Energielabel huurwoning

Energielabel huurwoning

Banner energielabelperfect.nl

Bij verkoop of verhuur moet de eigenaar van de woning een geldig energielabel kunnen overleggen. Naast koophuizen is er ook een energielabel huurwoning verplicht voor iedere huurwoning.

Maar bestaande huurders krijgen dit label niet omdat ze niet de eigenaar van het pand zijn, dat is de verhuurder. Hier gaat in 2023 verandering in komen. Hoe zit het met het energielabel voor huurwoningen en waarom is dit belangrijk voor huurders? Dat leggen we uit op deze pagina.

Hoe kun je energielabel huurwoning opzoeken?

De score van energielabels voor alle koop- en huurhuizen in Nederland is openbaar gesteld via EP-Online.nl. Je kunt ook terecht op energielabel.nl, een website van Milieu Centraal. Geef je postcode en huisnummer in en je ziet direct een letter van A t/m G. Een label A betekent dat de woning goede energieprestaties bezit terwijl een label G woning niet zuinig is.

Je kunt het energielabel huurwoning opzoeken als je bijvoorbeeld van plan bent om een huis te gaan huren. Je weet dan op voorhand wat de energieprestaties zijn wat de keuze voor een woning kan beïnvloeden.

Energielabel Mijn Overheid

Op de websites van EP-Online en energielabel.nl kun je dus de letter zien, als de score gevalideerd is dan staat hier de energie index bij vermeld. Je weet dan ongeveer hoe goed je huurhuis geïsoleerd is maar verder kun je niet veel details vinden. Alleen de huiseigenaar krijgt het volledige rapport te zien, die is te downloaden via de website van Mijn Overheid.

Als je dus zelf in een huurhuis woont dan kun je het energielabel van de huurwoning niet zelf opvragen, iemand in een koophuis kan dit wel. Daar komt echter verandering in. Vanaf de zomer van 2023 gaat dit veranderen, dan kunnen ook huurders via de Mijn Overheid website het label van hun huurhuis downloaden. Dit is dezelfde site waar je ook andere overheidszaken kunt inzien en regelen.

Waarom heeft het zolang geduurd voordat huurders ook toegang kregen tot deze informatie? Het vorige kabinet was van mening dat het verstrekken van energielabels voor huurwoningen de privacywet zou schenden. Wat dit label precies met privacy van de eigenaar te maken heeft is onduidelijk, er staan namelijk geen persoonlijke details op vermeld.

Minister De Jonge heeft daarom uiteindelijk toch bepaald dat ook huurders het energielabel huurwoning mogen inzien via Mijn Overheid. Omdat een dergelijke aanpassing enige tijd kost heeft de overheid tot zomer 2023 om deze beslissing door te voeren.

Huurhuizen moeten zuiniger worden

Een andere wijziging die in 2023 van kracht wordt is een minimale label score van C voor kantoorgebouwen. Voor woonhuizen is er op dit moment nog geen minimum score om aan te voldoen.

In 2030 moeten huurhuizen wel voldoen aan minimaal label D, de labels E, F en G zijn dan niet meer toegestaan voor woningen in de verhuur. Dit betekent dat verhuurders hun woningbezit voor die tijd moeten verduurzamen.

Op dit moment zijn er nog steeds veel huurhuizen die niet goed geïsoleerd zijn. In tegenstelling tot huiseigenaren mogen huurders niet zonder toestemming dakisolatie aanbrengen of zonnepanelen op het dak leggen. Dit betekent dat huurders nog vaak in een huis wonen dat niet energie efficiënt is, een situatie waar ze geen invloed op hebben.

De keerzijde van de munt is dat huurhuizen met betere energieprestaties een hogere huur hebben, je betaalt dus een hogere huursom. Dit kan gecompenseerd worden met huurtoeslag als de huursom onder de liberalisatiegrens valt. Daarnaast kun je in een duurzame woning het energieverbruik flink terugbrengen, aangezien energiekosten erg hoog zijn profiteer je hier als huurder van.

Kunnen huurders een energielabel aanvragen?

De uiterste termijn om als huurder een energielabel huurwoning op te vragen is medio 2023, het zou ook eerder kunnen als het technische proces vlot verloopt. In de tussentijd moeten huurders het doen met een label score en mogelijk een energie score zonder nadere toelichting. Huiseigenaren kunnen wel een nieuw energielabel aanvragen via Energielabelperfect.nl.

Dit wordt bijvoorbeeld vaak gedaan door huizenbezitters die van plan zijn om hun woning binnenkort te verkopen of verhuren. Deze aanvraag kan echter niet worden ingediend door huurders. Je kunt als huurder wel navraag doen bij de verhuurder, wellicht is het mogelijk om via die weg inzage te krijgen in het volledige label of om een inspectie aan te vragen. Het nieuwe NTA 8800 label geeft namelijk meer gedetailleerde informatie over de woning en de inspecteur geeft advies om te woning verder te verduurzamen.

Banner energielabelperfect.nl