Energielabel huis

Energielabel huis

In Holland staat een huis. Er staan zelfs heel veel huizen, in de rest van Nederland trouwens ook. In sommige huizen kun je de hele winter met korte mouwen rondlopen, in andere huizen voel je de ijzige wind al bij een klein briesje buiten. Om zo objectief mogelijk te bepalen wat de energieprestaties zijn van iedere woning in Nederland is er een energielabel huis ingevoerd.

De wijze van toetsing en de inhoud is wel flink veranderd sinds 2015, hoog tijd dus om het energielabel van je woning eens goed door te spitten. Tenminste, als er voldoende informatie op staat. Wat er op vermeld staat en wat je ermee kunt leggen we uit op deze pagina.

Waarom energielabel huis?

Wat heeft het voor zin om te weten wat het energielabel van je huis is? Je voelt immers zelf wel of het tocht in huis, je ziet ook wat je iedere maand aan energiekosten moet besparen. In de eerste plaats geeft het energielabel van je huis aan hoeveel energie je gemiddeld genomen verbruikt. Zit je op A dan hoef je nergens over te klagen, woon je in een G woning dan is er werk aan de winkel. Als je in de middenmoot zit dan zijn er vaak oplossingen die zichzelf snel weer terug zullen verdienen.

Een tweede reden om een nieuw energielabel van je woning aan te vragen is bij verkoop of verhuur. Als de buren een huis in de verkoop plaatsen met label A en jij woont met een label C score dan is jouw woning op papier direct minder waard. Heeft de buurman de woning geïsoleerd?

Dat betekent nog niets, pas na controle door een inspecteur krijg je namelijk een nieuw energielabel. Als jij zelf zonnepanelen hebt geïnstalleerd of een nieuwe CV-ketel hebt laten plaatsen dan is het verstandig om het label ook te laten vernieuwen. Een betere score betekent namelijk een hogere waarde. Dat is bij verkoop of verhuur van belang.

Het is ook mogelijk dat je liever een lagere score hebt. Het energielabel van je woning heeft namelijk invloed op de WOZ-waarde. Een hogere waarde betekent meer belasting betalen of een hogere huur. Als je zeker weet dat jouw woning te hoog is ingeschaald dan kun je met een objectieve inspectie bewijzen dat de WOZ-waarde lager moet zijn. Via Energielabelperfect kun je direct een erkende inspecteur zoeken om zo snel zekerheid te krijgen.

banner energielabel berekenen

Energielabel huis uitgelegd

Hoe moet je het energielabel van je woning eigenlijk lezen? Dit is afhankelijk van het type label dat je nu bezit. Als het een voorlopig label is van 2015 dan staat er naast de algemene score weinig informatie over de specifieke woning. Als je voor 2021 een nieuw energielabel hebt aangevraagd dan heb je zelf informatie aangeleverd waar een score uit is komen rollen. Deze certificaten zijn wat meer betrouwbaar maar het blijft een schatting.

Na 2021 is het verplicht gesteld bij aanvraag van een energielabel voor je huis om een erkende inspecteur in te schakelen. Hier moet je voor betalen maar dan krijg je er wel maatwerk advies bij. Dit zijn de zaken die aan bod komen op het energielabel van een huis:

  • Een letter als gewogen gemiddelde op een schaal van A (beste energieprestaties) tot G (slechtste energieprestaties). De schaal wordt in kleuren aangeduid die van oranje naar geel en groen gaan.
  • Naast de letter staan 1 tot 4 plussen. Meer is beter, er is geen aparte categorie voor huizen die energie terugleveren.
  • Isolatie kenmerken zijn vloeren, daken, gevels, ramen en buitendeuren. Wat niet van toepassing is wordt vermeld op het label.
  • De installaties worden genoteerd waaronder verwarming, ventilatie, koeling, zonneboiler en/of zonnepanelen. Ook de wijze van verwarming staat op het label (gas of elektrisch).
  • Naast de kwaliteit van isolatie in de winter worden ook de consequenties in de zomer vermeld. Een huis kan flink opwarmen op de warme dagen van het jaar.
  • Als er sprake is van hernieuwbare energie zoals een warmtepomp of zonnepanelen dan wordt dit apart vermeld op het energielabel van je huis.

Energielabel huis aanvragen

Je kunt een bestaand label inzien via MijnOverheid of via de website van Milieu Centraal. Wil je een nieuw energielabel voor je huis aanvragen? Dit kan direct via Energielabelperfect.nl tegen een vast tarief. Vaak kan een gecertificeerde inspecteur al binnen enkele dagen langskomen.

banner energielabel berekenen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.