Energielabel taxatierapport

Energielabel taxatierapport

Banner 2 energielabelperfect.nl

Een energielabel of taxatierapport is niet hetzelfde, toch zijn er wel degelijk overeenkomsten. Wat de overeenkomsten en verschillen zijn leggen we uit op deze pagina.

Ook zul je ontdekken welke invloed het energielabel taxatierapport of taxatie heeft. Is duurzaam hetzelfde als duur? Lees snel verder voor het antwoord!

Wat is een energielabel?

Een energielabel is een verplichte waardering van een woonhuis waarin de energieprestaties van het gebouw worden vastgelegd. Voorheen werden labels automatisch verstrekt, nu moet dit per woning worden aangevraagd.

Een definitief label is 10 jaar geldig na afgifte, of tot het moment dat de woning aangepast wordt met invloed op de energieprestaties.

Bij verkoop of verhuur is het verplicht om een geldig energielabel te laten zien, ook al bij publicatie van de advertentie. Een energielabel wordt vastgesteld door een erkend EP-adviseur.

Wat is een taxatie?

Een taxatie voor een huis is een onafhankelijke woningwaarde bepaling die door een erkend taxateur wordt opgesteld. Op basis van een aantal criteria wordt bepaald wat een huis waard is op de huidige markt.

Met een energielabel taxatierapport kan de koper een hypotheekaanvraag indienen. De taxatiewaarde geeft de bank zekerheid over de waarde van de woning.

Energielabel taxatierapport

De energieprestaties zijn van belang voor de regering, de taxatiewaarde is van belang voor de hypotheekverstrekker. Er zijn andere belangen en stakeholders maar het energielabel en taxatierapport zijn wel met elkaar verbonden. Als een woning goede energieprestaties levert dan heeft dit invloed op de taxatiewaarde.

Een goed geïsoleerd huis is namelijk meer waard. Dit is duidelijk te zien bij huizenprijzen. Een hoger label vertaalt zich direct naar een hogere prijs.

Een beter energielabel levert gemiddeld genomen 2 procent meer op. Betreft het een F of G label huis? Dan ligt de prijs gemiddeld genomen juist 13.000 euro lager. Het energielabel en de taxatie zijn dus direct met elkaar verbonden.

Een energielabel inspectie wordt betaald door de huiseigenaar, een woningtaxatie wordt meestal betaald door de koper. Bij een scheiding of erfenis kan dit anders zijn maar een taxatierapport is meestal nodig om een hypotheekaanvraag in te dienen.

Is duurzaam ook duur?

Als je een energielabel A woning wilt kopen dan betaal je hier dus meer voor dan voor een label B huis. Is dat een probleem? Als je een koukleum bent dan zit je er in een A-label woning warmpjes bij met relatief lage energiekosten. De totale rekensom moet je dus over een langere periode maken.

Dit geldt ook voor de partij die verkoopt of verhuurt. De investering in duurzaamheid vertaalt zich naar een hogere woningwaarde.

Wil je een nieuw label aanvragen? Dat gaat eenvoudig en goedkoop via Energielabelperfect.nl.

Officieel energielabel en taxatie

Enkele tientallen jaren geleden is de onafhankelijke status van taxateurs juridisch vastgelegd. Voor die tijd moesten kopers maar gokken dat de vraagprijs realistisch was. Dat was onduidelijk voor kopers maar ook voor hypotheekverstrekkers.

Door onafhankelijke taxaties in te voeren weten kopers wat ze kunnen verwachten en hypotheekverstrekkers weten welk bedrag ze kunnen lenen aan de klant. Het energielabel bestaat pas sinds 2012 en in 2015 is dit voor iedere woning verplicht.

In 2021 is er pas een onafhankelijke toetsing ingevoerd. Nu moet je een EP-adviseur inschakelen om een onafhankelijke inspectie uit te laten voeren.

Daar moet je voor betalen maar het biedt wel duidelijkheid. De doelstelling van een energielabel taxatierapport is anders maar ze zijn wel met elkaar verbonden.

Onafhankelijk toetsen

In principe maakt het niet uit wie het energielabel of de taxatie uitvoert. Een EP-adviseur is aan regels gebonden en heeft een opleiding gevolgd, dit geldt ook voor taxateurs. De belangen liggen wel wat anders.

Hoe zit het met de kosten? In beide gevallen heeft de regering besloten om het tarief aan de markt over te laten. Een EP-adviseur of een taxateur mag zelf het tarief bepalen terwijl de kwaliteit en de uitkomst in theorie gelijk zal zijn. Het is de service zoals snel een afspraak inplannen en goede communicatie waar het voordeel in zit.

Verder maakt het niet uit of je meer of minder betaalt voor deze dienstverlening. Een energielabel is verplicht bij verhuur of verkoop, het is logisch dat je als huiseigenaar liever minder dan meer betaalt.

Energielabelperfect.nl is een website waar je goedkoop een label kunt aanvragen met een goede service. Als je een ‘standaard’ woning bezit dan kun je honderden euro’s besparen op de inspectie.

Banner 2 energielabelperfect.nl