De wereld staat niet stil. Je kunt niet alles wat er verandert in de wereld bijhouden, misschien wist je niet dat het energielabel na 1 januari 2021 veranderd is.
Wat betekent dit voor labels die eerder zijn afgegeven en wat is er anders geworden? Op deze pagina vatten we samen hoe het energielabel per 1 januari 2021 wordt opgesteld en wat dit betekent voor jouw situatie.
Energielabel na 1 januari 2021
In 2008 werd het energielabel ingevoerd in Nederland. Dit ging niet zonder slag of stoot maar uiteindelijk is de wet door de Eerste en Tweede Kamer aangenomen. In eerste instantie was deze nieuwe regel alleen van toepassing op nieuwbouw woningen.
Bij de oplevering werd er een energielabel opgesteld dat 10 jaar geldig is. In 2015 werd de regel ook van kracht voor bestaande bouw. Omdat het niet mogelijk was om ieder huis te inspecteren werd er gekozen voor een geautomatiseerd label. Als er aanpassingen waren gemaakt aan de woning dan kon de eigenaar dit zelf doorgeven.
Deze oude methode bleek niet betrouwbaar genoeg te zijn, op de website van Milieu Centraal kun je deze labels ook niet meer opzoeken. Het energielabel na 1 januari 2021 is anders. Nu wordt de NTA 8800 methodiek gebruikt.
Dit heeft voordelen maar ook een groot nadeel; je moet ervoor betalen. Een energielabel na 1 januari 2021 kost geldt omdat er een EP-adviseur moet langskomen om de woning te inspecteren.
Woninginspectie energielabel na 1 januari 2021
Eigenlijk was het een beetje vreemd dat zoveel huizen een label kregen toegekend zonder de woning te inspecteren. Veel mensen hebben de woning zelf verduurzaamd wat niet blijkt uit de automatische labels. Dit had de politiek door en ze besloten om het energielabel per 1 januari 2021 aan te passen naar de nieuwe NTA 8800 standaard.
Dit biedt meerdere voordelen:
- Het energielabel na 1 januari 2021 is meer accuraat.
- Een nieuw label is 10 jaar geldig na afgifte.
- Nieuwe labels vallen soms beter uit.
Omdat de woning nu individueel wordt geïnspecteerd weet je direct wat de werkelijke energieprestaties zijn. Het is gebleken dat huizen volgens de oude methode regelmatig een minder voordelige score kregen, volgens de nieuwe standaard blijken veel huizen zuiniger te zijn dan gedacht.
Dit is een voordeel als de woning wordt verkocht of verhuurd omdat de woningwaarde stijgt.
Oude label blijft geldig
Betekent het nieuwe label dat je een nieuw energielabel na 1 januari 2021 moet aanvragen? Nee, gelukkig niet. Labels die voor 2021 zijn toegekend blijven geldig maar het is bekend dat ze minder nauwkeurig zijn.
Als je de woning hebt verduurzaamd dan klopt de score niet meer. Als je de woning wilt verkopen of verhuren dan is het zeker een goed idee om een nieuw label aan te vragen. Dit kan eenvoudig, snel en goedkoop via Energielabelperfect.nl. Je plant een inspectie in en kort daarna krijg je het nieuwe label per mail toegezonden. Deze score wordt geregistreerd in het Kadaster en je kunt dit 10 jaar gebruiken.
Kantoorpanden vanaf 2023
Naast de wijzigingen in het energielabel per 1 januari 2021 is er nog iets veranderd voor kantoorpanden. Die moeten sinds 2023 namelijk een score hebben van label C of beter. Als het label D, E, F of G is dan mag dit pand niet langer verhuurd of verkocht worden.
Lang niet alle kantoorpanden zijn gekeurd en voldoen mogelijk niet aan de nieuwe regels. Voor woonhuizen is er nog geen minimum score waar de woning aan moet voldoen, het spreekt voor zich dat een label A woning aanzienlijk zuiniger is dan een huis met label G.
Huis laten inspecteren
Een label is 10 jaar geldig na afgifte. Moet je een nieuw energielabel na 1 januari 2021 aanvragen als je in 2015 een label hebt ontvangen? Het moet niet maar het kan altijd. Waarom zou je je dit doen? Als je bijvoorbeeld de woning wilt verbouwen en je wilt weten waar de grootste verbeterpunten zich bevinden.
Een EP-adviseur is niet alleen opgeleid om een huis op te meten maar vooral ook om de bewoners praktische adviezen te geven en verbeterpunten in kaart te brengen. Dan kun je veel efficiënter de woning verduurzamen wat je direct kosten zal besparen op de energierekening.
Ben je op zoek naar een betaalbare inspecteur bij jou in de buurt? Ga dan naar Energielabelperfect.nl en vul jouw gegevens in. Een afspraak inplannen is zo gepiept!