Naast het energielabel voor huizen is er ook het energielabel apparaten. In beide gevallen is het verplicht om een label zichtbaar te laten zien. Bij het energielabel op apparatuur staat er een logo met aanduiding over het energieverbruik. Dit geldt voor koelkasten en wasmachines maar ook voor bijvoorbeeld LED lampen en spelcomputers.
Per categorie kunnen er nog specifieke kenmerken worden vermeld zoals het waterverbruik. Wat de klassen A t/m G betekenen en welke informatie je aantreft op het label lichten we toe op deze pagina.
Energielabel apparaten
In Nederland zijn er energielabels voor apparatuur, voor auto’s en voor huizen. Dit label laat snel en duidelijk zien wat het verbruik is. Met een score die loopt van A t/m G kan de klant een keuze maken. A betekent energiezuinig, G betekent dat het verbruik hoog ligt.
Bij het energielabel apparaten kun je flink besparen op elektrische apparatuur die veel stroom verbruikt. Daarnaast is een product met A-label duurzaam met een lagere ecologische voetafdruk.
Per categorie zijn er afwijkende criteria die de score bepalen. Bij een vaatwasser of wasmachine is waterverbruik van belang maar bij een afzuigkap of koelkast niet.
Dit zijn de standaard categorieën:
- Afzuigkap
- Airco
- CV-ketel
- Boiler / Geiser
- Koelkast / Vriezer
- Oven
- Stofzuiger
- Televisie
- Vaatwasser
- Ventilatie unit
- Verlichting
- Wasdroger
- Wasmachine
- Warmtepomp
- Zonneboiler
- Warmwatertank
Een lagere score betekent niet direct dat de energierekening omhoog gaat. Bij het energielabel van apparatuur die je even gebruikt zal het verschil minder snel opvallen dan bij apparaten die vaak in werking zijn. Als een lamp in de kelderkast wat minder zuinig is dan merk je hier veel minder van dan bij een oude vriezer die in een warme schuur staat.
Wat betekent A+++?
Het energielabel op apparatuur is niet altijd even duidelijk om te lezen. Zo liep het label op koelkasten en vriezers tot maart 2021 van A+++ tot D. Omdat iedere nieuwe koelkast of vriezer verplicht een A-label moest bezitten stond er dus een rij koelkasten in de winkel met A-label.
Dit was verwarrend en het gaf de consument niet voldoende informatie over het energieverbruik. Daarom is de label aanduiding vervangen met een score die loopt van A tot G. Het verschil tussen A en B is duidelijker dan A+++ of A++.
Bij huizen is de verwarring nog niet opgelost. Daar loopt de score van A++++ naar G. Het aantal letters is dus gelijk getrokken maar de onderverdeling van A-klassen is gebleven. Dit heeft te maken met kenmerken zoals een warmtepomp of zonnepanelen.
Bij nieuwbouwwoningen is het niet verplicht om minimaal een A-label te bezitten maar vaak is dit wel het geval. Het is niet bekend of de + aanduiding zal gaan veranderen. Bij huizen blijft het label 10 jaar geldig na afgifte.
Is het beter om apparaten te vervangen?
Je kunt een apparaat gebruiken tot dit het begeeft. Als je wekelijks met de stofzuiger door je woning gaat dan hoef je dit apparaat met lage energiescore niet direct te vervangen. Als het een koelkast betreft met label G dan kun je op jaarbasis wel degelijk tientallen euro’s besparen op de stroomrekening.
Daarom kan het in een aantal gevallen beter zijn om oude apparaten te vervangen voordat ze helemaal aan het einde van de levenscyclus zijn. Bij aankoop van een nieuw product kun je het oude apparaat zonder kosten inleveren bij de verkoper.
Hoe kun je energie besparen?
Een eenvoudige manier om je energieverbruik in de gaten te houden is met een kastje dat per stopcontact het verbruik meet. Zo kun je snel de energieverspillers opsporen. Warmte ontwikkeling is ook een goede indicatie als het apparaat niet bestemd is om te verwarmen.
Een gloeilamp genereert slechts 10 procent licht en 90 procent warmte, een LED lamp gaat veel efficiënter om met energie. Per situatie kan de meest zuinige oplossing anders zijn. Zo kan een centrale verwarming op gas meer energie verbruiken dan een boiler in de keuken die elektrisch het water lokaal verwarmt. Woningisolatie levert doorgaans de meeste besparing op.
Hoe komt het energielabel tot stand?
Bij het energielabel apparaten is de leverancier verantwoordelijk voor de informatie. Op basis van meetbare kenmerken is het vrij eenvoudig om een label samen te stellen.
Bij een huis werkt het iets anders. In het verleden werd er een standaard score toegekend op basis van gemiddelde waardes, nu moet ieder huis gekeurd worden door een erkend EP-adviseur. De eigenaar is verplicht om bij verhuur of verkoop een geldig label te laten zien.
Via Energielabelperfect.nl kun je een inspectie inplannen om een energielabel voor huizen aan te vragen.