Energielabel kosten 2021

Energielabel kosten 2021

Banner 3 energielabelperfect.nl

De energielabel kosten sinds 2021 liggen aanzienlijk hoger dan voorheen. Dit komt omdat de vereenvoudigde methode sinds die tijd is komen te vervallen. Dit betekent meer betalen voor een label maar het kan ook tot flinke besparingen leiden.

De energielabel kosten 2021 zijn namelijk hoger omdat er meer nauwkeurig wordt gekeken naar de werkelijke energieprestaties en het verbruik. Wat de kosten zijn en waarom goedkoop soms duurkoop is leggen we uit op deze pagina.

Energielabel kosten 2021

Op 1 januari 2021 werd er een nieuw energielabel voor gebouwen geïntroduceerd. Dit label is van toepassing op alle gebouwen waaronder kantoren, winkels, scholen, ziekenhuizen en ook woningen. Voor die tijd werd het VEL toegepast wat staat voor Vereenvoudigd Energielabel die naast de EI (Energie-index) werd gebruikt.

De voornaamste reden dat de energielabel kosten sinds 2021 flink zijn gestegen is een meer nauwkeurige meetmethode. Voorheen werd er via een geautomatiseerd proces een label toegekend op basis van informatie over een woning.

Denk bijvoorbeeld aan het bouwjaar, de oppervlakte of het woningtype. Er werd bij het VEL geen rekening gehouden met de specifieke situatie. Als je dus twee identieke rijtjeswoningen hebt waarvan er bij één huis nieuwe spouwmuurisolatie aanwezig is, dan kregen ze hetzelfde label toegekend.

Dit kwam echter niet overeen met de werkelijke situatie. Voor zaken als een warmtepomp of zonnepanelen kon je een wijziging indienen om het label aan te passen. Dit is niet langer mogelijk, nu moet er een EP-adviseur langskomen om de individuele woning te inspecteren. Dit maakt de energielabel 2021 kosten aanzienlijk hoger.

Energielabel 2021 kosten rijzen de pan uit

De nieuwe methodiek vindt plaats via de NTA 8800 norm, alle EP-adviseurs moeten zich laten certificeren om volgens deze methode te mogen werken. Er zijn een groot aantal adviseurs opgeleid maar nog niet voldoende. Dit heeft als gevolg gehad dat de wachttijden hoog oplopen.

Bij Energielabelperfect.nl werken we met adviseurs door heel Nederland die snel een inspectie kunnen uitvoeren tegen een vast tarief. Dit is mogelijk dankzij een efficiënte planning op basis van lokale experts. Een ander gevolg is de prijsstijging.

De energielabel kosten sinds 2021 zijn aanzienlijk toegenomen. Toenmalige minister Ollongren gaf aan dat de prijzen tussen 100 en 190 euro per woning zouden stijgen, de praktijk wijst uit dat deze tarieven veel hoger liggen. Hoe komt dit?

Om een officiële inspectie uit te voeren moet de EP-adviseur een opleiding volgen. Er is hiervoor geen speciale vooropleiding vereist maar een diploma of expertise in bouwtechniek is zeker een voordeel. Aan deze opleiding zijn kosten verbonden voor de adviseur en er wordt tijd geïnvesteerd om volgens de NTA 8800 te werken.

De energielabel kosten 2021 die je nu betaalt voor het nieuwe label bevatten naast de inspectie op locatie ook de officiële registratie. Dit is van belang want als je een woning zonder geldig label wilt verhuren of verkopen dan moet je een geldig certificaat kunnen overleggen. Als dit verzuimt dan zul je hier een boete voor ontvangen. Dus je betaalt voor de inspectie en inschrijving in de openbare registers.

Marktwerking heeft ook te maken met de stijgende prijzen voor het energielabel. De regering heeft wel een nieuwe norm gesteld maar geen standaard tarieven opgelegd. Aanbieders mogen dus zelf het tarief bepalen. Dit kan op basis van vierkante meters, voor de tijd die de inspectie in beslag neemt of een combinatie hiervan.

Dan zijn er nog reiskosten of verborgen kosten. Het idee achter een vrij tarief is goedkopere dienstverlening door concurrentie maar omdat er te weinig gecertificeerde EP-adviseurs zijn loopt dit in de praktijk anders.

Energielabelperfect

Om huiseigenaren niet onnodig op kosten te jagen en toch een hoogwaardige dienstverlening te bieden heeft Energielabelperfect.nl gekozen voor een vaste prijs. Daarbij worden de voorwaarden gesteld dat het een woning betreft, dus geen utiliteitspand, en dat de woning niet groter is dan 190 vierkante meter.

Als de woning groter is dan wordt er een meerprijs berekend. Door een vast tarief te hanteren hoeft de opdrachtgever zich geen zorgen te maken over verborgen kosten, extra tijd of andere zaken. Het resultaat is een goede inspectie, praktisch advies en een officieel energielabel met een geldigheid van 10 jaar.

Energielabelperfect.nl is landelijk dekkend. Dit zou niet mogelijk zijn met een centraal kantoor, daarom wordt er gewerkt met lokale partners die inspecties verzorgen in hun regio. Dit maakt het mogelijk om snel een inspectie in te plannen tegen een vast, laag tarief.

Uiteraard mag je van iedere erkende EP-adviseur dezelfde kwaliteit dienstverlening verwachten. Zo houden we de energielabel kosten 2021 ook na dit jaar betaalbaar.

Banner 3 energielabelperfect.nl