Wonen in een monumentaal pand is bijzonder. Je maakt actief deel uit van een stukje cultuur en historie. Omdat het pand al generaties lang behoort tot dezelfde familie of omdat je specifiek hebt gekozen voor deze locatie.
Is een energielabel monument verplicht zoals dit met normale huizen en zakelijke panden het geval is? En is er verschil tussen een energielabel voor een rijksmonument of een energielabel voor een gemeentelijk monument? Lees verder voor alles wat je moet weten over monumentale panden en duurzaamheid.
Is energielabel monument verplicht?
Sinds 2015 is het voor veel panden verplicht om een energielabel te bezitten. Daarnaast moet je bij verkoop of verhuur een geldig label laten zien die je via Energielabelperfect.nl kunt aanvragen.
Een energielabel voor een rijksmonument of een energielabel voor een gemeentelijk monument is vrijgesteld van deze verplichting. Je hoeft dus geen energie adviseur in te schakelen, er hoeft geen score toegekend te worden en een registratie van de energieprestaties in het Kadaster is ook niet aan de orde.
Waarom geen energielabel monument aanvragen?
Een monumentaal pand heeft een historische waarde. Als eigenaar of gebruiker mag je niet zomaar renoveren of wijzigingen aanbrengen, hiervoor moet je toestemming vragen.
Wellicht wil je een pand voorzien van dubbel glas. Dit is wellicht mogelijk maar niet als er nu bijvoorbeeld glas-in-lood ramen aanwezig zijn die een belangrijk deel uitmaken van het monument. Als bewoner wil je er ook in de winter warmpjes bijzitten, als de regels rondom monumentale gebouwen isolatie niet toestaan dan kan dit lastig zijn.
Het is uiteraard wel een keuze die je maakt als je een dergelijk pand betrekt. Gelukkig zijn er diverse aanpassingen die je wel mag maken, ook als een energielabel monument niet verplicht is.
Monumentaal pand verduurzamen
Dat er geen verplichting van kracht is betekent uiteraard niet dat een inspectie verboden is. Het is juist verstandig om monumentale panden te laten beoordelen op energieverbruik en bouwtechnische kwaliteit. Oudere panden kunnen slijten, de oude staat was ook een goede staat.
Vroeger waren deze gebouwen immers ook nieuw. Als je een monumentaal pand wilt verduurzamen dan zul je als eerste een EP-adviseur inschakelen om de huidige staat te beoordelen. De eindscore en bijbehorend advies dient vervolgens als basis om mogelijke verbeteringen te plannen.
De aanpassingen moeten vervolgens binnen de kaders van de regelgeving uitgevoerd worden. het Zo is het mogelijk dat het plaatsen van een moderne ketel is toegestaan maar zonnepanelen op het dak niet.
De duurzaamheidsmaatregelen die doorgaans toegestaan zijn hebben geen significante invloed op de oorspronkelijke bouw en zijn niet direct zichtbaar. Hoewel je met zonnepanelen veel energie kunt opwekken zullen deze panelen een te grote impact hebben op de uitstraling van het pand.
Als je binnen op de zolder isolatie kunt aanbrengen dan is dit een maatregel zonder invloed op het aanzicht. Er zijn hierbij geen harde criteria bepaald, laat je daarom adviseren door een expert voordat je maatregelen neemt.
Beschermd stads- of dorpsgezicht
Een energielabel monument is dus niet verplicht, hoe zit het als jouw woning of zakelijk pand deel uitmaakt van een beschermd stads- of dorpsgezicht? In dat geval moet je wel een energielabel overleggen bij verkoop of verhuur.
Er is voor woonhuizen nog geen minimale vereiste. Als je in een label G woning woont dan mag je deze woning verkopen of verhuren zolang je maar een geldig energielabel bezit. Als het bestaande label verlopen is dan kun je via Energielabelperfect.nl een inspectie aanvragen.
De uitslag wordt dan door de adviseur geregistreerd bij het Kadaster. Bij zakelijke panden is er ook de verplichting voor een geldig label, bij kantoorpanden is er vanaf 2023 ook een minimum score van C vereist.
Monumentale kantoorpanden
Vanaf 2023 moeten kantoorpanden minimaal label C bezitten. Dit is de eerste categorie waarin er een minimum verplichting wordt ingevoerd.
Als het een rijksmonument of gemeentelijk monument betreft met kantoorfunctie dan geldt deze verplichting nog niet. Toch zijn er veel eigenaars die gebruik maken van de mogelijkheden die er zijn om ook hun kantoorpanden te verduurzamen.
Naast een betere werkomgeving en een besparing op de energiekosten zal de waarde van het kantoorpand stijgen. Huurders en kopers houden namelijk rekening met de energieprestaties ongeacht de wettelijke verplichting.
Een energielabel monument is op dit moment niet verplicht. Het is wel mogelijk om advies in te winnen en het pand (deels) te verduurzamen binnen de kaders van de wet.