Energielabel D

Energielabel D

Banner energielabelperfect.nl

Op school wordt meestal met een score van 1 tot 10 gewerkt. In de Verenigde Staten geven ze letters. Een D is een onvoldoende, ook het energielabel D valt in de categorie ‘rood’. Maar wat betekent dit eigenlijk en hoe kun je een energielabel D voor je huis verbeteren? Dat en meer lees je op deze pagina.

Heeft jouw woning een energielabel D?

De schaal voor energielabels loopt van A tot G. Een A label betekent dat jouw woning uitstekend presteert op het gebied van duurzaamheid, een G label voelt ongeveer hetzelfde als buiten zitten in de tuin.

Het energielabel D voor een woning staat voor een onvoldoende, er is dus veel ruimte voor verbetering van de energieprestaties.

Maar welke gevolgen heeft dit eigenlijk voor jou als bewoner of eigenaar?

  • De woningwaarde bij verkoop ligt lager dan bij vergelijkbare woningen die hoger scoren.
  • De huursom bij verhuur ligt lager dan bij vergelijkbare woningen die hoger scoren.
  • Als bewoner zal het wooncomfort minder zijn vanwege beperkte isolatie.
  • De energierekening kan hoger uitvallen omdat er veel warmte verloren gaat in de winter.
  • Verkoeling in de zomer is minimaal waardoor het erg heet kan worden op zonnige dagen.

Wil je precies weten wat de energieprestaties zijn van jouw huis? Laat dan een inspectie uitvoeren door een erkend energie adviseur. Plan direct een afspraak in via Energielabelperfect.nl.

Een energielabel D huis is in principe goed bewoonbaar maar er zijn zeker verbeterpunten. Het comfort is niet optimaal en de energiekosten kunnen oplopen, twee onderwerpen die zeker van belang zijn.

Je doet er dus goed aan om een energielabel D woning te verbeteren. Daarbij zijn er zogenaamde ‘no regret’ aanpassingen die direct voordeel opleveren en optionele aanpassingen die niet direct noodzakelijk zijn maar wel voordeel bieden.

Is mijn huis echt energielabel D?

In 2015 heeft iedere woning in Nederland een voorlopig label gekregen. Het is echter mogelijk dat deze score niet langer klopt of wellicht destijds al niet juist was. In dat geval is het verstandig om een EP-adviseur in te schakelen.

Dit is iemand die de woning bezoekt, een inventaris maakt van je huis en adviezen geeft om de woning verder te verduurzamen. Je krijgt een score op schaal van A tot G en dit label wordt geregistreerd bij het Kadaster. Als de woning verkocht of verhuurd wordt dan ben je verplicht om de label informatie te verstrekken aan de koper of huurder. Het spreekt eigenlijk wel voor zich dat een hogere score voordelig uitpakt voor de eigenaar.

Hoe werkt een inspectie?

Een EP-adviseur bekijkt de gehele woning en maakt een inventaris van aanwezige installaties. Een aantal zaken zijn direct zichtbaar, andere informatie is op te zoeken of na te vragen. Deze inspectie is behoorlijk grondig maar er wordt bijvoorbeeld niet geboord om de staat achter de wanden te controleren. Als het huisbezoek is voltooid dan zal aan de hand van een berekening het uiteindelijke label worden bepaald.

Naast een letter zoals energielabel D worden zaken als de gevel, dakisolatie en het type CV-ketel genoteerd. Dit geeft een potentiële koper of huurder duidelijke informatie over de woning en het maakt de mogelijkheden om de energieprestaties te verbeteren duidelijk zichtbaar.

Is energielabel D voldoende?

Er staan op dit moment geen sancties op energielabel D voor een huis. Voor kantoorpanden gaat dit veranderen, die moeten vanaf 2023 verplicht label C of beter bezitten. Je kunt afwachten tot woonhuizen aan de beurt zijn, toch is het geen verkeerde stap om nu al verbeteringen aan te brengen.

Op basis van de resultaten die uit het onderzoek van de energie adviseur komen kun je direct aan de slag gaan. Zo kun je met woningisolatie snel naar label B of zelfs A gaan. Denk aan HR+++ glas of spouwmuurisolatie. Zonnepanelen helpen je om duurzame energie op te wekken. Voor een aantal verbeteringen zul je flinke bedragen moeten investeren maar dankzij de besparing op energiekosten kun je dit op termijn ruimschoots terugverdienen.

Hoe lang is een energielabel geldig?

Heb je op basis van de adviezen die met je energielabel D zijn gekomen verbeteringen doorgevoerd? Dan kun je een nieuwe inspectie aanvragen op het moment dat je van plan bent de woning te verkopen of verhuren.

Een label heeft een geldigheidsduur van 10 jaar dus je hebt ruim voldoende tijd om plannen te maken. Vraag direct een inspectie aan door een erkende EP-adviseur bij jou in de buurt via Energielabelperfect.nl.

Banner energielabelperfect.nl