Energielabel aanvragen Rotterdam

Energielabel aanvragen Rotterdam

Banner energielabelperfect.nl

Is een energielabel aanvragen Rotterdam verplicht? Ja, in heel Nederland moeten de meeste gebouwen voorzien zijn van een geldig label. Er zijn een aantal uitzonderingen op deze regel, soms verloopt de toekenning automatisch maar niet altijd. Hoe een energielabel aanvragen in Rotterdam werkt leggen we uit op deze pagina.

Direct op zoek naar een erkend inspecteur in de buurt? Vraag een energielabel in Rotterdam aan bij Energielabelperfect.nl voor een snelle en goedkope inspectie.

Hoe werkt energielabel aanvragen Rotterdam?

De gemeente krijgt vaak de vraag waar energielabels aangevraagd kunnen worden. Een energielabel aanvragen Rotterdam verloopt echter niet via de gemeente, er zijn een aantal erkende adviseurs in Nederland die deze inspecties mogen verzorgen.

Deze EP-adviseurs zijn in het bezit van officiële certificatie en mogen naast een inspectie en advies het resultaat inschrijven bij de officiële instanties. Dit is van belang want je bent namelijk verplicht om bij verhuur of verkoop een geldig label te laten zien.

Er zijn in iedere (grotere) gemeente in Nederland EP-adviseurs te vinden al is er wel een flink tekort aan gediplomeerde experts. Via Energielabelperfect.nl kun je direct op woonplaats zoeken, je wordt dan direct gekoppeld aan een adviseur in de buurt.

Door heel Nederland zijn er aangesloten adviseurs die volgens dezelfde kwaliteitseisen werken en dezelfde tarieven berekenen. Zo kost een energielabel in Rotterdam niet meer dan een inspectie in Amsterdam, Groningen of Maastricht. En dat is wel zo eerlijk natuurlijk. Betreft het een appartement, een villa of zakelijk pand? Dan zijn er andere tarieven en voorwaarden van toepassing.

Een energielabel inspectie in Rotterdam voorbereiden

Als eigenaar wil je niet alleen een goedkoop energielabel aanvragen Rotterdam, je wilt uiteraard ook een voordelige uitkomst en een inspectie die klopt.

Hier zijn een aantal tips om de inspectie optimaal uit te voeren:

  • Zoek op je woonplaats of postcode via Energielabelperfect.nl naar een energie adviseur en plan een afspraak in. Dan weet je zeker dat de keuring voor een scherpe prijs wordt uitgevoerd volgens de nieuwe norm die sinds 2021 van toepassing is.
  • Zorg je dat je vooraf alle benodigde documenten verzamelt. Dus bouwtekeningen, gegevens over de CV-installatie, EPC-berekeningen die in het verleden zijn gemaakt of facturen van aannemers. Dit maakt het eenvoudiger om een nauwkeurige opname uit te voeren.
  • Op de geplande datum en tijdstip zal de inspecteur langskomen. Gemiddeld duurt de inspectie anderhalf tot twee uur. Zorg daarom dat je voldoende tijd reserveert in je agenda. In sommige gemeenten lopen de wachttijden op tot maanden, een energielabel inspectie in Rotterdam kan via Energieperfect.nl vaak al binnen enkele dagen plaatsvinden.
  • De inspecteur heet officieel een EP-adviseur. Dit betekent dat je vragen mag stellen tijdens de inspectie om je woning verder te verduurzamen. Advies voor verbeteringen hebben echter geen invloed op het label zoals dit wordt toegekend.
  • Na de inspectie worden er berekeningen gemaakt, daar komt een label score uit volgens de meest recente norm. Deze score wordt geregistreerd en heeft een geldigheid van 10 jaar. Je ontvangt een digitale kopie als PDF document, via de website MijnOverheid.nl kun je altijd een exemplaar downloaden.

Wat zijn de kosten voor een energielabel aanvragen in Rotterdam? Inspecteurs moeten volgens dezelfde richtlijnen werken, ze zijn echter vrij om hun eigen tarief te bepalen. Dit kan het voor de pandeigenaar best verwarrend maken. Via Energielabelperfect.nl vind je snel een adviseur in de buurt voor een vast tarief. Plan direct een afspraak in.

Waarom is een energielabel in Rotterdam belangrijk?

In de eerste plaats is een label verplicht voor alle huizen in Nederland. Hierop zijn enkele uitzonderingen zoals monumenten. Beschermde stadsgezichten in Rotterdam zoals het Scheepvaartkwartier, Vreewijk en Blijdorp vallen niet onder deze uitzondering, deze geldt alleen voor individuele gebouwen.

Als je geen geldig label hebt bij verkoop of verhuur dan moet je een boete betalen. Daarnaast zal een koper of huurder graag een recent label zien bij het maken van een keuze. De oververhitte huizenmarkt is namelijk behoorlijk afgekoeld en energieprestaties kunnen de doorslag geven bij aankoop of verhuur.

Hoewel er een verplichting is voor een energielabel in Rotterdam is er geen minimum energiewaarde waar een huis aan moet voldoen. Met ingang van 2023 geldt dit wel voor kantoorpanden die minimaal een C-label moeten bezitten. Als dit niet het geval is dan moeten de nodige aanpassingen worden gemaakt. Kijk op de pagina van de RVO voor meer informatie over zakelijke panden.

Banner energielabelperfect.nl