Energielabel boete? Je kunt zonder energielabel een boete krijgen. Maar raak niet in paniek want je zult waarschijnlijk niet direct beboet worden en er zijn uitzonderingen op deze regel. Daarnaast betekent een verplichting ook niet direct dat je de woning van kelder tot zolder moet gaan isoleren.
Wanneer een energielabel verplicht is en welke boete je kunt verwachten zonder geldig label lees je op deze pagina. Wil je snel een EP-adviseur inschakelen? Dan ben je bij Energielabelperfect.nl aan het juiste adres.
Krijg je zonder energielabel een boete?
Als je huiseigenaar bent dan ben je waarschijnlijk wel op de hoogte van het energielabel. Dit label bestaat al jaren en is van toepassing op alle gebouwen in Nederland. Naast woonhuizen geldt dit ook voor zakelijke panden. Als je een huis of appartement huurt dan kun je nooit een energielabel boete krijgen, de verplichting om dit label te tonen geldt exclusief voor eigenaren. Wanneer moet je het label laten zien?
Op het moment dat een pand te koop of te huur wordt aangeboden is de rechtmatige eigenaar verplicht om een geldig energielabel te tonen. Dit geldt al voor de advertentie, bijvoorbeeld op funda. Als dit niet het geval is dan kun je hiervoor een boete krijgen die oploopt tot 870 euro.
Er zijn verschillende versies van dit label waaronder een vereenvoudigde versie (VEL), volgens de oude standaard (voor 2021) en volgens de nieuwe standaard (na 2021). Alle labels zijn toegestaan mits ze niet ouder zijn dan 10 jaar.
Voor de meeste labels geldt dat ze in 2025 zullen verlopen. In 2015 zijn er namelijk certificaten toegekend aan alle gebouwen die nog geen energielabel hadden. Oudere panden die niet van eigenaar zijn gewisseld bijvoorbeeld. Als je dus van plan bent om binnen nu en enkele jaren je huis te verhuren of verkopen dan is het aanvragen van een nieuw label een goed idee.
Je kunt dit eenvoudig en betaalbaar regelen via Energielabelperfect.nl. Maar misschien is het niet eens nodig om een keuring aan te vragen. Wanneer is een energielabel niet verplicht en riskeer je geen boete?
Energielabel niet verplicht, geen boete
Je kunt een energielabel boete krijgen als je geen geldig label hebt bij verkoop van een kantoor, school, ziekenhuis, huis of appartement.
Er zijn echter een aantal uitzonderingen op een energielabel boete zoals:
- Kerken / moskeeën
- Beschermde monumenten
- Recreatiewoningen met minder dan 25 procent gebruik per jaar
- Bedrijfspanden voor opslag of bewerkingen
- Schuren en garages
In dat geval is een energielabel niet verplicht en krijg je geen boete. In de meeste andere gevallen wel maar pas bij verkoop of verhuur. Als je de geldigheid laat verstrijken terwijl je zelf nog woont in je huis dan zal een boete onwaarschijnlijk zijn.
Maar je wilt dit risico liever niet lopen. In 2021 werden er bijna 1100 boetes uitgedeeld door de Inspectie Leefomgeving en Transport. Hoe weet de ILT of een gebouw niet aan de regels voldoet? Ze halen deze informatie uit de gegevens van het Kadaster en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Het is waarschijnlijk dat er steeds strenger wordt toegezien op de regels en dat er meer boetes uitgeschreven worden voor het overtreden van de regels. Het bedrag van de energielabel boete is in ieder geval een stuk hoger geworden. Voorheen lagen de boetes op 170 euro voor particulieren en 340 voor bedrijven.
Nu betalen particulieren 435 euro en bedrijven 870 euro. Is het mogelijk om gewoon de boete te accepteren en geen nieuw energielabel aan te vragen? Dat kan maar dan riskeer je tevens dat het pand onverkoopbaar is of niet te verhuren valt. De nieuwe eigenaar of gebruiker zal namelijk graag een geldig label zien.
Boete voorkomen
Hoe kun je een energielabel boete voorkomen? De meest eenvoudige manier is een EP-adviseur inschakelen om je pand te keuren en een nieuw label te verstrekken. Dan kun je weer 10 jaar vooruit. Er zijn nog meer voordelen dan het voorkomen van een boete.
Zo krijg je praktische adviezen over de wijze waarop je jouw huis of zakelijk pand kunt verduurzamen. Vaak kun je met betaalbare maatregelen al een flinke vooruitgang boeken waar je als bewoner of gebruiker direct van profiteert. Bij verkoop of verhuur kun je voor een label A pand aanzienlijk meer vragen, dan heb je die investering op een keuring snel terugverdiend.
Als je in de groep valt waarvoor een energielabel verplicht is dan kun je via Energielabelperfect.nl direct een inspectie inplannen.