Op Energielabelperfect.nl kun je een nieuw energielabel aanvragen voor woningen. Je kunt hier momenteel geen energielabel bij bedrijfspanden aanvragen. Er komen wel regelmatig vragen binnen over zakelijke gebouwen. Is een energielabel bij bedrijfspand nodig en wat zijn de gevolgen als je niet aan de regels voldoet? Meer over dit onderwerp kun je lezen op deze pagina.
Energielabel bij bedrijfspanden
Voor alle gebouwen in Nederland geldt een verplichting voor een label waar de energieprestaties op vermeld staan. Sinds de introductie zijn er meerdere malen aanpassingen geweest in de regelgeving en er wordt eveneens onderscheid gemaakt tussen een energielabel bij bedrijfspanden en voor woningen.
Op deze pagina gaat het met name over utiliteitsbouw, dit zijn panden voor zakelijk gebruik maar ook ziekenhuizen en zorginstellingen. Waarom is een energielabel bij een bedrijfspand nodig? In de eerste plaats omdat je anders een boete riskeert van 870 euro. Voor 2021 lag deze boete op 340 euro.
Daarnaast is het ook van belang voor een nieuwe eigenaar of huurder om te weten wat de energieprestaties van een gebouw zijn. Als een bedrijf een hoog kantoorgebouw wil huren dan kan het verschil in een label duizenden euro’s of meer verschil maken in energiekosten. Denk aan verwarming in de winter en verkoeling in de zomer.
Is een energielabel bij bedrijfspand nodig?
Ja, een energielabel bij bedrijfspand is nodig mits het pand niet tot de uitzonderingen behoort. Wat zijn de uitzonderingen?
Enkele voorbeelden zijn:
- Panden die maximaal 2 jaar worden gebruikt.
- Monumenten met beschermde status.
- Religieuze gebouwen zoals kerken en moskeeën.
- Opslagruimte zoals een fabriekshal.
Voor woningen zijn er andere uitzondering waaronder woonboten en recreatiewoningen. Via de website van de Rijksoverheid kun je precies opzoeken of een gebouw tot de uitzonderingen behoort. De basisregel is dat het energielabel bij bedrijfspanden verplicht is. Hoe kom je aan een nieuw label?
Energielabel aanvragen
Voor particuliere woningbouw is de oplossing heel eenvoudig. Je kunt op Energielabelperfect.nl een afspraak plannen met een EP-adviseur in de buurt. Vaak kun je binnen enkele dagen een afspraak maken en je krijgt vervolgens snel een energielabel per mail toegezonden.
De adviseur zal het nieuwe label registreren in het Kadaster en deze informatie kan worden gebruikt bij verkoop of verhuur. Voor een energielabel bij bedrijfspanden zijn er mogelijk aanvullende voorwaarden. Deze panden zijn niet te vergelijken met rijtjeshuizen, er zal maatwerk geleverd worden.
Er zijn veel bedrijven met erkende inspecteurs die dit karwei kunnen uitvoeren. EP-online is de officiële database voor adviseurs en inspecteurs.
Boete verhoogd
Is een energielabel bij bedrijfspand nodig? Vergeet dan niet dat een label slechts 10 jaar geldig is. Wil je een pand verkopen of verhuren? Dan moet je mogelijk een nieuwe inspectie aanvragen. Een betere score betekent ook een hogere waarde van het pand.
Het kan dus voordeel bieden om voorafgaand verduurzaming toe te passen. Waar moet je beginnen met verduurzaming? Zonnepanelen op het dak zorgen voor duurzame opwekking van energie maar als het pand niet goed is geïsoleerd dan blijft het voordeel beperkt.
Daarnaast moet er ook rekening worden gehouden met gebruikscomfort. Een gebouw dat tocht is niet praktisch. De boete voor bedrijfspanden lag tot 2021 op 340 euro, dit is verhoogd tot maar liefst 870 euro. Daarnaast kan een pand niet verkocht of verhuurd worden zonder geldig label.
Waarom het energielabel bij bedrijfspanden belangrijk is
Bij kantoorgebouwen is er sinds 2023 een minimale label C verplichting, voor andere zakelijke panden is er geen minimaal energielabel bij bedrijfspand nodig.
Betekent dit dat een label G pand voldoende is? In de eerste plaats zullen de energiekosten veel hoger uitvallen. Daarnaast ligt de kans op uitval van personeel hoger. Als het toch in het gebouw of de klimaatbeheersing niet volstaat dan kunnen werknemers ziek worden. De kosten voor uitval kunnen enorm hoog zijn, daarmee is het zeker in het belang van de werkgever om vanuit een duurzaam pand te opereren.
Als pand eigenaar zal er een kosten / baten berekening gemaakt moeten worden. Een potentiële koper of huurder zal zeker rekening houden met de energieprestaties. Een huurder is bereid om honderden euro’s per maand meer te betalen als de energiekosten 1000 euro lager uitvallen op maandbasis.
Dit geldt ook voor woningen. Een koper zal duizenden euro’s meer uitgeven aan een woning met label A ten opzichte van een label B huis. Daarmee zal verduurzamen niet alleen geld besparen maar ook meer opleveren bij verkoop of verhuur.