Energielabel C verplichting

Energielabel C verplichting

Banner 2 energielabelperfect.nl

Is een energielabel C in 2023 verplicht voor alle gebouwen in Nederland? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Hoewel een label normaal gesproken 10 jaar geldig is heb je daar niet veel aan als je een score hebt van D of lager.

Hoe het precies zit met de energielabel C verplichting vanaf 2023 leggen we uit op deze pagina. Wil je een inspectie aanvragen op korte termijn? Dan ben je op Energielabelperfect.nl aan het juiste adres!

Is er een een energielabel C verplichting?

Het korte antwoord is “ja, een energielabel C in 2023 is verplicht”. Maar dit geldt alleen voor kantoorgebouwen die aan specifieke voorwaarden voldoen. Voor een woning of ander zakelijk pand is er geen minimum bepaald.

Woon je nu in een label D woning of een nog minder energie efficiënte waarde? Dan blijft je huidige label gewoon 10 jaar geldig na afgifte. Je hoeft geen nieuwe inspectie aan te vragen en je krijgt geen boete als jouw huis meer energie verbruikt. Je zult het wel merken aan de energierekening maar daar komen we later op terug.

Energielabel C voor kantoren

Er geldt een energielabel C verplichting voor kantoorgebouwen met ingang van 1 januari 2023. Dit is daarmee de eerste categorie gebouwen in Nederland waarbij een minimum wordt gesteld. Volgens de nieuwe normering kan een pand een label A++++ tot label G toegekend krijgen.

A is het meest energiezuinig terwijl G betekent dat het gebouw slecht geïsoleerd is. In 2021 is er een nieuwe methode van toetsen geïntroduceerd die meer nauwkeurig is, veel panden zullen dus opnieuw gecontroleerd moeten worden.

Als je een kantoorpand bezit en het label voldoet niet aan de minimale norm van label C, dan riskeer je een boete. In het midden van 2022 bleek dat veel kantoorgebouwen nog niet aan deze norm voldeden.

Energielabel C 2023 voor huizen

Er worden al lange tijd energielabels toegekend aan gebouwen en ook voor woningen. Huizen waarvan nog geen label bekend was kregen in 2015 automatisch een energielabel toegekend. Deze score werd gebaseerd op gemiddelde waarden voor vergelijkbare huizen.

Als je zelf de woning had geïsoleerd en de buren nog niet dan kregen jullie toch dezelfde score. Tot 2021 was het mogelijk om aanpassingen zelf door te geven. Dat was makkelijk maar niet nauwkeurig. Daarom werd het systeem veranderd, nu moet je voor een nieuw label eerst een inspectie aanvragen bij een erkend EP-adviseur.

Dit gaat gepaard met kosten die je zelf moet betalen. De adviseur mag zelf het tarief bepalen, door een tekort aan vakmensen kunnen deze tarieven flink oplopen.

Via Energielabelperfect.nl kun je echter voor een vaste prijs een woning met gemiddelde afmetingen laten inspecteren. Je krijgt dan een label dat voldoet aan de nieuwe norm met een geldigheidsduur van 10 jaar. Hoewel er geen energielabel C verplichting voor woningen vanaf 2023 van toepassing is biedt het zeker voordeel als jouw huis betere energieprestaties heeft.

Hier zijn enkele voordelen van een energiezuinige woning:

  • Lagere energiekosten
  • Meer wooncomfort
  • Hogere woningwaarde bij verkoop
  • Hogere huursom bij verhuur

Daarnaast blijven de kosten voor energiebesparende maatregelen steeds verder oplopen. Personeel is schaars, isolatiematerialen zijn niet aan te slepen. Dit betekent dat het verduurzamen van je woning letterlijk steeds duurder wordt.

Wie moet een nieuw label aanvragen?

De meeste woningen hebben een label in 2015 gekregen. Een definitief label is 10 jaar geldig dus vanaf 2025 zijn er veel huizen waar geen geldig label meer voor is. Zolang je de woning niet verkoopt of verhuurt is dat geen probleem, het is wel jammer dat je niet weet hoe energie efficiënt jouw woning echt is.

Een EP-adviseur is niet alleen iemand die een inspectie uitvoert en een letter op de woning plakt maar iemand die praktische adviezen geeft om energie te besparen. Daar heb je dus ook voordeel van als je voorlopig nog niet gaat verhuizen.

Eigenaren van een kantoorpand met een huidig label dat lager ligt dan C moeten dus een inspectie aanvragen en mogelijk ook extra energiebesparende maatregelen doorvoeren om aan het minimum te voldoen.

Vaak kun je met relatief kleine ingrepen al behoorlijk wat voordeel behalen. Ook hier profiteer je direct van naast de waarde bij verkoop of verhuur. Neem dus snel de nodige stappen als jouw pand nog niet aan de norm voldoet.

Banner 2 energielabelperfect.nl