Energielabel B

Energielabel B

Banner 4 energielabelperfect.nl

Is het prettig wonen in een huis met energielabel B of kun je beter zoeken naar een A-label woning? Als je momenteel in een energielabel B huis woont dan overweeg je wellicht om duurzaamheidsmaatregelen door te voeren. Niet alleen om de prijs bij verkoop te verhogen maar ook om zelf met meer comfort te wonen.

Wat houdt deze score eigenlijk in en hoe ga je van energielabel B naar A? We leggen het uit op deze pagina.

Wat betekent energielabel B?

De label aanduiding voor woningen loopt van A tot G. Als je een energielabel B woning bezit dan val je dus net onder de hoogste waardering A. Op school zou dit een 8 zijn, op zich een goede score met enige ruimte voor verbetering. Als het een voorlopig label betreft dan is het mogelijk dat de score niet juist is. In 2015 zijn voorlopige labels uitgegeven op basis van standaard data.

Als jouw woning toen al relatief beter geïsoleerd was dan het huis van de buren, dan klopt die score wellicht niet. Er was namelijk geen informatie beschikbaar per huis.

Heb je sinds die tijd zonnepanelen laten plaatsen? Dan is het mogelijk dat je eigenlijk in een label A huis woont. Als je zeker wilt zijn van de energieprestaties die jouw woning levert laat dan een inspectie uitvoeren door een erkend Energie Prestatie adviseur.

👉 Je kunt op Energielabelperfect.nl direct een afspraak maken voor een inspectie.

De uitkomst van dit label wordt vervolgens ingeschreven bij het Kadaster. Meer over de voordelen van een inspectie lees je verder op de pagina.

Energielabel B bij verkoop en verhuur

Sinds 1 januari 2021 ben je verplicht om het energielabel van de woning te overhandigen aan een koper of huurder. Als je dit niet doet dan kun je op een boete rekenen. Deze verplichting geldt niet alleen voor de onderhandelingsfase of tijdens het ondertekenen van het contract maar dit moet al bij de advertentie zichtbaar worden gemaakt.

Met een energielabel B op de woning scoor je al heel aardig. Met D of lager zal een potentiële koper of huurder het gebrek aan verduurzaming zeker aan de orde stellen. Uiteraard scoor je met een A-label nog beter. Dit is een reden dat veel mensen een inspectie aanvragen voordat de woning te koop wordt gezet.

Als je nu in een energielabel B huis woont dan krijg je advies om met minimale investeringen toch tot A te komen. Zo sta je veel sterker bij de onderhandelingen én de nieuwe bewoner zal er direct warmpjes bij zitten!

Energielabel B als je er blijft wonen

Ook als je (nog) niet van plan bent om te gaan verhuizen kan het voordelig uitpakken om jouw huis energiezuiniger te maken. Denk aan isolatie van de gevels en het dak maar vergeet ook zeker niet de voordelen van een warmtepomp of zonnepanelen op het dak. Door de woning optimaal te isoleren bespaar je niet alleen kosten, je woont ook met meer comfort.

De aanpassingen om van energielabel B naar A te gaan zijn vaak niet eens zo ingrijpend. De energie adviseur kan enkele voorbeeld berekeningen maken, zo zie je direct wat je bespaart. Daarmee zijn energiebesparende maatregelen geen onkosten maar juist investeringen die je op termijn geld zullen besparen.

Waarom een nieuw energielabel aanvragen?

Er zijn meerdere redenen waarom mensen een nieuw label aanvragen, per situatie kan de afweging verschillen.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Meer wooncomfort met warmte in de winter en verkoeling in de zomer.
  • Reduceren van kosten voor energie, veel ingrepen verdienen zich ruimschoots terug.
  • Een energielabel is 10 jaar geldig, als je nog een voorlopig label hebt uit 2025 dan begint de tijd te dringen.
  • Een energieadviseur zal niet alleen bepalen wat de huidige energieprestaties zijn, je krijgt ook advies hoe je van energielabel B naar A kunt gaan.

De kosten voor een inspectie kunnen sterk uiteenlopen. Bij Energielabelperfect.nl kun je direct een afspraak inplannen, wij zoeken vervolgens naar een erkende EP-adviseur bij jou in de buurt. Ondanks de drukte kun je vaak al snel een keuring aan huis inplannen, het nieuwe label zal worden geregistreerd bij het Kadaster.

Dit label wordt vervolgens openbaar gesteld, iedereen kan opzoeken wat het huidige label is. Zorg er dus voor dat jouw energielabel overeenkomt met de huidige situatie. Daar profiteer je zeker van als jij (op termijn) de woning gaat verkopen of verhuren.

Banner 4 energielabelperfect.nl