet duurkoop is? Dat leggen we uit op deze pagina.

Wat kost een energielabel?

Kan een energielabel aanvragen goedkoop zijn? Voor 2021 kreeg je gratis een voorlopig label toegekend, nu moet je honderden euro’s betalen voor een definitief label.

Eigenlijk klopt de stelling niet helemaal, een energielabel is niet goedkoop maar nog steeds gratis. Je hoeft niet te betalen voor het label, je kunt een kopie van een geldig label downloaden via de website van MijnOverheid. Waar betaal je dan zoveel geld voor? De EP-adviseur.

Energie Prestatie adviseur

Het huidige energielabel wordt volgens de NTA 8800 methodiek bepaald. Dit is de opvolger van de NEN 7120 norm die tussen 2015 en 2021 van toepassing was. Eigenlijk was de vorige versie een schatting op basis van algemene kenmerken die een huis bezit. Er werd geen rekening gehouden met de bouwkundige staat of woningisolatie die je had aangebracht.

Je kon tot 2021 deze informatie aanvullen, het mag duidelijk zijn dat deze methode niet echt betrouwbaar was. Daarom zijn er in hoog tempo Energie Prestatie adviseurs opgeleid die inspecties mogen uitvoeren en vervolgens registreren bij het Kadaster. De reden waarom voorheen een energielabel goedkoper en zelfs gratis was heeft te maken met de EP-adviseur.

Wat doet een EP-adviseur?

Voordat je bij aanvraag van een energielabel de goedkoopste aanbieder zoekt leggen we in het kort uit wat de inspectie inhoudt. De adviseur heeft een certificaat en heeft bewezen volgens de NTA 8800 norm toetsingen uit te voeren.

Je huurt iemand in die objectieve keuringen uitvoert. Jij betaalt maar je bent niet degene die bepaalt. Als een adviseur niet onafhankelijk te werk gaat dan ondermijnt dit de betrouwbaarheid van de score. De woning wordt binnen en buiten bekeken, gemeten en beoordeeld op een aantal kenmerken.

Enkele van deze kenmerken zijn:

  • Het type CV-ketel
  • Aanwezigheid van isolatie (gevel / vloer etc.)
  • Positie ten opzichte van de zon
  • Aanwezigheid van zonnepanelen
  • Of er HR+++ glas aanwezig is

Op basis van deze inspectie rolt er een score uit van A t/m G. A is een hoogste score, G de laagste. Daarnaast kan een A-label ook nog meerdere plussen krijgen als er bijvoorbeeld zonnepanelen op het dak liggen of als er een warmtepomp aanwezig is.

Hoewel ze vaak inspecteurs worden genoemd zijn het eigenlijk adviseurs. Dit betekent dat ze niet alleen de woning opnemen, ze geven ook advies aan de bewoners om de woning te verbeteren. Dit is de reden dat een energielabel goedkoop uitpakt omdat je handvatten aangereikt krijgt om de energieprestaties te verbeteren.

Energielabel aanvragen goedkoop

EP-adviseurs mogen hun eigen tarief bepalen. Hoe kun je een energielabel aanvragen dat goedkoop is? Bijvoorbeeld door via EnergielabelPerfect.nl een inspectie aan te vragen voor een vast tarief.

Bij een keuring met een tarief per vierkante meter of op basis van tijd kun je achteraf duur uit zijn. Met een vast bedrag voor woningen met een maximaal vloeroppervlak weet je op voorhand precies wat je moet betalen.

Is goedkoop duurkoop?

Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, dat wil iedereen wel. Kun je bij een energielabel de goedkoopste aanbieder kiezen? Dat kan maar let op met welke aanbieder je kiest. Zo zijn er websites die beweren het energielabel goedkoop te leveren maar de wachttijden zijn enorm.

Als je volgende maand je huis wilt verkopen maar je moet zes maanden wachten op een inspecteur aan huis dan is dit geen optie. Bij Energielabelperfect.nl komt er meestal een adviseur langs binnen enkele dagen na aanmelding.

Een andere belangrijke factor om rekening mee te houden is de keuze voor een betrouwbare organisatie. Als iets te goed klinkt om waar te zijn dan is dit waarschijnlijk ook zo.

Zo zijn er websites die beweren met het energielabel de goedkoopste te zijn maar in werkelijkheid komen ze op de proppen met een label dat niet voldoet aan de voorwaarden die de Staat stelt. Of je betaalt online maar er verschijnt nooit een EP-adviseur. Wees dus kritisch bij de aanvraag van een energielabel. Goedkoop is zeker mogelijk maar er zijn wel grenzen.

Energielabelperfect.nl houdt de prijzen laag door efficiënt te werken op basis van een hoge kwaliteit dienstverlening.

Banner 3 energielabelperfect.nl