Dat het energielabel nieuwbouwwoning 2021 is veranderd is nog niet bij iedereen bekend. Dit heeft gevolgen voor zowel bestaande bouw als nieuwe projecten. Heb je vragen over het energielabel nieuwbouwwoning vanaf 2021? Dan kun je op deze pagina de antwoorden vinden.
Wil je een (nieuw) label aanvragen? Dan kun je terecht op Energielabelperfect.nl. Als je nog een voorlopig label hebt, zoals dit bij een energielabel in nieuwbouw sinds 2021 regelmatig het geval is, dan moet je er rekening mee houden dat deze status niet voldoende is bij verhuur of verkoop.
Energielabel nieuwbouwwoning 2021
Bij woningen waar in 2021 een omgevingsvergunning voor is aangevraagd geldt de nieuwe BENG NTA 8800 norm. Omdat het bij een huis dat nog niet gebouwd is onmogelijk is om te inspecteren wordt er op basis van bouwtekeningen en berekeningen een voorlopig label afgegeven.
Op het eerste gezicht ziet dit voorlopige energielabel nieuwbouwwoning 2021 er hetzelfde uit als een definitief label met als verschil de toevoeging ‘status voorlopig’ in de rechterbovenhoek. Ook is er een rode driehoek te vinden en een watermerk met de tekst ‘voorlopig’. Hoewel het label er officieel uitziet is dit document niet te gebruiken bij verhuur of verkoop van de woning omdat het niet voldoet aan het regeling Energieprestatie Gebouwen.
Na oplevering wordt het voorlopige energielabel nieuwbouwwoning 2021 omgezet naar een definitief label. Dit wordt vervolgens geregistreerd bij RVO. Als je dan de woning later gaat verkopen of verhuren dan moet je deze score laten zien. Na definitieve toekenning is een label 10 jaar geldig.
Is de omgevingsvergunning afgegeven voor 2021? Dan is de oude normering toegepast. Dit is minder voordelig omdat de nieuwe norm meer nauwkeurig is. Zo liep de oude toetsing tot label A zonder ‘+’ indicatie voor bijvoorbeeld zonnepanelen. Een hogere waardering betekent een hogere waarde bij verkoop of verhuur.
Wie mag energielabels definitief maken?
Als er een voorlopig label is, of wanneer helemaal geen label is, dan zul je een erkende EP-adviseur moeten inschakelen. Dit is een zelfstandig ondernemer of werknemer die een opleiding heeft gevolgd volgens de norm BRL 9500. Alleen gecertificeerde specialisten mogen deze inspectie uitvoeren.
Je kunt dus zelf geen voorlopig energielabel voor nieuwbouw uit 2021 zelf laten registreren na oplevering van de woning. Om de definitieve inspectie uit te voeren en de registratie bij de RVO te voltooien zul je dus een afspraak moeten inplannen bij een EP-adviseur. Je bent als eigenaar vrij in de keuze voor een persoon of bedrijf.
Wat kost een energielabel aanvragen?
Hoewel de standaard BRL 9500 norm door alle adviseurs wordt gevolgd, kan het tarief anders zijn. De overheid heeft namelijk het label en de wijze van toetsen verplicht gesteld maar hier geen standaard tarief voor bepaald. Dit betekent dat de tarieven flink afwijken per aanbieder.
Op Energielabelperfect.nl kun je voor een vast bedrag een lokale adviseur laten langskomen voor een inspectie als het een reguliere woning betreft. Kijk op de website voor het tarief en aanvullende opties of plan direct een afspraak in.
Moet ik een energielabel bij nieuwbouw aanvragen?
In principe hoef je niet te beschikken over een geldig label als je momenteel in je huis woont. Heb je een voorlopig energielabel bij nieuwbouw in 2021 gekregen dat na oplevering niet geregistreerd is bij de RVO? Dan telt het label niet en zul je een EP-adviseur moeten inschakelen.
Via Energielabelperfect.nl kun je snel een expert in de buurt vinden. Heb je wel een definitief label in 2021 of 2022 ontvangen na oplevering? Dan is dit label 10 jaar geldig. Toch kan het interessant zijn om tussentijds een nieuwe inspectie aan te vragen.
Bijvoorbeeld als je zelf de woning op een later tijdstip hebt verduurzaamd of aanpassingen hebt aangebracht. Wellicht is de woning opgeleverd zonder zonnepanelen en heb je ondertussen zonnepanelen geïnstalleerd. Dit zijn zaken die van invloed zijn op de score en daarmee ook de waarde.
Als je een nieuwe woning hebt laten bouwen in de afgelopen jaren dan zal dit gebouw waarschijnlijk al behoorlijk goede energieprestaties leveren. Een A-label is meer regel dan uitzondering bij nieuwbouw. Als je niet van plan bent om de woning te verkopen of verhuren binnen een termijn van 10 jaar dan hoef je ook geen nieuw label aan te vragen.
Controleer of jouw voorlopig energielabel nieuwbouw uit 2021 definitief is gemaakt en ingeschreven. Je kunt een PDF vinden op de website van Mijn Overheid. Daarnaast kun je via energielabel.nl de huidige status van jouw adres controleren.