Energielabel downloaden

Energielabel downloaden

Banner 2 energielabelperfect.nl

Je wilt een huis verkopen of verhuren maar dan kom je erachter dat een energielabel verplicht is. Waar is dat document? Ergens in een stoffige map met papieren misschien? Wees gerust, je kunt het energielabel downloaden voor een verse, digitale kopie.

Het is ook nog eens helemaal gratis. Er zijn wel enkele stappen die je moet nemen. Zo moet je voor het energielabel DigiD hebben. Je kunt het energielabel dan via Mijn Overheid downloaden. Er zijn ook andere manieren om aan een geldig energielabel te komen. Hoe dat werkt leggen we uit op deze pagina.

Waar kan ik mijn energielabel downloaden?

Je kunt kunt een energielabel van je woning downloaden via de website van Mijn Overheid. Je gaat naar de website, logt in en bij de Kadastrale gegevens vind je het digitale bestand. Hoewel het energielabel opvragen via MijnOverheid eenvoudig is betekent dit niet automatisch dat het gaat lukken. Er zijn namelijk enkele uitzonderingen:

  1. Als je in een huurhuis woont dan kun je geen energielabel downloaden met DigiD.
  2. Als je alleen een voorlopig label aantreft dan zul je deze voor 2025 moeten vernieuwen.
  3. Als je geen DigiD hebt dan zul je een energie adviseur moeten inschakelen.

Gelukkig is er voor iedere uitdaging een passende oplossing!

Ik woon in een huurhuis

Je treft geen energielabel aan via MijnOverheid als je een huurhuis hebt. Dit certificaat wordt namelijk alleen toegekend aan huiseigenaren. Dit kan een particuliere huiseigenaar zijn of een verhuurder. Je kunt wel het label opvragen, deze informatie wordt namelijk openbaar inzichtelijk gemaakt via energielabel.nl.

Als je daar ook niets aantreft doe dan navraag bij de verhuurder. Nu is het verplicht om het label kenbaar te maken bij verkoop of verhuur, als je langer in hetzelfde huis woont dan is dit wellicht niet aan je verstrekt.

Ik heb een voorlopig label

In 2015 heeft iedere woning een label gekregen. Dit was vooral een schatting op basis van standaard informatie. Je kunt deze informatie inzien met DigiD via MijnOverheid, het betreft dan een ‘voorlopig label’. Ondanks de titel is ook dit document 10 jaar geldig. Dus uiterlijk tot 2025.

Als je een huis wilt verkopen of verhuren vraag dan een nieuw label aan. De situatie kan namelijk heel anders zijn. Via Energielabelperfect.nl vind je snel een erkende inspecteur die langskomt voor een grondige inspectie. Naast een nieuw label dat weer 10 jaar geldig is zul je ook praktische adviezen krijgen om de energieprestaties te verbeteren.

Ik heb geen DigiD

Wil je een energielabel downloaden? Dan heb je DigiD nodig. Anders kun je namelijk niet inloggen op de website van MijnOverheid. Deze login is gratis en persoonsgebonden, je kunt zo inloggen op websites van de overheid maar ook bij zorginstellingen en een aantal andere sites.

Als je geen DigiD hebt, vanwege een persoonlijke keuze of om andere redenen, dan kun je een inspectie laten uitvoeren door een EP-energieadviseur. Hier zijn kosten aan verbonden maar dan weet je precies wat de energieprestaties van jouw woning zijn. Via Energielabelperfect.nl kun je snel een lokale inspecteur vinden die tegen een vast tarief jouw woning komt inspecteren.

Is het energielabel van MijnOverheid?

MijnOverheid is een soort verzamelplaats van allerlei instanties en overheidsorganen. In principe vallen energielabels onder de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die het aan- en afmeldsysteem uitvoert in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Het openbare register is te raadplegen via energielabel.nl dat weer onder Milieu Centraal valt. Het energielabel van Mijn Overheid wordt sinds januari 2021 vastgesteld door een erkende energieadviseur. Dit is geen ambtenaar maar een expert die hiervoor een training heeft gevolgd. Deze inspecteur is bevoegd om woningen te inspecteren, een waardering toe te kennen en het uiteindelijke label te registreren bij het Kadaster. Deze informatie is dan weer beschikbaar via Mijn Overheid waar je het energielabel kunt downloaden.

Energielabel downloaden zonder DigiD

Je kunt geen digitaal exemplaar van het energielabel downloaden zonder DigiD. Je kunt via energielabel.nl de score inzien, je kunt ook via een energieadviseur een nieuw label aanvragen. Als je bijvoorbeeld een huis erft dan moet je een inspectie laten uitvoeren, hier zijn kosten aan verbonden. Anders is het niet mogelijk om de woning te verkopen omdat je verplicht bent om een certificaat te presenteren.

Alleen een vermelding in de openbare registers is niet voldoende bewijs. Zoek via Energielabelperfect.nl direct naar een inspecteur bij jou in de buurt. Dit geldt ook voor huiseigenaren die onlangs verbouwingen of verbeteringen hebben aangebracht waardoor het oude label niet langer overeenkomt met de huidige situatie.

Banner 2 energielabelperfect.nl