Energielabel aanvragen kosten

Energielabel aanvragen kosten

Banner 2 energielabelperfect.nl

Moet je bij een energielabel aanvragen kosten maken? Als het een nieuwe aanvraag betreft dan zijn er aan de aanvraag van een energielabel kosten verbonden, als er reeds een definitief label beschikbaar is dan kun je dit gratis downloaden.

Maar is goedkoop duurkoop en kun je beter wat meer geld spenderen voor een nieuw label? Dat hangt af van de situatie, daarom kijken we op deze pagina naar de mogelijkheden en de voornaamste reden waarom de energielabel prijs zo is gestegen sinds 2021.

Gratis energielabel aanvragen

Voordat we uitleggen waarom je bij een energielabel aanvragen kosten moet maken zullen we eerst een tip geven om het huidige energielabel gratis te downloaden. Als je via DigiD inlogt op de website van MijnOverheid dan vind je bij de Kadaster informatie het huidige label zoals dit geregistreerd staat in het Kadaster. Deze download is helemaal gratis.

Maar het is mogelijk dat deze informatie in de loop der jaren verouderd is. In dat geval kun je ervoor kiezen om een nieuw label aan te vragen. Schrik niet van de energielabel prijs want die kan flink oplopen. Hoe groter de woning hoe hoger het bedrag. En dan hebben we het niet over een paar tientjes maar honderden euro’s voor een klein appartement.

Waarom is de energielabel prijs zo hoog?

Bij Energielabelperfect.nl betaal je een vaste prijs die voor de meeste woningen in Nederland geldt. Als het een zeer grote woning betreft of een zakelijk pand dan is maatwerk nodig. Toch kun je van mening zijn dat de energielabel prijs erg hoog is in vergelijking met vroeger. Van gratis naar honderden euro’s is wel een groot verschil natuurlijk. Die nieuwe energielabel woning kosten moeten te verantwoorden zijn en dat is ook het geval.

Sinds 2021 moet er een erkend EP-adviseur langskomen om de woning op te nemen. Dit kun je vergelijken met een woningtaxatie of een bouwtechnische inspectie bij aankoop van een huis of voor andere redenen. Een adviseur zal tijd besteden om de woning zorgvuldig te inspecteren, daarnaast zal deze specialist ook een opleiding moeten volgen om dergelijke inspecties uit te mogen voeren.

Als de opname is voltooid en de berekeningen afgerond zijn dan wordt het nieuwe label geregistreerd in de database van het Kadaster. Er komt dus best veel kijken bij een nieuwe aanvraag. Het goede nieuws is dat bij een energielabel aanvragen de kosten zeker voordeel op zullen leveren.

Kosten en baten

Je kijkt als eerste bij een energielabel voor je huis naar de kosten, dit spreekt voor zich. Maar wat levert het eigenlijk op?

Misschien wel meer dan je denkt, hier zijn enkele voordelen van een nieuw label aanvragen:

  • Het energielabel is 10 jaar geldig na afgifte. Of je het nu laat doen of iets later maakt op termijn niet veel uit.
  • Bij verkoop of verhuur kun je een volledig en nauwkeurig uitgevoerd rapport laten zien. Dit weegt zwaar bij de overweging van een koper of huurder.
  • Een betere score betekent een hogere woningwaarde. Een label A in plaats van C verdien je terug bij verkoop of verhuur.
  • In de energielabel kosten zit ook advies van de EP-adviseur inbegrepen. Zo heb je aanknopingspunten om jouw woning te verbeteren.

Al met al is de energielabel prijs zeker te verantwoorden, zeker in vergelijking met het voorlopige label uit 2015. Je weet meer over jouw woning en je kunt een koper of huurder zwart op wit laten zien wat de energieprestaties zijn van jouw woning. Ook als je niet direct gaat verhuizen krijg je waardevol advies om je huis te verduurzamen en daar profiteer je direct van. Je kunt besparen op energiekosten en je woont gewoon een stuk aangenamer in een efficiënt en geïsoleerd huis.

Ook als je niet gaat verhuizen

Als je nog een voorlopig label hebt dat dateert uit 2015 dan zal dit verlopen in 2025. Daarnaast is de kans groot dat deze score niet (meer) klopt. Duurzaamheid is niet alleen een marketing term, met de torenhoge energieprijzen heb je baat bij een duurzame woning die voorzien is van energiebesparende maatregelen.

Een energieprestatie adviseur is niet zomaar een ambtenaar die je een papiertje overhandigt voor de administratie. Het is een expert die je praktische adviezen kan geven om energie en daarmee geld te besparen. Zo kun je bij aanvraag van een energielabel voor je huis die kosten snel weer terugverdienen.

Banner 2 energielabelperfect.nl