Energielabel bedrijfspand

Energielabel bedrijfspand

Banner 4 energielabelperfect.nl

Een energielabel bedrijfspand is een ‘hot topic’. Met ingang van 1 januari 2023 is het namelijk verplicht voor ieder kantoorgebouw om minimaal energielabel C te bezitten. Voor utiliteitsgebouwen bestaat de verplichting voor een energielabel al langer. Nu worden de eisen hoger.

Omdat een label voor een periode van 10 jaar geldig is kan het zijn dat het energielabel voor een bedrijfsruimte reeds verlopen is. Dan wordt het hoog tijd om een nieuw label aan te vragen. Hoe een energielabel aanvragen voor een bedrijfspand werkt leggen we uit op deze pagina.

Energielabel bedrijfspand

In Nederland wordt onderscheid gemaakt tussen woningen en utiliteitsgebouwen. In beide gevallen is een energielabel verplicht. Voor kantoren is de wetgeving nog niet geheel concreet maar vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal aan label C voldoen.

Als het huidige label lager is dan is er dus werk aan de winkel. Het energielabel voor bedrijven verschilt niet veel van het label voor woningen, bij verkoop of verhuur moet er een energielabel van het pand worden overlegd aan de koper of huurder.

Dit moet je weten over het energielabel voor bedrijfspanden:

 • Het energielabel voor bedrijven is verplicht bij verkoop, verhuur en oplevering.
 • Het label moet zichtbaar zijn bij de entree van het gebouw.
 • Voor kantoren geldt vanaf 2023 een C label.
 • Via https://www.ep-online.nl is het mogelijk om te controleren of er een label geregistreerd staat voor een gebouw.
 • Zonder geldig label kun je als ondernemer een boete krijgen.

Is een energielabel voor een zakelijk pand alleen een velletje papier zonder waarde? Zeker niet. In de eerste plaats kun je met een inspectie tot nieuwe inzichten komen om energie te besparen. Dit is niet alleen duurzaam maar ook kostenbesparend. Daarnaast zal de waarde van een pand hoger worden als dit meer gunstige energieprestaties levert.

Ook als je een oud label bezit dat nog niet is verlopen maar er wel aanpassingen zijn gemaakt dan kan het dus gunstig zijn om een nieuw energielabel bedrijfspand aan te vragen. Zoek via Energielabelperfect.nl naar een EP-energie adviseur die snel een inspectie kan uitvoeren volgens de nieuwe NTA 8800 methode.

Weet je als eigenaar niet zeker of een energielabel bedrijfspand verplicht is? Onder utiliteitsgebouwen vallen:

 • Kantoren
 • Scholen
 • Gemeentelijke gebouwen
 • Bibliotheken
 • Openbaar toegankelijke panden
 • Horeca panden
 • Hotels
 • Sportcomplexen
 • Winkels

In het kort; alle bouwwerken die niet als woonruimte zijn aangemerkt. Daar is overigens ook een soortgelijke verplichting van toepassing.

Energielabel aanvragen bedrijfspand

Wanneer moet je een energielabel bedrijfspand aanvragen? Een label heeft een geldigheid van 10 jaar. Als je in 2011 een energielabel voor een zakelijk pand hebt gekregen dan moest dit label uiterlijk in 2021 vernieuwd zijn. Naast deze periode is het uiteraard mogelijk dat het pand na verloop van tijd niet meer dezelfde energieprestaties levert.

Denk aan het plaatsen van zonnepanelen of isolatie van de buitenmuren. Een nieuw energielabel voor het bedrijfspand aanvragen is niet direct verplicht na iedere aanpassing, bij overdracht moet de informatie wel overeenkomen met de situatie. Niet alleen moet het label een juiste representatie van de werkelijkheid bieden, een betere score betekent een hogere waarde van het utiliteitspand.

Wie mag de inspectie uitvoeren?

Voor een energielabel bedrijfspand aanvragen kun je terecht bij een erkend EP-adviseur. Via Energielabelperfect.nl kun je in contact komen met een geschikte adviseur. Deze personen hebben een specifieke opleiding en certificatie doorlopen en mogen labels op basis van de NTA 8800 standaard registreren.

De opname vindt ter plekke plaats, de uiteindelijke berekening wordt vervolgens opgenomen in de landelijke registratie database EP-online. Na uiterlijk 10 jaar komt het label te vervallen.

NEN 7120 en NTA 8800

Voor 2021 werden labels toegekend op basis van de NEN 7120 specificatie. Sinds 2021 is de vernieuwde NTA 8800 standaard van toepassing. Hoewel veel informatie direct overdraagbaar is zal er wel nieuwe data nodig zijn om een NTA 8800 label af te geven.

Als er een Omgevingsvergunning wordt aangevraagd dan is het verplicht om een nieuw energielabel aan te vragen voor het bedrijfspand. Als er reeds informatie voorhanden is dan kan dit worden aangevuld met nieuwe data.

Bespreek dit met de EP-energieadviseur. Zonder geldig energielabel voor een bedrijfspand kun je een boete krijgen als eigenaar. Daarnaast zal de koper of huurder naar dit label vragen.

Niet alleen omdat het verplicht is maar ook om de energieprestaties van een zakelijk pand te bepalen. Een hogere score betekent namelijk minder stookkosten en een meer duurzame onderneming.

Banner 4 energielabelperfect.nl