Energielabel Check

Energielabel check

Hier vraag je in 5 simpele stappen een energielabel aan

Weet jij wat de energiewaarde van jouw woning is? Er zijn meer mensen die op de hoogte zijn van het label op hun koelkast dan huiseigenaren die het label van hun eigen woning weten. Met de energielabel check weet je snel wat de huidige situatie is én je ontdekt of het tijd wordt om een aanvraag in te dienen voor een nieuw label. Hoe het energielabel controleren werkt en wie er achter deze check zit leggen we uit op deze pagina. Wil je een energielabel aanvragen? Ook dat is mogelijk via Energielabelperfect.

Waar vind ik de energielabel check?

Er zijn enkele manieren om erachter te komen wat er op het huidige label staat. Zo kun je het energielabel checken via MijnOverheid. Maar dit is alleen van toepassing op je eigen woning. Als je een huis wilt kopen of huren dan kun je vooraf al het energielabel controleren. Hiervoor ga je naar energielabel.nl, een website van Milieu Centraal. Je kunt hier gratis het geregistreerde label opzoeken.

Wat is Milieu Centraal?

In 1998 nam het ministerie van Milieubeheer het initiatief om Milieu Centraal op te richten. Er was behoefte aan een centrale locatie voor huishoudens om onafhankelijke informatie te krijgen over het maken van duurzame keuzes. In de jaren negentig kwam er steeds meer aandacht voor duurzaamheid, verantwoorde producten, materialen en energiebesparing. Het probleem was dat er veel bronnen waren met afwijkende informatie. Er was geen centraal punt zonder economische of politieke belangen. Dit maakte het lastig om goede informatie te vinden op het internet. Milieu Centraal werd opgericht als onafhankelijke organisatie die feitelijke informatie aanbiedt voor burgers. Hoewel het initiatief vanuit de regering is gekomen functioneert Milieu Centraal autonoom. Dit betekent dat ze niet gestuurd worden door specifieke partijen of belanghouders. De energielabel check maakt onderdeel uit van deze dienstverlening.

Hoe kan ik mijn energielabel controleren?

De energielabel check van een woning is heel eenvoudig. Ga eerst naar de website energielabel.nl. Nu moet je enkele velden invullen. Als eerste moet je aangeven of het een huur- of koopwoning betreft. Je vult de postcode in, het huisnummer en toevoeging als dit van toepassing is. Dan klik je op ‘check’ en het resultaat verschijnt. Je moet het volledige adres invullen, alleen het energielabel op postcode controleren is niet mogelijk. Als je van meerdere woningen in dezelfde straat of omgeving de labels wilt controleren dan moet je meerdere adressen ingeven. Je kunt slechts één energielabel controleren per zoekopdracht.

banner 3

Welke informatie geeft de energielabel check?

Een veelgehoorde opmerking over de energielabel check is de beperkte informatie die beschikbaar is van veel huizen. Dit komt omdat in woningen nog geen echte keuring heeft plaatsgevonden. In 2015 werd aan iedere woning een algemeen label toegekend. Het energielabel binnen een postcode gebied kon zo identiek zijn voor alle huizen. Als iemand zonnepanelen legt en de muren isoleert dan klopt het standaard label niet meer. Tot 2021 was het mogelijk om een online energielabel aan te vragen zonder keuring ter plekke. Dit is niet langer toegestaan. Het energielabel controleren wordt nu uitgevoerd door erkende inspecteurs die altijd langskomen om de controle uit te voeren. Hier zijn kosten aan verbonden, je krijgt dan wel maatwerk advies om de energieprestaties van de woning te verbeteren.

Waar vraag ik een energielabel aan?

Je kunt direct een energielabel aanvragen via Energielabelperfect. Op basis van de inhoud van een woning wordt een vast tarief berekend. Je hoeft dus niet eerst rond te winkelen om een erkende inspecteur te vinden. Dit bespaart je niet alleen geld maar ook tijd. Er is veel vraag naar een energielabel check voor verkoop of verhuur, de wachttijden kunnen flink oplopen. Omdat Energielabelperfect gebruik maakt van het Homekeur netwerk aan keurmeesters is het mogelijk om door heel Nederland snel een erkende inspecteur in te schakelen. Vaak kan de energielabel check van een woning al binnen enkele dagen ingepland worden.

Is de standaard energielabel check voldoende?

Een energielabel op postcode dat automatisch gegenereerd is zegt eigenlijk heel weinig over de werkelijke situatie. Iedere woning is anders, zelfs in dezelfde straat met hetzelfde woningtype. Als het label op D staat terwijl het eigenlijk A moet zijn dan heeft dit consequenties voor de waarde bij verkoop en verhuur. Bij een inspectie volgens de nieuwe regels weet je precies wat de werkelijke situatie is, daarnaast krijg je naast de energielabel check ook advies voor verdere duurzaamheidsmaatregelen. Denk aan het plaatsen van HR++ glas of vloerverwarming. Vraag daarom via Energielabelperfect vandaag nog een inspectie aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *