Energielabel aanvragen Limburg

Energielabel aanvragen Limburg

Banner 2 energielabelperfect.nl

Iedere woning in Nederland heeft een energielabel. Maar niet alle labels zijn geldig, daarom is het van belang dat je controleert of alles nog klopt voor jouw huis. Wil je een energielabel aanvragen Limburg? Dan kun je direct een EP-adviseur zoeken bij jou in de buurt via Energielabelperfect.nl. Lees op deze pagina of een nieuw energielabel in Limburg voor jou van toepassing is.

Is jouw energielabel in Limburg geldig?

In de eerste plaats moeten we onderscheid maken tussen zakelijke panden en woningen. Hoewel in beide gevallen een label verplicht is zijn er wel verschillen. Laten we als eerste woonhuizen behandelen.

Ieder huis heeft een label waarbij er verschillende versies mogelijk zijn:

  • Voorlopig label, bijvoorbeeld bij de constructie van een nieuwe woning.
  • Definitief label dat voor 2021 is uitgegeven.
  • Definitief label dat na 2021 is uitgegeven.
  • Definitief label dat in 2015 is uitgegeven.

Als een bouwproject start dan wordt er een voorlopig label toegekend op basis van bouwtekeningen en specificaties. Na oplevering moet je een energielabel aanvragen Limburg als de woning daar gebouwd is. Een voorlopig label mag namelijk niet worden gebruikt bij verhuur of verkoop van het pand.

In 2015 is voor alle woningen zonder label automatisch een definitief label toegekend. Dit betekent dat het energielabel geldig is maar omdat het een schatting betreft kan de inhoud onjuist zijn. Tot 2021 had je de optie om aanpassingen te maken, dit is niet langer het geval.

Heb je wel een definitief label maar klopt de score niet? Dan moet jouw energielabel in Limburg vernieuwd worden. Het is gebleken dat uit nieuwe inspecties vaak een betere score komt dan de schatting uit 2025. Als je een huis wilt verkopen of verhuren dan heb je hier dus voordeel mee.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Een definitief label is 10 jaar geldig na afgifte. Omdat er veel labels voor woningen zijn toegekend in 2015 verlopen in 2025 dus veel van de huidige labels. Dit is niet direct een probleem, zolang je de woning niet voor verkoop of verhuur aanbiedt hoef je geen nieuw energielabel in Limburg aan te vragen. Toch kan het interessant zijn om dit wel te doen.

Er is in 2021 een nieuwe norm ingesteld om huizen te beoordelen op energieprestaties. Er is nu een erkend EP-adviseur nodig om de inspectie uit te voeren en een definitief label toe te kennen. Naast een score op een schaal van A++++ tot G wordt er onderscheid gemaakt in verdiepingen en aanwezige faciliteiten worden in kaart gebracht.

Je ontdekt zo hoe energiezuinig jouw woning is en waar er nog verbeterpunten zijn. Met de huidige energieprijzen is het dus zeker de moeite waard om jouw huis te laten inspecteren. Ook als je nog niet direct plannen hebt om jouw woning te verkopen of verhuren.

Waarom een nieuw energielabel aanvragen Limburg?

Als je geen definitief label hebt dan moet je bij verhuur of verkoop een inspectie aanvragen, als het huidige label is verlopen na 10 jaar ook. Daarnaast kan het interessant zijn om nu al een energielabel in Limburg aan te vragen. Zo zullen in de komende jaren veel meer aanvragen worden ingediend waardoor de wachttijden aanzienlijk langer worden.

Daarnaast is het mogelijk dat de prijzen stijgen omdat er een tekort is aan gekwalificeerde inspecteurs. En als laatste kun je ook als bewoner je voordeel doen met een inspectie. Je krijgt namelijk naast een score ook adviezen om de woning te verduurzamen. Als je pas over enkele jaren gaat verhuizen dan kun je nu al energie besparen.

Zakelijk energielabel aanvragen Limburg

Als je een huis huurt dan kun je het energielabel opzoeken via energielabel.nl maar alleen de eigenaar krijgt het label als digitale download via de website van Mijn Overheid. Een energielabel aanvragen Limburg is alleen van toepassing op eigenaren van woningen of zakelijke panden.

Als je in het bezit bent van een kantoorpand dan geldt vanaf 2023 een verplichting van minimaal label C. Lang niet alle kantoorpanden in deze provincie voldoen aan deze norm wat kan leiden tot een boete. Via Energielabelperfect.nl kun je alleen energielabels aanvragen voor huizen in Limburg, niet voor zakelijke panden. Zo kan er een vaste, lage prijs voor woningen worden gehanteerd. Controleer op de website van de Rijksoverheid wat voor jou van toepassing is.

Banner 2 energielabelperfect.nl