Energielabel prijzen

Energielabel prijzen

Banner 4 energielabelperfect.nl

Als je informatie opzoekt over energielabel prijzen dan kom je veel bedragen tegen. Naast de prijs zijn er ook andere zaken om rekening mee te houden.

Wist je dat het label eigenlijk ‘gratis’ is? Toch moet je ervoor betalen, hoe zit dat? Alles wat je moet weten over energielabel tarieven voor huizen leggen we uit op deze pagina.

Wat kost een energielabel?

Steeds meer zaken die energie verbruiken zijn voorzien van een energielabel. Denk aan witgoed en bruingoed maar ook winkels, kantoorpanden en huizen moeten voorzien zijn van een score. Anders mag een huis niet verkocht of verhuurd worden.

Dit is een verplichting die gesteld wordt door de regering, je bent zelf als eigenaar verantwoordelijk voor het aanvragen van dit label. En daar zijn kosten aan verbonden.

Dat was niet altijd zo, waarom moet je betalen voor een label en waarom verschillen de energielabel prijzen zoveel per aanbieder?

Waarom betalen voor energielabel?

Duurzaamheid staat al jaren op de agenda van de overheid. Labels op producten en vastgoed geven consumenten direct zicht op de energieprestaties.

Als we kijken naar de stijgende prijzen voor energie dan biedt het voordeel om voor producten en huizen te kiezen die minder gas en stroom verbruiken. Je kunt zo in de loop der jaren veel geld besparen.

Voor nieuwbouwwoningen geldt de verplichting al sinds 2012, in 2015 kregen bestaande huizen ook een label toegekend. Dit waren schattingen die eigenaars gratis konden aanpassen als de score niet juist was, of na een verbouwing.

In 2021 zou de wijze van toetsing veranderen, deze nieuwe methode genaamd NTA 8800 is meer nauwkeurig maar het vereist wel meer expertise.

Daarom is het nu verplicht om een EP-adviseur in te schakelen. Dit is iemand met een bouwtechnische achtergrond die een opleiding heeft gevolgd tot energieprestatie adviseur en inspecteur. Een onderzoek kost tijd en deze mensen moeten ook een boterham verdienen. De huiseigenaar moet deze kosten betalen.

Energielabel prijzen liggen niet vast

Je moet als huiseigenaar veel kosten maken, helaas moet je ook betalen voor het energielabel. Hoewel de regering wel de verplichting heeft gesteld voor dit label hebben ze de energielabel tarieven aan de markt overgelaten. Het idee hierachter is dat bedrijven onderling concurreren en lagere tarieven rekenen.

Het probleem hierbij is dat er te weinig inspecteurs zijn terwijl er veel vraag is naar deze dienstverleners. Het resultaat is dat niet alleen de wachttijden flink oplopen maar de energielabel prijzen stijgen ook.

Omdat er geen centrale website is vanuit de overheid om een erkende inspecteur op te zoeken tast je als consument behoorlijk in het duister.

Zekerheid bij energielabel tarieven

Waarom vraagt één EP-adviseur bijvoorbeeld 250 euro terwijl een ander 500 euro rekent voor hetzelfde huis? De manier van toetsen is gelijk, daar ligt het niet aan.

Dit heeft te maken met de zaken rondom de NTA 8800 standaard. Als een bedrijf ver moet rijden, dan komen er kosten bij.

Een inspecteur kan per huis een tarief berekenen of per vierkante meter. Een maatwerk woning is lastiger om te beoordelen dan een standaard rijtjeswoning.

Zo zijn er best veel verschillen en dat is te zien aan de tarieven. Om wat meer duidelijkheid te scheppen in deze markt heeft Energielabelperfect gekozen voor standaard energielabel tarieven.

Je betaalt voor een ‘standaard’ woning hetzelfde bedrag, waar je ook woont in Nederland. Je vult jouw adres in en een lokale EP-adviseur komt bij je langs voor een vast, laag tarief. Het label wordt officieel geregistreerd en je krijgt een kopie in de mailbox. Zo eenvoudig kan het dus zijn.

De waarde van een nieuw energielabel

Energielabels zijn 10 jaar geldig na afgifte. Als je een huis wilt verkopen dan ben je sinds 2021 verplicht om de score al bij de advertentie aan te geven. Ook als de geldigheid nog niet is verstreken kan het voordeel bieden om een nieuw label aan te vragen. Zo zijn er mogelijk aanpassingen doorgevoerd waardoor de woning nu betere energieprestaties levert.

De nieuwe standaard kan ook gunstiger uitvallen, volgens de regering klopt de helft van de energielabels niet. In veel gevallen blijken huizen beter te scoren na een inspectie volgens de huidige standaard. Als je een huis te koop zet dan scoor je met een A-label woning beter dan met een B-label woning.

Een paar honderd euro voor een nieuw label levert je al gauw duizenden euro’s voordeel op. De energielabel prijzen op Energielabelperfect.nl zijn scherp en de voorwaarden zijn helder, voer je adres in en plan direct een afspraak in!

Banner 4 energielabelperfect.nl