Energielabel C woning

Energielabel C woning

Banner 2 energielabelperfect.nl

Je hebt koplopers die altijd haantje de voorste willen zijn. Je hebt ook slenteraars die niet eens de moeite nemen om zich in te spannen. En dan is er de grote meute die genoegen neemt met een voldoende zonder ambities om verder te komen.

In vastgoed noemen ze die laatste categorie energielabel C woning. Dat is niet helemaal eerlijk, er zijn volop bewoners met een energielabel C woning die liever een A op hun ‘rapport’ zouden scoren maar niet weten hoe ze dit aan moeten pakken. Hoe je van energielabel C naar B of zelfs naar A gaat leggen we uit op deze pagina.

Wat betekent een energielabel C woning?

De energielabels lopen van A tot en met G. A is de hoogst haalbare klasse en G de laagste. Maar wacht even, een energielabel C woning klinkt nog best aardig maar A is eigenlijk niet het hoogst haalbare. Er zijn ook nog vier plussen om te scoren dus A++++ is eigenlijk de meest energiezuinige woning. Dan is jouw energielabel C woning toch niet meer zo indrukwekkend.

Waarschijnlijk zal het jou een worst zijn of je volgens de regering goed scoort, de Minister-President komt je echt niet over de bol aaien omdat je ze goed bezig bent met zonnepanelen op je dak. Voor jouw portemonnee heeft het wel directe gevolgen. Met een energielabel C huis kun je niet spreken van een uitzichtloze situatie, het is juist een goed uitgangspunt om de energieprestaties te verbeteren met minimale inspanning en kosten. Zo kun je snel van energielabel C naar B gaan.

Wie bepaalt mijn energielabel?

Sinds 2015 heeft iedere woning in Nederland een energielabel. Tot 2021 kon vrij eenvoudig een nieuw label worden aangevraagd die beter voldoet aan de situatie op dat moment. Met de overstap naar meer nauwkeurige meetmethode is het sinds 2021 verplicht om een erkende EP-adviseur in te schakelen als je een label wilt aanvragen.

Via Energielabelperfect.nl kan dit snel en betaalbaar. Ja, je moet er tegenwoordig voor betalen maar hier staat wel waardevol advies tegenover. Hoe je bijvoorbeeld van energielabel C naar B gaat.

Hoe ga je van energielabel C naar B of A?

Als je momenteel in een energielabel C huis woont dan zal er waarschijnlijk spouwmuurisolatie aanwezig zijn. Wellicht is er dubbel glas maar geen HR++ glas. Dan is er een isolerend gas tussen glazen platen wat behoorlijk scheelt aan kou in huis. De dakisolatie kan in orde zijn maar hoe zit het met zoldervloerisolatie?

Als de zolder niet gebruikt wordt als leefruimte dan kun je deze ruimte afsluiten van de onderliggende woning wat je veel energie kan besparen. Dan hebben we het nog niet gehad over de CV-ketel. Als die 10+ jaar oud is dan kun je met een HR-ketel direct de gasrekening op een pitje lager zetten.

Dit zijn allemaal zaken die de energie adviseur met je zal bespreken om van energielabel C naar B te gaan.

Verder naar label A

Als je de middelen hebt om wat geld te investeren in duurzaamheidsmaatregelen dan kun je direct van je energielabel C woning naar A proberen te gaan. Als je onlangs een huis hebt gekocht dan kun je 6 procent extra hypotheek nemen als er duurzaamheidsmaatregelen worden uitgevoerd.

Ook als je zonnepanelen of een warmtepomp wilt plaatsen dan ligt de periode om deze investering terug te verdienen momenteel aanzienlijk lager vanwege de energietarieven. Haantje de voorste is dus tevens het goedkoopste uit.

Gedrag is ook te veranderen

Er wordt vaak gedacht dat een energie adviseur metingen uitvoert, een rapport opmaakt en weer vertrekt. Toch staat het woord ‘adviseur’ er voor een reden. Je krijgt namelijk praktische adviezen om energie te besparen in jouw energielabel C huis.

Een dikke trui aantrekken kan iedereen verzinnen, hoe ventilatie helpt om de ruimte langer warm te houden weet niet iedereen. Zo zijn er kleine aanpassingen in je leefstijl die zichtbaar invloed zullen hebben op het energieverbruik. Met optionele monitors aan het stopcontact of een slimme thermostaat ontdek je tot in detail waar er voordeel te behalen valt.

Vanaf 2023 is label C het minimum voor kantoorpanden, voor woonhuizen is er nog geen minimum om aan te voldoen. Het geeft wel aan dat label C min of meer de basis is en niet slechts een gemiddelde score. Dus “zeg NEE tegen label C en GA voor label A!” Zo zit je er deze winter warmpjes bij.

Banner 2 energielabelperfect.nl