Energielabel uitprinten

Energielabel uitprinten

Banner 3 energielabelperfect.nl

Je wilt een huis verkopen, dan blijkt dat je verplicht bent om een geldig energielabel te laten zien. Wat is dit label, waar kun je dit vinden en kun je dit energielabel zelf uitprinten? Het antwoord op al deze vragen en meer lees je op deze pagina.

Waar kan ik mijn energielabel uitprinten?

Als je een energielabel wilt printen dan moet je eerst een kopie op papier hebben of liever nog het digitale origineel downloaden. Als je eigenaar van een gebouw bent dan kun je een digitaal exemplaar bij de Kadaster informatie van Mijn Overheid opzoeken.

Log in op jouw persoonlijke account, ga naar de informatie over je woning en daar vind je het label als PDF document. Je kunt dit bestand downloaden en vervolgens het energielabel uitprinten. Zo eenvoudig is het om een kopie op papier te krijgen.

Ongeacht of het een digitaal bestand is of een geprint label op papier, de geldigheid is maximaal 10 jaar. Bij een energielabel uitprinten zal er geen datum op vermeld staan, via energielabel.nl kun je het meest recente label controleren. Je kunt hier echter niet een printversie van het energielabel voor uitprinten downloaden.

Is het label van je huis (bijna) verlopen? Dan kun je via Energielabelperfect.nl een aanvraag indienen voor een nieuwe inspectie. Zodra de inspecteur het label heeft toegekend en ingediend bij het Kadaster krijg je een PDF van het nieuwe label. Je kunt dit bestand uitprinten. Na uitgifte is dit label 10 jaar geldig.

Moet je het energielabel printen?

In principe gaat het vooral om de inschrijving in het Kadaster. Sinds 2021 wordt dit geregeld door de inspecteur die verantwoordelijk is voor de inspectie. De rest gaat eigenlijk vanzelf. Een potentiële koper kan niet het label downloaden via jouw account van de overheid, de score is wel zichtbaar via energielabel.nl.

Deze informatie is gratis op te zoeken. Je bent als eigenaar verplicht om het label te vermelden bij de advertentie van het gebouw. Dus niet pas tijdens de onderhandelingen op papier. De verkoopmakelaar weet hoe dit werkt, je kunt zelf ook de PDF bijsluiten bij een plaatsing online.

Wanneer je alles online regelt dan hoef je niet eens het energielabel uit te printen, de koper moet dit document wel ontvangen. Als ze vragen om een geprinte versie doe hier dan niet moeilijk over, dat is eenvoudig te regelen. Niet iedereen heeft thuis een printer en je helpt kopers door even een printje te maken.

Zo print je het energielabel

Hoe kan ik mijn energielabel printen? In de eerste plaats heb je uiteraard een printer nodig. Een zwart-wit laser printer zou al voldoende kunnen zijn omdat de informatie duidelijk in tekst wordt vermeld, een groene kleur valt uiteraard wel meer op dan een grijs vlak. Maak dus bij voorkeur gebruik van een kleurenprinter.

Een laser kleurenprinter is het beste omdat toner poeder niet vlekt zoals dit met inkjet printers wel kan gebeuren. Alle prints kunnen echter na verloop van tijd vervagen of beschadigd raken dus een kopietje extra kan zeker geen kwaad. Print een energielabel uit die je in een map met andere papieren over je woning bewaart, zo heb je alles bij elkaar.

Je kunt een kopie maken met de scan functie van je printer maar dat levert niet altijd een mooi resultaat op. Print liever een PDF uit vanaf je computer, een mobiel apparaat is ook mogelijk. Als je eigenaar bent van het gebouw, bijvoorbeeld een huis waar je een hypotheek op loopt, dan kun je altijd het label in digitale vorm downloaden en printen.

Je moet uiteraard wel een internetverbinding hebben. Je kunt na het downloaden dit bestand lokaal opslaan. Bijvoorbeeld op de harde schijf van je computer, in een cloud opslag als Drive of Dropbox kun je ook bestanden markeren voor offline opslag. Zo heb je altijd het origineel bij de handen.

Papier of digitaal?

Als je een inspectie aanvraagt via Energielabelperfect.nl dan zul je geen label op papier krijgen. Na het bezoek aan huis verloopt de rest van het traject digitaal. Je krijgt snel het label als PDF via mail toegestuurd met toegang via het Mijn Overheid portaal op ieder moment.

Je kunt vervolgens het energielabel uitprinten zo vaak als je dit wilt. Een risico van het energielabel printen is het ‘rondslingeren’ van oude scores. Heb je de woning laten renoveren en een nieuw label aangevraagd? Zorg dan dat het oude label in de prullenmand gaat en wis oude documenten van je computer.

Banner 3 energielabelperfect.nl