Is een energielabel bij een recreatiewoning verplicht? Het korte antwoord is “ja, je hebt een energielabel recreatiewoning nodig”. Maar het zou Nederland niet zijn als er geen uitzonderingen op de regel zijn. En dat is ook hier het geval.
Daarnaast heeft er ook een transitie plaatsgevonden van NEN 7120 naar NTA 8800 wat betekent dat het oude label minder informatie bevat dan een nieuw label. Dit betekent niet dat je nu verplicht een nieuw energielabel voor je vakantiewoning moet aanvragen. Wat moet, wat mag en hoe je het regelt leggen we uit op deze pagina.
Energielabel recreatiewoning
Wat is er nou fijner om in een vakantiehuisje te vertoeven op een prachtig plekje ergens in Nederland? Maar ook hier zijn regels om je aan te houden. Zo is er al jaren de verplichting voor een energielabel bij woonhuizen. Maar recreëren is niet hetzelfde als wonen. Heb je een energielabel recreatiewoning nodig? In een aantal gevallen wel maar niet altijd.
Dit zijn de twee uitzonderingen op de regel:
- Als het een alleenstaand gebouw betreft met een gebruiksoppervlakte die minder is dan 50 vierkante meter.
- Als het een gebouw betreft dat bestemd is voor bewoning dat minder dan vier maanden per jaar wordt gebruikt. Het verwacht energiegebruik is minder dan 25 procent dan bij permanent energieverbruik het geval is.
In alle andere gevallen is een energielabel bij een recreatiewoning verplicht bij verkoop, verhuur of oplevering. Het energieverbruik bij punt twee betekent eigenlijk een uitzondering op een uitzondering. Vier maanden uit een jaar is een kwart. Het energieverbruik mag niet 25 procent van het geschatte jaarverbruik overschrijden.
Wat betekent dit in de praktijk? Stel, je zou overwinteren in een vakantiewoning. Het is koud buiten dus je moet veel stoken om het binnen aangenaam warm te maken. Het energieverbruik ligt in die periode hoger dan in de lente of herfst het geval zou zijn. Vier wintermaanden betekent dus meer energieverbruik dan 25 procent en daarmee is een energielabel voor je recreatiewoning verplicht.
Het voorbeeld hierboven geeft aan dat je moet opletten met uitzonderingen. Ben je vaak op de vakantiebestemming of bezit je een recreatiewoning die regelmatig verhuurd wordt?
Dan is het slim om een energielabel keuring aan te vragen. Je krijgt dan niet alleen een label dat tien jaar geldig is, de inspecteur geeft je ook advies om energiebesparende maatregelen te nemen.
Veel vakantiewoningen zijn niet optimaal geïsoleerd waardoor de energieprestaties ongunstig uitvallen en ook het comfort minder is. Soms kun je met relatief goedkope ingrepen de energieprestaties aanzienlijk verbeteren.
NEN 7120 en NTA 8800
Sinds 2021 worden woningen en recreatiewoningen gekeurd volgens de NTA 8800 methode. De oude en meer beperkte NEN 7120 standaard is hiermee komen te vervallen.
Moet je nu direct een nieuw energielabel recreatiewoning aanvragen? Nee, het oude label blijft na afgifte 10 jaar geldig. Controleer dus de datum van afgifte.
Bij verhuur of verkoop ben je als eigenaar verplicht om een geldig energielabel te overleggen. Een nieuw label geeft meer informatie en kan ook een betere score opleveren. Dit heeft gevolgen voor de huursom of vraagprijs bij verkoop. Als eigenaar kan het voordelig zijn om voor de vakantiewoning een nieuw energielabel aan te vragen.
Zonnepanelen in het bos
Heeft het zin om zonnepanelen op het dak te leggen als de woning altijd in de schaduw staat in een bosrijk gebied? Waarschijnlijk wel want er zijn panelen die ook in de schaduw veel energie opwekken.
Moet je isoleren om warmte binnen te houden of juist om zonlicht te weren? Bij gebruik in de zomer kun je besparen op de airco door bijvoorbeeld het gebouw wit te schilderen. Wit reflecteert de zon waardoor het gebouw minder snel opwarmt. Zo zullen de adviezen van de EP-adviseur anders zijn bij een vakantiewoning dan bij je reguliere woning.
Kosten voor energielabel recreatiewoning
Wil je weten wat voor een energielabel van een recreatiewoning de kosten zijn? Bij Energielabelperfect.nl kun je voor een vast bedrag een woonhuis laten keuren. Hierbij wordt uitgegaan van standaard huizen met een gemiddelde oppervlakte. Vakantiewoningen passen niet binnen deze standaard wat betreft oppervlakte, bouw en locatie.
Dezelfde NTA 8800 norm blijft echter gehandhaafd. Wat de kosten voor een energielabel recreatiewoning zijn is daarom maatwerk. Vraag gerust een prijsopgave aan. Soms is er een keuring op basis van nacalculatie mogelijk maar dit hoeft niet altijd nodig te zijn. Een label is na toekenning 10 jaar geldig.