Energielabel E

Energielabel E

Banner 3 energielabelperfect.nl

Als jouw woning een energielabel E heeft dan zit je in het ‘oranje’ gebied. Dat is beter dan rood maar nog niet zo goed als groen. Dit betekent dat je eigenlijk meer betaalt voor energie dan strikt noodzakelijk is maar dat er nog niet direct een reden is om in paniek te raken. Daarmee is energielabel E voor een woning eigenlijk best lastig als je keuzes moet maken. Wel of niet investeren in verduurzaming? We helpen je om een goede afweging te maken van kosten en baten.

Wat betekent energielabel E?

De energie score is op een schaal van A t/m G. Energielabel E ligt iets onder het midden en is daarmee ondermaats. Als je houdt van warmte in de winter dan zal jouw energierekening hoog zijn, in de zomer kan het flink heet worden in huis. Met andere woorden; jouw huis zal niet zo comfortabel zijn als je wellicht zou wensen. Het goede nieuws is dat een energielabel E woning in veel gevallen vrij eenvoudig te verbeteren valt, de vraag is echter of die label aanduiding eigenlijk wel klopt…

Klopt jouw energielabel E?

Voor ieder huis in Nederland is er een energiescore bepaald. Alleen geldt voor een aantal woningen dat er slechts een voorlopig label is, dit is een schatting op basis van standaard informatie. Als je in een buurt woont met een groot aantal minder goed geïsoleerde huizen dan kreeg je destijds automatisch een energielabel E voor je woning toegekend.

Dat maakt op zich niet uit omdat je zelf vrij goed weet hoe de woning aanvoelt in de winter, daar heb je geen letter voor nodig. Maar als je zelf zonnepanelen hebt geplaatst of HR+++ glas hebt laten plaatsen dan klopt dit energielabel E misschien niet meer. Als je de woning wilt verkopen of verhuren dan loop je hier geld mis. Een huis met label B is namelijk meer waard dan een huis met energielabel E. Je kunt dan aangeven dat jouw huis eigenlijk veel zuiniger is maar dat label vertelt een ander verhaal.

Schakel een energie-adviseur in

Als je in een huurwoning woont dan zijn er een aantal energiebesparende maatregelen die je kunt uitvoeren. Maar je mag niet zomaar spouwmuurisolatie uitvoeren als huurder. Je kunt bij de verhuurder navragen wat de mogelijkheden zijn maar je blijft gebonden aan de regels in jouw huurcontract. Als huiseigenaar is het een ander verhaal.

Je hoeft geen genoegen te nemen met energielabel E en kunt zelf aan de slag gaan om de energieprestaties te verbeteren. Als eerste zoek je via Energielabelperfect.nl een erkende energie-adviseur bij jou in de buurt. Je kunt vaak al binnen enkele dagen een afspraak inplannen tegen een vast tarief.

Als je alleen nog maar een voorlopig label bezit dan is het mogelijk dat de energie-adviseur bepaalt dat je eigenlijk een energielabel D zou moeten hebben. Dan was de oorspronkelijke schatting niet juist. Dat is op zich al goed voor de woningwaarde maar daar wordt het verder niet warmer van in huis.

De voornaamste meerwaarde van een inspectie bij energielabel E is de inventaris van isolatie in huis en de aanwezige apparatuur. Zo kan blijken dat jouw oude ketel aan vervanging toe is, of dat je onnodig veel warmte verliest vanwege een groot raamoppervlak. Een energie-adviseur komt niet alleen langs voor een inspectie maar ook zeker om je te adviseren. Als je momenteel in een energielabel E huis woont dan is dit soort advies zeer welkom.

Hoe verbeter je een energielabel E woning?

Je kunt twee keuzes maken:

  1. Eerst je woning verbeteren en dan een nieuwe keuring aanvragen.
  2. Eerst een inspectie laten uitvoeren en dan verbeteringen doorvoeren.

Een derde optie is niets doen maar dan ben je eigenlijk gewoon geld aan het verbranden met een energielabel E woning. Als je eerst gaat verduurzamen dan kun je direct een hoger label krijgen na de inspectie. Maar je werkt dan wel ‘blind’ omdat je niet altijd weet welke maatregelen zwaar wegen. Je kunt ook via Energielabelperfect.nl eerst een inspectie laten uitvoeren en op basis van de adviezen jouw woning gaan verduurzamen. Je zult dan wel achteraf nog een inspectie moeten aanvragen met bijbehorende kosten. Maar die verdien je waarschijnlijk terug omdat je veel doelgerichter te werk kunt gaan.

Een energielabel E woning is een goed begin naar een meer energiezuinige woning. Door slimme keuzes te maken op basis van goede informatie kun je een huis met dit label snel verduurzamen.

Banner 3 energielabelperfect.nl