Energielabel Rijksoverheid

Energielabel Rijksoverheid

Banner 3 energielabelperfect.nl

Het energielabel Rijksoverheid voor huizen en andere gebouwen is verplicht. Maar niet iedereen weet wat het label van hun eigen woning is, waar ze dit kunnen vinden en hoe je een energielabel via de Rijksoverheid kunt aanvragen.

Het is lastig om je aan de regels te houden als je niet weet hoe. Daarom hebben we op deze pagina de meest voorkomende feiten over het energielabel op een rijtje gezet.

Wat is het energielabel Rijksoverheid?

Ieder gebouw heeft een energielabel. Dit kan bij oplevering van een nieuwbouwwoning zijn toegekend, automatisch voor bestaande woningen of op aanvraag. Een energielabel is volgens de Rijksoverheid verplicht maar ze regelen niet de aanvraag of de toetsing van deze labels.

Dit is op zich geen minpunt, het is een goede zaak dat een inspectie niet direct gekoppeld is aan een overheidsinstantie. Dan is het als een slager die zijn eigen vlees keurt. Je kunt dus geen energielabel bij de Rijksoverheid aanvragen, dit loopt via erkende EP-adviseurs.

Is het energielabel verplicht voor mijn pand?

In principe moet ieder gebouw in Nederland een energielabel Rijksoverheid bezitten. Valt jouw pand binnen deze gebouwen?

  • Huizen en appartementen
  • Kantoorgebouwen
  • Gebouwen waar zorg verleend wordt
  • Overheidsgebouwen

Er zijn ook een aantal uitzonderingen zoals:

  • Beschermde monumenten
  • Gebouwen met religieuze bestemming
  • Kleine, vrijstaande huizen tot 50 vierkante meter
  • Agrarische bedrijven en fabriekshallen die dienen voor opslag
  • Gebouwen die maximaal 2 jaar worden gebruikt
  • Recreatiegebouwen die niet meer dan 4 maanden per jaar in gebruik zijn
  • Schuren en garages

Als je twijfelt of jouw pand voorzien moet zijn van een energielabel kijk dan op de website van de overheid of neem contact op met een energie prestatie adviseur.

Waar vind ik mijn energielabel?

Ben je eigenaar van een huis of zakelijk pand? Dan kun je het huidige label downloaden via de persoonlijke pagina van Mijn Overheid onder de kadastrale gegevens. Huurders kunnen op dit moment niet het label van een huurwoning downloaden, hier zal in de loop van 2023 verandering in komen.

Ben je eigenaar van een pand in Nederland en kun je geen informatie vinden? Dan moet je navraag doen want er zijn gevallen bekend waarbij een gebouw geen waardering heeft. Dit is wel verplicht, zonder geldig label kun je een boete krijgen.

Via de website energielabel.nl kun je de meest recente score vinden. Het energielabel van de Rijksoverheid is 10 jaar geldig. Als deze tijd is verstreken dan moet je bij verhuur of verkoop een nieuw label aanvragen.

Als het een woning betreft dan kun je hiervoor terecht op Energielabelperfect.nl. Je vindt zo snel een erkende adviseur bij jou in de buurt en je betaalt een vast bedrag voor de inspectie. Als je nog een geldig label hebt dan kan het toch interessant zijn om een nieuwe inspectie aan te vragen.

Is het energielabel van de Rijksoverheid betrouwbaar?

Als er een erkende EP-adviseur de woning heeft onderzocht dan zal de score naar alle waarschijnlijkheid betrouwbaar zijn. Echter hebben veel huizen in 2015 automatisch een label gekregen. Dit is vanwege een nieuwe verplichting in de wetgeving. De regering heeft toen op afstand voor huizen een label bepaald op basis van statistische informatie.

Je zult begrijpen dat niet iedere woning aansluit op de standaard. Als je bijvoorbeeld een koopwoning geïsoleerd hebt naar een hogere standaard dan gemiddeld, dan heb je mogelijk een B-label op je woning terwijl je een label-A zou moeten hebben. Hoe kom je hier achter en hoe los je dit op?

Een nieuw energielabel van de Rijksoverheid aanvragen, dat is de enige manier. Voorheen was het mogelijk om zelf wijzigingen door te geven maar dat is niet langer het geval. Daarnaast is er in 2021 een nieuwe normering ingevoerd waarbij er naast label-A ook nog 4 plussen te verdienen zijn. Een meer energiezuinige woning is ook meer waard bij verkoop of verhuur.

Energielabel Rijksoverheid aanvragen

Het is niet mogelijk om direct via de website van de Rijksoverheid een aanvraag in te dienen. Dit loopt altijd via EP-adviseurs. Dit zijn private bedrijven die volgens standaard normen werken maar wel hun eigen tarief mogen stellen.

Vergelijken kan lonend zijn. Omdat er nog veel gebouwen (opnieuw) beoordeeld moeten worden kunnen wachtlijsten per regio flink oplopen. Bekijk op Energielabelperfect.nl voor een inspectie. Hier kun je tegen een vast, laag tarief snel een inspectie door een erkend EP-adviseur inplannen.

Banner 3 energielabelperfect.nl