Heb je al een voorlopig label en wil je dit energielabel definitief maken? Heb je geen label of verloopt het binnen afzienbare tijd? Dan is het goed om te weten welke stappen je moet nemen. Een energielabel maken is namelijk niet meer zo eenvoudig als voorheen, hoe dit werkt leggen we uit op deze pagina.
Is mijn energielabel definitief?
Als eerste moet je weten of het huidige energielabel definitief is. Dit is eenvoudig te controleren. Op Energielabel.nl, een website die beheerd wordt door Milieu Centraal, kun je op basis van adres opzoeken of er een geldig energielabel geregistreerd staat op dat specifieke adres. Je ziet dan ook de energielabelklasse van de woning.
Deze informatie is openbaar toegankelijk, iemand die bijvoorbeeld een woning wil kopen kan zo vergelijken welke woningen energiezuinig zijn. Klopt de klasse niet? Via Energielabelperfect.nl laat je snel een energielabel maken dat klopt en 10 jaar geldig is.
Is er een definitief label verbonden aan een woning en wil je daar een kopie van opvragen? Alleen de huiseigenaar kan dit doen, een digitale kopie is gratis te downloaden via MijnOverheid. Je moet dan inloggen op jouw persoonlijke account en bij de kadastrale gegevens kun je een PDF vinden van het energielabel. Dit is altijd het meest recent toegekende label.
Laat je via een EP-adviseur het energielabel definitief maken? Dan wordt deze nieuwe toetsing officieel geregistreerd en toegevoegd aan de website van de overheid. In tegenstelling tot het controleren van de toegekende energieklasse kun je alleen het huidige label downloaden als je de rechtmatige eigenaar bent van het pand.
Energielabel definitief bij nieuwbouw
Bij aankoop van een nieuwbouw woning is er nog geen huis, alleen maar een plan. Op basis van de bouwtekeningen kan er een schatting worden gemaakt van de energieprestaties, op basis hiervan wordt een voorlopig label opgesteld. Als de woning wordt opgeleverd zal er een energielabel met status definitief worden toegewezen.
Hoewel dit automatisch zou moeten gaan is het verstandig om zelf te controleren of dit ook is gedaan. Als je namelijk binnen een periode van 10 jaar besluit om de woning te verkopen of verhuren dan moet je een definitief label overdragen aan de koper of huurder.
Je kunt altijd een nieuw energielabel aanvragen, hier zijn wel kosten aan verbonden. Bijvoorbeeld als de periode van 10 jaar is overschreden of als je energiebesparende maatregelen hebt genomen na het opleveren van de woning die van invloed zijn op de energieprestaties van de woning.
Hoe kan ik een energielabel definitief maken?
De procedure om een energielabel definitief te maken is anders sinds 2021. Voor die tijd werd een standaard label toegekend dat de eigenaar zelf kon aanpassen. Deze procedure was kosteloos maar niet altijd even accuraat. Sinds 2021 moet je bij een energielabel definitief maken een erkende EP-adviseur inschakelen zoals je die op Energielabelperfect.nl kunt vinden.
Dit is een persoon met de nodige kennis en scholing om de energieprestaties van een woning te beoordelen. Daar komt dus een reële score uit die aansluit op de werkelijke situatie. Na inschrijving wordt het nieuwe energielabel definitief gemaakt en kun je die de komende 10 jaar bij verkoop of verhuur overleggen.
De kosten voor deze inspectie zijn niet wettelijk vastgelegd. Omdat er iemand langs moet komen die de controle uitvoert kunnen de kosten flink oplopen. Een EP-adviseur heeft kosten gemaakt om deze erkenning te verkrijgen en inschrijving maakt ook onderdeel uit van het werk.
Daarnaast betreft het naast een objectieve keuring ook een adviesgesprek. Zo kan de adviseur aangeven hoe je energie kunt besparen en je krijgt tips om de energierekening lager te maken, kosten te reduceren of de woningwaarde te verhogen. Per saldo kun je dus geld besparen dankzij deze praktische adviezen.
Heb ik een definitief energielabel nodig?
Als je het label kunt opzoeken en het is nog geen 10 jaar oud, waarom zou je dan toch een nieuwe keuring aanvragen? Met name bij de automatische toekenning in 2015 hebben veel woningen een label gekregen dat niet aansluit op de werkelijke situatie.
Als je met een dergelijk onvoordelig label je huis te koop of te huur aanbiedt dan valt de waarde van je woning een stuk lager uit. Die 10 jaar geldigheid is een maximum, je mag altijd een nieuwe inspectie aanvragen. Bijvoorbeeld als je de woning verduurzaamd hebt en deze nu gaat verhuren. Op Energielabelperfect.nl vind je snel een erkend adviseur in de buurt.