Energielabel E huis

Energielabel E huis

Banner energielabelperfect.nl

Is een energielabel E huis voldoende? In de tabel wordt deze score aangeduid met een oranje kleur. G is rood en A is groen. Moet je net als bij een verkeerslicht stoppen en wachten of is het energielabel E verbeteren naar D, C, B of zelfs A een betere optie?

Op deze pagina bekijken we de mogelijkheden om van oranje naar groen te komen. Wil je de woning verkopen? Vraag dan na verduurzamen een nieuw label aan via Energielabelperfect.nl. Of zelfs al voor je gaat isoleren. Waarom je dat zou doen leggen we verder op deze pagina uit.

Wat betekent een energielabel E huis?

Een energielabel E huis is een woning die relatief veel energie verbruikt, meer dan nodig is. In de winter loopt de gasrekening flink op om de woning warm te stoken en in de zomer wordt het snel heet in huis. Oudere woningen die niet of nauwelijks zijn onderhouden vallen vaak in deze klasse of komen zelfs lager uit.

Volgens Milieu Centraal heeft een hoekwoning uit 1955 met een woonoppervlak van 96 vierkante meter zonder mechanische ventilatie een label G als er niet eerder verduurzaamd is. Dat is nog lager dan E. Hoe kom je van G naar een energielabel E huis? Allereerst door een HR 107 combiketel te plaatsen. Dan kom je op label F uit.

Vloerisolatie zorgt ervoor dat kou uit de grond niet optrekt. Dit is niet alleen beter voor het energieverbruik, het voelt ook direct prettiger aan in huis. Dan ga je naar label E. Je kunt vervolgens energielabel E verbeteren tot D of hoger.

Dit is mogelijk door de volgende stappen te nemen:

  • Als je dakisolatie in de (voorbeeld)woning plaatst dan kun je een sprong maken van label E naar D. Dit is een ‘geel’ label wat betekent dat de woning precies in het midden zit. Dus niet heel duurzaam maar ook nog niet heel energie verkwistend. Je denkt wel 2 keer na voordat je de verwarming weer een graadje hoger zet.
  • Met spouwmuurisolatie kun je van label D naar label C gaan. Woningen die tientallen jaren geleden zijn voorzien van spouwmuurisolatie zullen dit opnieuw moeten laten vullen. Deze isolatie degradeert naar verloop van tijd waardoor de isolerende werking verloren gaat.
  • HR-glas in de woon- en slaapkamer zorgt ervoor dat warmte niet via de ramen naar buiten gaat. Een energielabel E huis heeft mogelijk dubbel glas maar dat is niet hetzelfde. Bij HR-glas zit er tussen de lagen een isolerend gas, dit werkt aanzienlijk beter. Zo ga je weer een stap hoger naar label B.
  • We bevinden ons nu in de groene zone, met een hybride warmtepomp ga je weer een stap verder naast label A. Nu zit je er letterlijk en figuurlijk warmpjes bij. Maar het kan nog beter!
  • Bij label A kun je nog verder verduurzamen door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Binnen het nieuwe label kun je tot A++++ gaan.

Waarom een energielabel E huis verbeteren?

Moet je energielabel E verbeteren? Alle beetjes helpen. Als je weet dat je in een energielabel E huis woont dan weet je ook dat er volop ruimte is voor verbetering. Je hoeft niet direct naar een nul-op-de-meter woning te gaan maar zonder maatregelen betaal je gewoon teveel aan energiekosten.

Daarnaast zal de woning ook niet comfortabel aanvoelen. Een gebrek aan isolatie en ventilatie kan ook weer zorgen voor vochtproblemen en schimmel in huis.

Energielabel E huurhuis

Vanaf 2030 mogen verhuurders niet langer label E, F en G woningen verhuren. Deze verplichting dwingt zowel particuliere als sociale verhuurders om snel maatregelen te nemen.

De vraag is of deze ambitie vanuit de regering gehaald wordt en of er sancties komen als verhuurders hier niet aan voldoen. Als huurder kun je zelf niet zoveel doen, zo mag je zonder toestemming geen dakisolatie aanbrengen of zonnepanelen op het dak leggen.

Energielabel E huis laten keuren

Heb je een koopwoning en wil je die (op termijn) verkopen? Dan kun je een EP-adviseur laten komen die de woning inspecteert en advies geeft. Vervolgens ga je doelgericht het energielabel E verbeteren. Voordat je de woning te koop aanbiedt laat je nogmaals een inspectie uitvoeren.

Scoor je een hoger label? Dan mag je die bij de advertentie plaatsen. Een betere score levert duizenden euro’s meer op bij verkoop. Via Energielabelperfect.nl kun je betaalbaar een erkende EP-adviseur vinden.

Banner energielabelperfect.nl