Energielabel kantoor aanvragen

Energielabel kantoor aanvragen

Banner 3 energielabelperfect.nl

In 2012 werd in het Bouwbesluit opgenomen dat kantoorpanden in 2023 minimaal moeten voldoen aan energielabel C. Dit is helaas bij veel panden nog niet het geval of de eigenaar weet niet precies wat de energieprestaties van het gebouw zijn.

Dit kan ertoe leiden dat de eigenaar een boete krijgt of dat het pand gesloten wordt voor gebruik als kantoorpand. Een energielabel kantoor aanvragen is daarom belangrijk als je eigenaar bent in zakelijk vastgoed.

Voldoe je niet aan het minimum of wil je een energielabel kantoor aanvragen? Dan moet je deze pagina zeker even lezen. Ook als je werkt in een pand dat wellicht niet voldoet aan de wettelijke eisen lees dan verder en licht de eigenaar in. Anders moet je in 2023 wellicht elders een werkplek zoeken wat voor niemand een prettige uitkomst is.

Energielabel C voor kantoren

De verplichting voor een energielabel is van toepassing voor de meeste gebouwen in Nederland. Kantoren behoren tot de eerste categorie waar een minimum vereiste wordt gesteld. Als je een kantoorpand bezit dat niet voldoet dan moet je een nieuw energielabel voor je kantoor aanvragen.

Je kunt voor de inspectie het gebouw verduurzamen zodat je direct op C of hoger uitkomt, je kunt het ook in 2 stappen doen. Dan laat je eerst een inspectie uitvoeren door een EPA (Energie Prestatie Adviseur), vervolgens ga je aan de slag met de adviezen en je laat vervolgens een tweede inspectie uitvoeren.

Dan betaal je dubbel maar je neemt een voorsprong omdat de EP-adviseur je waardevolle tips geeft om tot een hogere score te komen. Je hoeft dus niet blind aan de slag te gaan met verduurzaming van het pand, je kunt dan doelgericht aan een meer energie efficiënt pand werken.

Wat houdt de regel precies in? Met ingang van 1 januari 2023 moet een kantoorgebouw minimaal een energielabel C bezitten. Dit staat gelijk aan een primair fossiel energieverbruik van maximaal 225 kWh per vierkante meter op jaarbasis.

Als het gebouw niet voldoet aan deze regel dan mag het pand niet langer worden gebruikt als kantoor. Er zijn enkele uitzonderingen op deze regel zoals gedeelde functie, beperkte oppervlakte, tijdelijk gebruik of monumentale status.

Energielabel kantoor aanvragen

Waar kun je een energielabel kantoor aanvragen? Je kunt informatie vinden op de website van de overheid, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland om precies te zijn.

Maar de overheid voert zelf geen inspecties uit, daarvoor moet je bij een erkend EP-adviseur zijn die de juiste certificaten bezit om kantoorpanden te beoordelen. Na de inspectie wordt het label ingeschreven en heeft het een officiële status.

Moet je een energielabel voor je kantoorpand aanvragen als je niet van plan bent het gebouw te verkopen? Een huurder kan vragen naar het label, een nieuwe huurder of koper moet je volgens de wet een geldig label geven. Ook als je niet direct plannen hebt voor verhuur of verkoop dan kun je als eigenaar nog steeds voordeel halen uit een inspectie door een erkend EP-adviseur.

Want die geeft je namelijk advies om de energieprestaties te verbeteren. Zo kun je niet alleen tot een C-label komen maar B of A. Iedere labelsprong helpt je energiekosten te reduceren en de waarde van het kantoorpand te verhogen. Daarnaast kun je het gebouw als ‘duurzame keuze’ in de markt zetten.

Geld voor verduurzaming

Laten we eerlijk zijn; verduurzamen is duur. Als eigenaar van een kantoorpand wil je liever incasseren dan uitgeven. Verduurzaming van een pand hoeft echter geen kostenpost te zijn, het is een investering. Er wordt bespaard op energiekosten en de waarde van het pand gaat omhoog.

Daarnaast zijn er diverse subsidie regelingen, leningen met geen of weinig rente en andere vormen van stimulering om zakelijk vastgoed te verduurzamen. Vraag het na bij de overheid, provincie of gemeente. Het energielabel voor je kantoor aanvragen verloopt altijd via dezelfde kanalen, een erkend EP-adviseur. De kosten per aanbieder kunnen afwijken.

Wat kost een energielabel voor kantoren?

De kosten voor een energielabel voor een kantoorpand aanvragen variëren per aanbieder. Zo kan er per vierkante meter worden geteld of op basis van standaardbedragen voor standaard afmetingen. Als je meer panden bezit dan kun je mogelijk korting krijgen op de aanvraag, als er maatwerk nodig is dan kunnen er meerprijzen van toepassing zijn.

Eigenaren van huizen kunnen terecht op Energielabelperfect.nl waar ze voor een vaste prijs standaard woningen kunnen laten keuren. Hierbij is er echter nog geen verplichting voor label-C of beter van toepassing.

Banner 3 energielabelperfect.nl