Energielabel bedrijfspand kosten

Energielabel bedrijfspand kosten

Banner energielabelperfect.nl

Voor ieder gebouw in Nederland is een geldig energielabel verplicht bij verkoop of verhuur. Dit geldt voor zowel woonhuizen als zakelijke panden. Wat zijn voor een energielabel bedrijfspand kosten? Dit kan verschillen op basis van de afmetingen, locatie en ook de adviseur die je inschakelt om de inspectie uit te voeren.

Er zijn afwijkende regels voor bedrijfspanden en kantoorpanden. Wat je moet weten over inspecties, verplichtingen en wat bij een energielabel van een bedrijfspand de prijs is kun je op deze pagina lezen.

Wat zijn de energielabel bedrijfspand kosten?

Geen gebouw is hetzelfde, met name bedrijfspanden zijn sterk afwijkend qua constructie en gebruik. Bij rijtjeswoningen is het vrij eenvoudig om een label toe te kennen, bij zakelijke panden wordt het lastiger. Daarom wijken bij een energielabel bedrijfspand kosten enorm af per pand.

Ook mogen inspecteurs zelf hun tarief bepalen. In principe werken erkende EP-adviseurs volgende dezelfde methode, in praktijk kan de kwaliteit per aanbieder afwijken.

Lees daarom reviews en blijf kritisch. Normaal gesproken zal het tarief worden berekend op basis van oppervlakte. Per situatie kunnen er echter unieke uitdagingen zijn die invloed op de prijs voor een energielabel inspectie.

Welk label moet mijn bedrijfspand hebben?

Bij de aanvraag van een energielabel voor een bedrijfspand is de prijs van belang maar het is niet doorslaggevend. In principe maakt het niet uit of een pand label A of label G heeft, ze zijn allemaal toegestaan volgens de huidige wetgeving. Wat betreft het gebruik zal een energiezuinig pand wel beter presteren.

Als je naar de energiekosten gaat kijken dan zal een label A pand veel goedkoper uitvallen dan een bedrijfspand met label G. Het spreekt voor zich dat een koper of huurder liever in een energiezuinig pand trekt. Ben je van plan een pand in de verkoop te plaatsen of voor verhuur aan te bieden?

Laat dan twee inspecties uitvoeren. Eerst om te bepalen waar er mogelijkheden liggen voor verduurzaming, na het doorvoeren van energiebesparende maatregelen laat je nogmaals het pand inspecteren. Je betaalt dan tweemaal voor het energielabel bedrijfspand kosten maar dit verdien je weer terug in een hogere prijs voor kopen of huren.

Wanneer ben je verplicht om het energielabel zichtbaar op te hangen?

  • Als het een bedrijfspand betreft dat verkocht of verhuurd wordt.
  • Als het gebruiksoppervlak groter is dan 250 vierkante meter.
  • Als er regelmatig publiek in het pand komt.

Denk hierbij aan scholen, winkels, horecagelegenheden en ziekenhuizen.

Energielabel C voor kantoren

Sinds 2023 is er een nieuwe voorwaarde gesteld voor kantoren, die moeten nu een label C of beter bezitten. Eind 2022 waren er nog veel kantoorpanden die niet aan dit minimum kwamen of helemaal geen geldig label hadden. De consequentie kan zijn dat de eigenaar van het pand een boete krijgt bij verkoop of verhuur.

Wat betekent dit voor huidige gebruikers? Als er naar een label wordt gevraagd door bijvoorbeeld de huidige huurder en het pand voldoet niet aan de regels dan is een boete nog het minste probleem. Het kantoorpand mag dan niet meer worden gebruikt voor de kantoorfunctie.

Is het energielabel voor kantoren van belang als het bedrijf andere activiteiten uitvoert? Mogelijk wel, als er namelijk kantoorwerkzaamheden plaatsvinden binnen een bedrijf met ook andere bedrijfsactiviteiten dan is de label C verplichting ook voor deze bedrijfspanden van toepassing. Zorg er als eigenaar van een gebouw dus voor dat je op de hoogte bent van de wetgeving en weet in welke categorie jouw pand valt.

Energielabel voor sociale woningbouw

Een woonhuis is niet hetzelfde als een zakelijk pand, bij een energielabel voor een bedrijfspand liggen de kosten ook hoger. De eigenaar van een woonhuis heeft echter wel zakelijke belangen. Voor huizen in de particuliere verhuur wordt nog geen minimum gesteld, sociale huurwoningen met een label E of lager mogen vanaf 2030 niet langer verhuurd worden.

Dit betekent dat verhuurders op tijd moeten beginnen met het verduurzamen van de woningvoorraad. Dit kan direct bij mutatie of per wijk. Het voordeel van een hogere score is minder energiekosten voor de huurder, een nadeel is dat de huursom hoger ligt bij een meer energiezuinige woning.

Voor particuliere verhuur is bovenstaande verplichting nog niet aan de orde. Betreft het een pand met kantoor aan huis of een huis dat voor een deel verhuurd wordt controleer dan de verplichtingen op de website van de overheid.

Voor een nieuw energielabel voor bedrijfspand is de prijs variabel, voor een woonhuis kun je op Energielabelperfect.nl voor een vaste prijs de woning laten inspecteren.

Banner energielabelperfect.nl