In Holland staat een huis. Er staan zelfs heel veel huizen, in de rest van Nederland trouwens ook. In sommige huizen kun je de hele winter met korte mouwen rondlopen, in andere huizen voel je de ijzige wind al bij een klein briesje buiten.
Om zo objectief mogelijk te bepalen wat de energieprestaties zijn van iedere woning in Nederland is er een energielabel huis ingevoerd.
De wijze van toetsing en de inhoud is wel flink veranderd sinds 2015, hoog tijd dus om het energielabel van je woning eens goed door te spitten.
Tenminste, als er voldoende informatie op staat. Wat er op vermeld staat en wat je ermee kunt leggen we uit op deze pagina.
Waarom energielabel huis?
Wat heeft het voor zin om te weten wat het energielabel van je huis is? Je voelt immers zelf wel of het tocht in huis, je ziet ook wat je iedere maand aan energiekosten moet besparen.
In de eerste plaats geeft het energielabel huis aan hoeveel energie je gemiddeld genomen verbruikt. Zit je op A dan hoef je nergens over te klagen, woon je in een G woning dan is er werk aan de winkel. Als je in de middenmoot zit dan zijn er vaak oplossingen die zichzelf snel weer terug zullen verdienen.
Een tweede reden om een nieuw energielabel van je woning aan te vragen is bij verkoop of verhuur. Als de buren een huis in de verkoop plaatsen met label A en jij woont met een label C score dan is jouw woning op papier direct minder waard. Heeft de buurman de woning geïsoleerd?
Dat betekent nog niets, pas na controle door een inspecteur krijg je namelijk een nieuw energielabel. Als jij zelf zonnepanelen hebt geïnstalleerd of een nieuwe CV-ketel hebt laten plaatsen dan is het verstandig om het label ook te laten vernieuwen. Een betere score betekent namelijk een hogere waarde. Dat is bij verkoop of verhuur van belang.
Het is ook mogelijk dat je liever een lagere score hebt. Het energielabel van je woning heeft namelijk invloed op de WOZ-waarde. Een hogere waarde betekent meer belasting betalen of een hogere huur.
Als je zeker weet dat jouw woning te hoog is ingeschaald dan kun je met een objectieve inspectie bewijzen dat de WOZ-waarde lager moet zijn. Via Energielabelperfect kun je direct een erkende inspecteur zoeken om zo snel zekerheid te krijgen.
Energielabel huis uitgelegd
Hoe moet je het energielabel van je woning eigenlijk lezen? Dit is afhankelijk van het type label dat je nu bezit. Als het een voorlopig label is van 2015 dan staat er naast de algemene score weinig informatie over de specifieke woning.
Als je voor 2021 een nieuw energielabel hebt aangevraagd dan heb je zelf informatie aangeleverd waar een score uit is komen rollen. Deze certificaten zijn wat meer betrouwbaar maar het blijft een schatting.
Na 2021 is het verplicht gesteld bij aanvraag van een energielabel voor je huis om een erkende inspecteur in te schakelen. Hier moet je voor betalen maar dan krijg je er wel maatwerk advies bij.
Dit zijn de zaken die aan bod komen op het energielabel huis:
- Een letter als gewogen gemiddelde op een schaal van A (beste energieprestaties) tot G (slechtste energieprestaties). De schaal wordt in kleuren aangeduid die van oranje naar geel en groen gaan.
- Naast de letter staan 1 tot 4 plussen. Meer is beter, er is geen aparte categorie voor huizen die energie terugleveren.
- Isolatie kenmerken zijn vloeren, daken, gevels, ramen en buitendeuren. Wat niet van toepassing is wordt vermeld op het label.
- De installaties worden genoteerd waaronder verwarming, ventilatie, koeling, zonneboiler en/of zonnepanelen. Ook de wijze van verwarming staat op het label (gas of elektrisch).
- Naast de kwaliteit van isolatie in de winter worden ook de consequenties in de zomer vermeld. Een huis kan flink opwarmen op de warme dagen van het jaar.
- Als er sprake is van hernieuwbare energie zoals een warmtepomp of zonnepanelen dan wordt dit apart vermeld op het energielabel van je huis.
Energielabel huis aanvragen
Je kunt een bestaand label inzien via MijnOverheid of via de website van Milieu Centraal. Wil je een nieuw energielabel voor je huis aanvragen?
Dit kan direct via Energielabelperfect.nl tegen een vast tarief. Vaak kan een gecertificeerde inspecteur al binnen enkele dagen langskomen.
Energie label huis opvragen doe je hier. Het is verplicht om bij verkoop of verhuur van je woning een energielabel van je huis te geven. Geen probleem zou je zeggen, die download je snel even van het internet en klaar is Kees.
Heb je al een energie label check uitgevoerd? Het is namelijk best mogelijk dat jouw label verouderd is. Zo kun je flink voordeel mislopen. Ook als een hypotheek wilt afsluiten, wilt gaan verbouwen of andere zaken dan moet je weten wat de energiewaarde van je huis is. Hoe krijg ik een energielabel voor mijn woning? Dat en meer leggen we uit op deze pagina.
Energie label huis opvragen
Via energielabelperfect.nl kun je direct een aanvraag energielabel voor je eigen woning aanvragen. Maar laten we eerst eens even een check van het energielabel van jouw huis uitvoeren. Dat is best eenvoudig en je hoeft er niet voor te betalen.
Log in op MijnOverheid met je DigiD en je vindt het huidige label onder ‘Wonen’ bij de ‘Kadastrale Gegevens’. Als je even jouw DigiD niet bij de hand hebt of je wilt het label van een ander huis opvragen dan kun je even kijken op energielabel.nl.
Dit is een website van Milieu Centraal, zij houden een database bij van alle energielabels. Deze informatie is openbaar en gratis maar niet altijd volledig. Waarom klopt het energie label van een huis niet altijd?
Check energielabel huis
Je hebt via MijnOverheid of Milieu Centraal het huidige energielabel opgevraagd maar je twijfelt over de inhoud van het label. Dit komt vaak voor en hier is een vrij eenvoudige verklaring voor te geven.
Als je niet eerder een energielabel inspectie hebt laten uitvoeren dan is er wellicht onvoldoende informatie beschikbaar. Als je niet eerder een aanvraag energielabel voor je eigen woning hebt ingediend dan is er waarschijnlijk alleen een voorlopig label uitgegeven.
Hoewel dit label een geldigheid van 10 jaar heeft betreft het een schatting op basis van statistische gegevens. Er wordt geen rekening gehouden met wijzigingen aan het pand of andere maatwerk aanpassingen.
Tot 2021 kon je eenvoudig een energielabel voor je woning krijgen via een online aanvraag. Je moest dan zelf aangeven wat er anders was dan de standaard gegevens en op basis daarvan kreeg je een label met geldigheid van 10 jaar.
Je zult begrijpen dat deze manier van informatie verzamelen niet helemaal waterdicht is en de regering besloot daarom een objectieve toetsing in te voeren. Een energie label check wordt nu door een erkende inspecteur uitgevoerd.
Dat is duurder maar het levert wel veel meer informatie op die ook echt klopt. Zo worden er tegenwoordig suggesties gegeven voor verbeteringen aan huis om de energieprestaties te verbeteren. Zo kun je de kosten snel weer terugverdienen. Maar de centrale vraag is: Hoe krijg ik een energielabel voor mijn huis?
Aanvraag energielabel eigen woning
De invoering van het energielabel heeft een grote impact gehad op huiseigenaren, groter dan veel mensen vermoeden. Als je een woning verkoopt of verhuurt dan moet je een energielabel kunnen overleggen.
Als daar E of D op staat terwijl het eigenlijk B of A moet zijn dan sta je niet sterk tijdens de onderhandelingen. Daar komt nog bij dat de informatie op een voorlopig label erg summier is.
Als je via Energielabelperfect een afspraak maakt dan komt er binnen enkele dagen een expert langs om de woning op te nemen. Het betreft dus een opname op maat door iemand die hiervoor een opleiding heeft gevolgd.
Deze check voor het energielabel huis is veel uitgebreider dan voorheen, de inspecteur is hier ongeveer een uur mee bezig. Voer een energie label check uit voordat je gaat verkopen, verhuren of verbouwen.
Dit levert je diverse voordelen op zoals:
- Een label met hogere score betekent dat de woning meer waard is.
- Een koper of huurder kiest liever voor een energiezuinige woning.
- Je krijgt naast een energie label van je huis ook advies voor verdere verbeteringen.
Zo kom je er misschien achter dat een nieuwe CV-ketel de energieprestaties van de woning aanzienlijk verbetert. Een eenmalige inspectie levert je zo honderden euro’s per jaar op aan besparingen op de energierekening! Een check door een erkende inspecteur is daarmee niet alleen nodig voor verkoop of verhuur maar als eigenaar kun je er ook voordeel uit halen.
Energielabel huis aanvragen? Via energielabelperfect.nl vind je direct een erkende inspecteur bij jou in de buurt.