Energielabel Amstelveen

Energielabel Amstelveen

Banner energielabelperfect.nl

Moet je een energielabel Amstelveen aanvragen als je daar een woning hebt? Dat hangt af van de situatie. Als je een woning wilt verkopen of verhuren dan ben je verplicht om een geldig label te laten zien in de advertentie.

Het goede nieuws is dat iedere woning al een label heeft, helaas betreft dit vaak een verouderd label van voor 2021. Wat je moet weten over de energieprestaties van je woning en hoe een energielabel aanvragen in Amstelveen werkt lees je op deze pagina.

Wat is het energielabel Amstelveen?

Sinds 2008 is het verplicht in heel Nederland om een energielabel voor nieuwbouwwoningen te bepalen. Sinds 2015 moeten ook bestaande huizen aan dezelfde verplichting voldoen. Het energielabel Amstelveen is daarmee ook verplicht, voor 2021 werden deze labels automatisch gegenereerd.

Sinds die tijd moet er een erkend EP-adviseur langskomen om een inspectie uit te voeren. Je bent vrij in de keuze voor een adviseur, via Energielabelperfect kun je snel een goedkope inspecteur / adviseur vinden die jouw woning kan keuren.

In Amstelveen wonen bijna 95.000 inwoners (cijfers begin 2023) op een oppervlakte van 44 vierkante kilometer. Daarvan is er 3 vierkante kilometer water waarmee het dichtbevolkte stad is.

Ook is er een grote diversiteit aan woningen die variëren van honderden jaren oud tot nieuwbouw die nog in ontwikkeling is. Al deze huizen moeten een energielabel in Amstelveen bezitten. Dit is met name van belang bij verkoop of verhuur.

Uitbreiding van Amstelveen

Na de Tweede Wereldoorlog zou Amstelveen niet alleen bewoners uit Amsterdam huisvesten, ook personeel dat werkte op Schiphol was op zoek naar een onderkomen in de buurt. Dit heeft ertoe geleid dat er veel nieuwe huizen werden gebouwd.

Met name in de jaren 60 zou er geen stad in Nederland zijn die zo snel groeide. Een groot deel van deze woningen staat nog overeind en vallen onder de verplichting voor een energielabel Amstelveen. Huizen werden toen nog niet zeer energie efficiënt gebouwd, dat betekent gemiddeld een label D maar vaak nog aanzienlijk lager.

In de loop der jaren zijn er huizen gerenoveerd en sinds 2015 heeft ook de bestaande bouw een energieprestatie label gekregen. Zelf een energielabel aanvragen in Amstelveen is van belang in de volgende gevallen:

1. Als je een huis wilt verkopen

Het is sinds 2021 verplicht om het energielabel Amstelveen al bij de advertentie te laten zien. Aangezien een label 10 jaar geldig is en de informatie van toepassing moet zijn op de huidige situatie zijn er behoorlijk wat huizen die niet voldoen aan de regels. Daarnaast zijn kopers ook kritisch en zien ze graag een nieuw label volgens de NTA 8800 standaard. Als het oude label nog geldig is dan is een nieuw energielabel aanvragen in Amstelveen niet direct verplicht maar een hogere score kan wel de waarde verhogen. En het is gebleken dat veel huizen na een inspectie volgens de nieuwe standaard hoger scoren.

2. Als je een huis wilt verhuren

Bij verhuur van woningen is dezelfde regel van toepassing als voor koopwoningen geldt. En ook hier zijn huurders bereid om een hogere huursom te betalen als de woning beter geïsoleerd is. Er is geen verplichting voor een label A, B of andere score voor woonhuizen. Voor huurwoningen in de sociale sector zal dit vanaf 2030 wel het geval zijn. Die moeten dan minimaal label D hebben.

3. Als je een huis wilt verduurzamen

Heb je een woning, wil je niet direct verhuizen maar wel besparen op de energiekosten? Dan kan een nieuw energielabel aanvragen in Amstelveen een goede start zijn. Je weet dan wat de huidige prestaties zijn en je krijgt advies over de zaken die je kunt verbeteren. Dus ook als je nog niet van plan bent om je woning te verkopen of verhuren kan een label inspectie uitkomst bieden.

4. Als je een oud label wilt vernieuwen

Is het vorige label verlopen? Wacht dan niet te lang want op het moment dat je de woning verkoopt of verhuurt dan moet er een geldig label zijn voordat je de advertentie mag publiceren. De wachttijden kunnen flink oplopen, zeker in grotere steden. Via Energielabelperfect.nl kun je direct een afspraak inplannen voor een erkend label dat weer 10 jaar geldig is. De nieuwe methode uit 2021 is meer nauwkeurig en levert in een aantal gevallen een betere score op dan volgens de oude methodiek.

Een energielabel Amstelveen aanvragen is heel eenvoudig en via Energielabelperfect gelukkig ook heel betaalbaar. De wachttijden zijn kort en binnen enkele dagen na de inspectie ontvang je een officieel nieuw energielabel.

Banner energielabelperfect.nl