Sinds 2015 moet ieder gebouw in Nederland verplicht een geldig energielabel hebben. Dit geldt zowel voor woningen als voor zakelijke panden. Het energielabel horecapand kan vragen oproepen omdat er vaak verschillende ruimten zijn met afwijkende functie.
Wat er nodig is voor het energielabel van een horecapand en wat de label C verplichting betekent voor deze panden lees je op deze pagina.
Energielabel horecapand verplicht
Hoewel er uitzonderingen op de regel zijn is het energielabel verplicht voor de meeste gebouwen in Nederland. Sommige gebouwen vallen niet onder deze wetgeving zoals kerken, moskeeën, monumenten en opslagruimten, het energielabel horecapand is echter geen uitzondering.
Deze verplichting geldt al sinds 2015, een label is maximaal 10 jaar geldig. In 2025 zullen de labels van veel gebouwen komen te vervallen. Wanneer een gebouw niet verkocht of verhuurd wordt aan een nieuwe eigenaar of gebruiker dan is dit niet direct een probleem, toch biedt het voordelen om te beschikken over een recent label.
Kan het energielabel voor een horecapand ook eerder dan 10 jaar worden vervangen? Dat is mogelijk, waarom zou je een gebouw eerder laten inspecteren?
Hier zijn enkele redenen:
- Voordat je gaat renoveren wil je graag advies van een energie expert. Je kunt vervolgens doelgericht verbeteringen aanbrengen.
- Er hebben diverse ingrepen plaatsgevonden waardoor de energieprestaties zijn verbeterd. Een hogere score levert meer op bij verkoop of verhuur.
- Een A-label staat een stuk beter dan een C-label bij een advertentie op een advertentie. Zo kun je onderscheid maken.
- De geldigheid van 10 jaar is bijna verlopen en je wilt binnen afzienbare tijd het pand verkopen of verhuren.
Energielabel horecapand aanvragen
Via Energielabelperfect.nl kun je een inspectie aanvragen voor woningen. Omdat er met een standaard methode wordt gewerkt is het mogelijk om deze controles goedkoop en snel uit te voeren inclusief officiële registratie in het Kadaster.
Voor een energielabel van een horecapand is altijd maatwerk nodig, er is geen standaard type gebouw voor de horeca. Als eigenaar mag je zelf kiezen welke inspecteur je inschakelt zolang het maar een persoon of bedrijf is met de juiste papieren. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je terecht op de website van EP-Online.
Het is voor zowel zakelijke panden als woningen verplicht om de toetsing uit te laten voeren door een erkend EP-adviseur. De tarieven zijn niet uniform, per inspecteur kan de prijs anders zijn.
Het loont dus om meerdere offertes aan te vragen. De regering heeft inspecties overgelaten aan de markt, ze faciliteren niet in de uitgifte van labels. Ze delen wel boetes uit als jouw pand niet voldoet aan de voorwaarden.
Valt mijn pand onder horeca?
Het is eenvoudig op te zoeken onder welke categorie een gebouw valt. Als het een restaurant, cafetaria, broodjeszaak of bezorgrestaurant betreft dan weet je dat het om horeca gaat. Er zijn wel verschillen in gebruik. Zo valt de keuken niet onder de labelplicht omdat deze ruimte onder de categorie ‘industrie’ valt.
Een zaal waar gasten dineren valt hier wel onder net zoals de kantoorruimte. In principe zal een bezorg- of afhaalrestaurant ook onder de labelplicht vallen. Als je twijfels hebt kijk dan op de website van de overheid of zoek een EP-adviseur bij jou in de buurt voor meer informatie.
Minimum energielabel horeca
Er is op dit moment geen minimum vereist voor een label. Voor kantoren geldt sinds 2023 een label C of beter, dit is niet het geval voor andere zakelijke panden. Een zaak die energie efficiënt is zal echter wel een flinke besparing opleveren op de energierekening.
Je hoeft minder te stoken om de zaak in de winter op temperatuur te houden, zeker bij een groot restaurant zul je dit merken. Voor de eigenaar van het horecapand is een gunstig label voordelig omdat een nieuwe huurder hier zeker rekening mee houdt met oog op de energiekosten.
Als je eigenaar bent van een horecazaak maar het pand huurt dan hoef je zelf geen energielabel horeca aan te vragen. Voor aanvang van de huur moet de eigenaar van het pand een geldig label overhandigen. Als dit niet het geval is dan is de eigenaar in overtreding.
Een voorlopig label is niet voldoende, het moet een definitief label zijn dat nog geldig is. Als huurder kun je geen boete krijgen, het is uiteraard wel goed om te weten wat de energieprestaties van jouw zaak zijn.