Energielabel Amsterdam

Energielabel Amsterdam

Banner energielabelperfect.nl

Wist je dat voor een behoorlijk aantal gebouwen een energielabel Amsterdam niet verplicht is? Voor de meerderheid echter wel en je riskeert een boete als er bij verhuur of verkoop geen geldig label verstrekt kan worden. Of je snel een EP-adviseur moet inschakelen en hoe een energielabel aanvragen in Amsterdam werkt leggen we uit op deze pagina.

Is een energielabel in Amsterdam verplicht?

In heel Nederland moeten gebouwen bij verkoop of verhuur een geldig energielabel bezitten. Een energielabel Amsterdam is dus verplicht. Dit geldt voor zowel zakelijke panden als woonhuizen. Maar dat is niet het volledige verhaal want Amsterdam is een grote stad die lang bestaat. Waarom maakt dit uit? Er zijn behoorlijk wat monumentale panden in deze stad en die vallen mogelijk niet onder de verplichting voor dit label.

Energielabel Amsterdam niet voor monumenten

Voor monumenten is het niet verplicht om een energielabel Amsterdam aan te vragen. Hier komt een tegenstrijdigheid in het beleid naar voren. Enerzijds wil de regering dat gebouwen verduurzaamd worden, ook bewoners en gebruikers zullen geen bezwaar hebben tegen een lagere energierekening.

Maar de regering wil ook cultuur erfgoed behouden en in Amsterdam staan veel monumentale panden. Die zijn niet redelijkerwijs te verduurzamen volgens de moderne standaarden. Dus is er (voorlopig) een uitzondering voor monumenten.

Kun je een monumentaal pand verhuren of verkopen zonder label? Dat hangt af van het type monument. Als het rijksmonument of een gemeentelijk monument betreft dan hoef je geen keuring uit te laten voeren, bij een stadsgezicht is het een ander verhaal.

Bij een stads- of dorpsgezicht gaat het niet om één gebouw maar een straat of wijk. In dat geval moet je wel een energielabel aanvragen in Amsterdam. Dat geldt dus voor iedereen in die omgeving. Kan dit het aanzicht van de wijk veranderen? Dit hoeft niet het geval te zijn.

Welk energielabel Amsterdam?

Als je een energielabel gaat aanvragen in Amsterdam dan hoef je niet direct de woning te isoleren of de gevel aan te pakken. Je bent verplicht om een label te bezitten, wat de energieprestaties zijn is niet van belang voor de wet. Je mag dus in een label A huis wonen of een label G, dat maakt voor de overheid niet uit.

Voor jou als bewoner is het een ander verhaal, zeker met hoge energieprijzen woon je natuurlijk liever in een label A woning. Bij verhuur of verkoop is de score absoluut van groot belang. Een huis met A energielabel Amsterdam levert namelijk veel meer op dan een soortgelijke woning met label B tot G. Huurders en kopers gaan namelijk rekenen wat de maandelijkse energielasten zijn. Een nul-op-de-meter woning is dan veel aantrekkelijker.

Is jouw energielabel geldig?

Sinds 2015 hebben alle huizen in Nederland een (voorlopig) energielabel gekregen. Voor nieuwbouw is er het vereenvoudigde label dat op basis van de bouwplannen is bepaald. Voor bestaande huizen werd voor alle adressen in 2015 een schatting van het label berekend.

Die kon je tot 2021 zelf aanpassen als de score niet juist was. Een label is 10 jaar geldig na afgifte. Als je dus een energielabel in Amsterdam hebt gekregen in 2015 dan moet je die uiterlijk 2025 vervangen. Het mag ook eerder en dit kan je voordeel opleveren.

Waarom een nieuw energielabel aanvragen?

Je woont in een huis dat in 2015 een label C heeft gekregen. Je hebt ondertussen zelf nieuwe isolatie aangebracht om de energielasten te verlagen maar het label blijft op C staan. Als je deze woning wilt verkopen of verhuren dan kun je er veel meer voor vragen als je eerst een nieuw energielabel aanvraagt in Amsterdam.

Dan zal de EP-adviseur een nieuwe berekening maken. Het is gebleken dat veel oude labels een te lage score aangeven, je bent dus dief van je eigen portemonnee als je niet een inspectie aanvraagt.

Een energielabel aanvragen in Amsterdam kost je geld, zie dit als een investering omdat je hiermee de woningwaarde kunt verhogen. Je hoeft niet eens op zoek te gaan bij jou in de buurt want via Energielabelperfect.nl kun je snel en goedkoop een erkende EP-adviseur inschakelen die bij je langskomt.

Zodra het nieuwe label is verstrekt geldt dit voor 10 jaar en kun je hiermee adverteren. En dan zul je merken hoeveel vraag er is naar label A woningen in een stad met veel oudere panden!

Banner energielabelperfect.nl