Als je een energielabel wilt aanvragen voor een woning dan kan dit heel eenvoudig via Energielabelperfect.nl voor een vast tarief. De meeste huizen vallen binnen een standaard categorie, alleen bij niet-standaard woningen is maatwerk nodig. Het energielabel berekenen bedrijfspand is niet zo eenvoudig.
In dat geval is er altijd maatwerk vereist. Daarnaast is er sinds 1 januari 2023 een nieuwe regel ingevoerd voor kantoorpanden. Veel panden voldoen niet aan de regels wat betekent dat de eigenaar een boete riskeert. Hoe werkt het energielabel berekenen bedrijfspand? We leggen het uit op deze pagina.
Energielabel berekenen bedrijfspand
De verplichting voor het meten van energieprestaties is niet nieuw, het is wel een vrij recente ontwikkeling. In de afgelopen 10 jaar zijn er meerdere aanpassingen geweest omtrent de wetgeving en toetsing.
Het energielabel van een bedrijfspand berekenen gaat sinds 2021 via een andere methode. Dit geldt zowel voor utiliteitsbouw als voor woningen. Bij de tweede categorie is er een wat eenvoudiger proces.
Een huiseigenaar kan naar Energielabelperfect.nl gaan en op basis van adres direct een afspraak inplannen met een erkend EP-adviseur.
Voor zakelijke panden ligt het niet zo eenvoudig. Hoewel er volgens dezelfde procedure wordt gewerkt is er bij een bedrijfspand meer maatwerk vereist.
Hoe vraag je een energielabel bedrijfspand aan?
De meest eenvoudige methode om het energielabel te berekenen van een bedrijfspand is een inspecteur te zoeken die erkend is. Dit zijn doorgaans bedrijven die reeds in de sector actief zijn en werknemers in dienst hebben die een cursus hebben gehad om deze controles uit te mogen voeren.
Via EP-online kunnen bedrijven een aanbieder zoeken. De tarieven voor een label inspectie zijn niet gestandaardiseerd. Iedere aanbieder mag zelf bepalen op welke wijze het tarief wordt berekend. Daarmee kan het voordeel opleveren om prijzen met elkaar te vergelijken.
Wat kost een energielabel van een bedrijfspand berekenen?
Er is geen vaste prijs voor het energielabel berekenen bedrijfspand. Een eenvoudig uitgangspunt is het gebruiksoppervlak. Dit is doorgaans eenvoudig te controleren op basis van informatie over het pand.
Er zijn EP-adviseurs die op hun website tarieven hebben gepubliceerd op basis van het aantal vierkante meters. Zo zie je snel welke kosten gemoeid zijn met de aanvraag van een energielabel voor een zakelijk pand. Desondanks is het mogelijk dat er maatwerk nodig is.
Als er lastig te bereiken ruimten zijn bijvoorbeeld, of als de inspectie op een specifieke dag of tijdstip moet plaatsvinden. De wachttijden kunnen oplopen en als je een pand wilt aanbieden voor verkoop of verhuur dan wil je snel een geldig label hebben.
Omdat er meer vraag is dan aanbod kunnen EP-adviseurs absurd hoge tarieven rekenen, zeker voor bedrijven. Wees er dus op tijd bij als je van plan bent om een kantoorpand te verkopen of verhuren.
Energielabel voor kantoorpanden
Sinds 1 januari 2023 moeten kantoren minimaal voldoen aan de label-C norm. Als het kantoorgebouw lager scoort of nog geen geldig label heeft dan mag dit pand niet langer met kantoorfunctie worden gebruikt.
Dit is geen nieuws, vastgoed eigenaars zouden hiervan op de hoogte moeten zijn. Maar vanwege meerdere omstandigheden is het mogelijk dat het pand nog niet voldoet aan deze norm, of dat er geen geldig label is om te overleggen.
Op 1 januari 2023 voldeed de helft van kantoorpanden nog niet aan de wettelijke eis.
Kun je zelf het energielabel voor een bedrijfspand berekenen?
Het is mogelijk om een schatting te maken op basis van data over het pand maar daar heb je eigenlijk niet zoveel aan. In de eerste plaats zijn EP-adviseurs opgeleid om nauwkeurige metingen uit te voeren, als je deze kennis niet bezit dan wordt het energielabel van een bedrijfspand berekenen meer een gok dan een nauwkeurige bepaling.
Verder heeft een eigen meting geen juridische waarde. Alle gebouwen inclusief woningen en utiliteitsbouw moeten sinds 2021 door een erkend adviseur geïnspecteerd worden.
Het is mogelijk om intern een assessment uit te voeren om te bekijken hoe duurzaam een pand is en hoeveel je kunt besparen op de energiekosten. Een label zegt niet alles, het is meer indicatief.
Een inspecteur wordt niet voor niets een adviseur genoemd. Naast objectief meten zullen ze ook advies geven. Zo ontdek je welke maatregelen het meeste rendement opleveren. Denk aan isolatie of zonnepanelen op het dak.
Het is mogelijk een pand te verduurzamen en dan een energielabel aan te vragen. Het komt ook regelmatig voor dat bedrijven eerst een inspectie laten uitvoeren en op basis daarvan verduurzaming doorvoeren.
Op het moment dat het pand in de verkoop of verhuur gaat wordt een nieuwe inspectie aangevraagd. Een hogere score betekent namelijk ook een hogere waarde van het pand.