Wil jij energielabel adviseur worden? Sinds de introductie van de nieuwe NTA 8800 standaard voor energielabel keuringen is er een groot tekort aan EPA adviseurs. Dit zijn personen die een opleiding hebben voltooid om advies te geven op het gebied van duurzaamheid, ze mogen gecertificeerde inspecties uitvoeren. Het resultaat wordt geregistreerd in het Kadaster.
Als je een energielabel wilt aanvragen dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl, als je op zoek bent naar een opleiding dan kunnen we je in de goede richting wijzen. Hoe kun je een energielabel adviseur worden en wat kost een energielabel opleiding? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.
Van NEN 7120 naar NTA 8800
Voor 1 januari 2021 werden de energieprestaties van gebouwen vastgelegd volgens de NEN 7120 standaard. NTA staat voor Nederlands Technische Afspraak. Deze norm is gebaseerd op de Europese EPB normen en is meer doelgericht en accuraat dan de oude methodiek.
Het is niet langer mogelijk om op afstand een schatting te maken, er zal een EP-adviseur langs moeten komen die maatwerk levert. De beslissing van de regering om deze inspectie verplicht te stellen kwam op een moment dat de markt er eigenlijk nog niet klaar voor was.
Het aantal aanvragen is enorm maar de capaciteit ontbreekt. Energielabelperfect.nl werkt samen met een landelijk netwerk aan adviseurs en het blijft lastig om in iedere uithoek van Nederland snel een inspecteur paraat te hebben.
Naast woonhuizen zijn er uiteraard ook zakelijke panden en andere gebouwen die eveneens voorzien moeten worden van een geldig energielabel. Zo is het vanaf 2023 verplicht voor kantoorpanden om minimaal een label C te bezitten, anders komt de kantoorfunctie te vervallen tot het pand voldoet aan deze norm.
Naast wettelijke verplichting willen veel vastgoedbezitters weten wat de energieprestaties van een gebouw zijn. Een beter label betekent namelijk een hogere koop- of huursom en als gebruiker kun je veel geld besparen op de energierekening.
Hoe kun je een energielabel adviseur worden? Er zijn diverse aanbieders van een energielabel opleiding en er zijn tevens meerdere subcategorieën om certificatie in te behalen.
Hoe kun je energielabel adviseur worden?
De termen energielabel adviseur (EP-adviseur) en energie inspecteur worden door elkaar gebruikt. Deze specialist zal op locatie de energieprestaties van een gebouw meten op basis van standaard meetcriteria. Hieruit volgt een energiewaarde en een bijbehorende classificering die loopt van A t/m G.
Naast de score en een inventaris van de aanwezige apparatuur zoals een warmtepomp en zonnepanelen zal de EP-adviseur ook advies geven aan de opdrachtgever. Zo kan er een advies worden uitgebracht om dakisolatie toe te passen als blijkt dat hier veel energie verloren gaat.
Of het aantal zonnepanelen dat nodig is om tot een nul-op-de-meter pand te komen. Het betreft adviezen die de opdrachtgever niet verplicht is om op te volgen, het is in het eigen belang om dit wel te doen. Want het resultaat is minder energieverbruik en daarmee lagere kosten voor energie.
Vanwege de stijgende energieprijzen is de terugverdientijd van energiebesparende maatregelen aanzienlijk korter geworden.
Welke energielabel opleiding volgen?
Als je zelf een energielabel adviseur wilt worden dan is het van belang om te weten dat er vier soorten adviseur zijn:
- Woningbouw adviseur
- Utiliteit adviseur
- Basis adviseur
- Detail adviseur
Een basis adviseur mag berekeningen uitvoeren voor bestaande gebouwen. Een detail adviseur mag tevens berekeningen uitvoeren voor nieuwbouw naast de werkzaamheden van een basis adviseur.
Een utiliteit adviseur die volgens de detail methodiek werkt mag alle soorten berekeningen uitvoeren. De inspectie is objectief van aard, het advies betreft maatwerk gericht op de behoeften van de opdrachtgever.
Er worden online diverse opleidingen aangeboden om energielabel adviseur te worden. De prijzen hiervan kunnen afwijken, controleer altijd of het een erkende opleiding betreft. Naast een energielabel opleiding zullen de meeste adviseurs een HBO- of WO-opleiding hebben afgerond in technische richting.
De landelijke examens worden afgelegd door Cito. Het is niet verplicht om een vooropleiding te volgen maar het geeft de cursist wel een voorsprong. Een minimum denkniveau van MBO is zeker nodig, met een HBO diploma of denkniveau moet de energielabel adviseur opleiding zeker haalbaar zijn. Affiniteit met techniek en bouwkunde is een pre.
Je moet als EP-adviseur zelfstandig kunnen werken en daarnaast ook over communicatieve vaardigheden beschikken. Naast technisch inzicht is inlevingsvermogen van belang om de wensen van de opdrachtgever te doorzien. Kennis van materialen en kosten voor verduurzaming helpen om de klant maatwerk advies te geven dat haalbaar is in de praktijk.
De energie adviseurs van Energielabelperfect.nl hebben allemaal een energielabel opleiding afgerond en zijn gecertificeerd om inspecties uit te voeren.