Is jouw energielabel nieuw? Weet je eigenlijk het verschil tussen een energielabel dat oud of nieuw is? Wees gerust, je bent niet de enige die niet weet welk label aan de woning is toegekend, wanneer en waarom dit van belang is. Als jouw energielabel oud is dan kan dit wel voor problemen zorgen.
Voorkom een boete, controleer of jouw energielabel nieuw is en neem anders maatregelen. Hoe je het label kunt controleren en waarom een nieuw label aanvragen voordeel biedt lees je op deze pagina.
Is jouw energielabel nieuw of oud?
Laten we eerst eens controleren of jouw energielabel oud of nieuw is. Als je een huiseigenaar bent dan kun je direct inloggen op de website van MijnOverheid en bij de Kadastrale gegevens kun je het huidige label downloaden.
Meer dan een MijnOverheid account en DigiD heb je niet nodig, dit document is gratis te downloaden. Je ziet dan de score zoals deze geregistreerd staat bij het Kadaster.
Is het niet jouw eigen woning en wil je toch graag weten wat de energiewaarde is? Dan kun je naar de website van Milieu Centraal gaan, voer je adres in en je krijgt te zien wat het label is. Is het energielabel oud en niet aangevuld met nieuwe data? Dan wordt er niets weergegeven.
Milieu Centraal laat namelijk geen informatie zien van voorlopige labels omdat deze data niet betrouwbaar is. Is het energielabel nieuw en bijgewerkt? Dan kun je wel zien wat de score is, deze informatie is namelijk openbaar gesteld en gratis opvraagbaar. Alleen huiseigenaren, zakelijk en particulier, kunnen een uittreksel van het label downloaden.
Waarom een energielabel nieuw aanvragen?
In de eerste plaats is het energielabel oud als het 10 jaar geleden toegekend is. Als je in 2015 een voorlopig label (VEL) hebt ontvangen dan is deze geldig tot 2025. Nou is het mogelijk dat je in 10 jaar tijd een nieuwe ketel hebt gekocht, dubbel glas hebt geplaatst of zonnepanelen op het dak hebt gelegd. Als je dit niet voor 2021 hebt doorgegeven dan staat er nog een oud label geregistreerd bij het Kadaster.
Op het moment dat je een woning te koop of te huur aanbiedt dan ben je verplicht om het label te laten zien. Het oude label kan geldig zijn maar als de informatie niet klopt dan heb je daar niet veel meer aan. Bij een energielabel die van oud naar nieuw is omgezet met een betere score kun je een flink bedrag verdienen op de woningmarkt.
Kopers en huurders zijn namelijk vooral op zoek naar een energiezuinige woning met label A of B. Als het een C of D woning betreft dan maak je minder kans op potentiële kopers of huurders.
Ook als je niet onmiddellijk van plan bent om te gaan verhuizen kan een energielabel dat nieuw is voordeel bieden. Sinds 2021 zal er namelijk een EP-adviseur langskomen om een inspectie uit te voeren. Belangrijke delen van de woning worden beoordeeld op energiezuinigheid.
Uit de optelsom komt een gewogen score maar het zijn juist die afzonderlijke observaties die interessant zijn. Een groot verschil tussen het energielabel dat oud of nieuw is zit in de nuancering van informatie. Je wilt niet alleen weten dat je een C label huis hebt maar hoe je hier snel en betaalbaar een B of A label huis van kunt maken.
Dit is namelijk niet alleen interessant bij verkoop maar ook zeker voor jezelf. Als je ontdekt dat de ventilatie in huis niet goed functioneert en je daarmee veel meer betaalt voor de verwarming van je huis, dan krijg je advies om dit euvel op te lossen.
Is een nieuw energielabel verplicht?
Of je energielabel oud of nieuw is maakt voor de wet niet uit, zolang het maar geldig is. Heb je in 2018 een definitief label gekregen? Daar kun je tot 2028 mee vooruit. Toch is er een ‘maar’… Het label uit 2018 is minder uitgebreid, je weet niet echt hoe zuinig jouw woning is.
Misschien loop je honderden euro’s op jaarbasis mis omdat je kleine verbeteringen niet doorvoert. Daarnaast is er een klimaatakkoord waarin gesteld wordt dat we in 2050 klimaatneutraal moeten wonen.
Is dat nog ver weg? Ja, maar zo denkt de regering helaas ook. De kans bestaat dat er een inhaalslag wordt gemaakt en energiebesparende maatregelen daardoor onbetaalbaar worden.
Vanaf 2023 moeten kantoorgebouwen minimaal label C bezitten. Als jouw huis plotseling een hogere score moet halen dan kan je dit de hoofdprijs kosten. Nu verduurzamen levert je eigenlijk altijd voordeel op. Via Energielabelperfect.nl kun je een energielabel nieuw aanvragen, dan weet je precies waar je aan toe bent.