Energielabel utiliteitsbouw verplicht

Energielabel utiliteitsbouw verplicht

Banner 2 energielabelperfect.nl

Is het energielabel utiliteitsbouw verplicht? Ja, daar kunnen we kort over zijn. Maar wat betekent dit voor jou als eigenaar van een pand of meerdere panden? Wat je moet weten over het energielabel utiliteitsgebouwen lees je op deze pagina, ook de uitzonderingen op de regel komen aan bod.

Energielabel utiliteitsbouw verplicht

In de huizenmarkt kan het verschil tussen een A-label of B-label duizenden euro’s zijn. Energiezuinige panden zijn in trek. Dit geldt ook voor gebouwen zonder woonbestemming.

Het energielabel is verplicht bij utiliteitsbouw, denk hierbij aan panden als:

  • Kantoren
  • Scholen
  • Vergaderzalen
  • Horecagelegenheden
  • Zieken- en verzorgingshuizen
  • Hotels en pensions
  • Sporthallen, stadions
  • Zwembaden
  • Winkels en showrooms

Eigenlijk alle gebouwen waar regelmatig mensen komen en/of werkzaam zijn. Net als bij woonhuizen is het energielabel voor utiliteitsgebouwen verplicht. Niet alleen moet er een geldig label zijn, dit moet ook bij verkoop of verhuur kenbaar worden gemaakt.

Energielabel utiliteitsgebouwen aanvragen

Als je voor een woonhuis een energielabel wilt aanvragen dan kun je terecht bij een groot aantal partijen die uiteenlopende tarieven hanteren. Op Energielabelperfect.nl kun je voor een vast tarief een inspectie aanvragen, helaas is dit alleen mogelijk voor huizen met woonfunctie.

Als je een energielabel voor utiliteitsgebouwen wilt aanvragen dan kun je naar de website van EP-online gaan. Hier vind je een overzicht van energieadviseurs in Nederland. Maak je borst maar nat want er zijn veel aanbieders die volgens dezelfde norm werken maar wel hun tarief anders berekenen.

Hoewel het energielabel utiliteitsbouw verplicht is gesteld heeft de overheid de inspecties aan de markt overgelaten. Een erkende adviseur / inspecteur mag panden toetsen en het resultaat laten inschrijven in het Kadaster.

Hoe ze het tarief bepalen is echter een vrije keuze. In tegenstelling tot standaard tarieven voor panden met algemene kenmerken zoals Energielabelperfect dit doet, is dit met utiliteitsbouw een stuk lastiger.

Het betreft namelijk diverse panden met uiteenlopende kenmerken. Er is dus behoefte aan maatwerk en dat betekent kosten die vooraf niet te bepalen zijn.

Als er meerdere activiteiten plaatsvinden in een gebouw zoals een magazijn, werkplaats en administratieve ruimte dan kunnen de verplichtingen afwijken.

Kijk op de website van RVO om te bepalen wat er nodig is om aan de verplichting voor utiliteitsbouw te voldoen.

Welk energielabel utiliteitsbouw verplicht?

Het mag duidelijk zijn dat het energielabel utiliteitsgebouwen verplicht is maar welk label moet het pand bezitten? In principe maakt dit niet uit, een label A of een label G is wat de overheid betreft beide geen probleem als er maar een geldig label is.

Uiteraard ziet de regering liever dat de gemiddelde score C of hoger is, dit heeft weer te maken met klimaatafspraken op internationaal niveau. Daar heb je als eigenaar van een gebouwd niet direct iets mee te maken, als je echter een kantoorpand exploiteert dan is er wel een minimale score van toepassing.

Kantoorpanden moeten sinds 1 januari 2023 minimaal label C bezitten. Hoewel het energielabel verplicht is voor utiliteitsgebouwen is er geen minimale score gesteld.

Kantoorpanden vallen in de eerste categorie waarbij er wel een minimum wordt gesteld. Dit heeft te maken met het gebruik van het pand en de wijze waarop kantoren over het algemeen vrij goed te verduurzamen zijn.

Wat maakt het uit als een ander type gebouw label E of slechter heeft?

  • Het energielabel bij utiliteitsgebouwen is verplicht. Als er bij verkoop of verhuur geen label is dan mag het pand niet worden overgedragen.
  • Is er geen label? Dan kan de regering een boete uitschrijven naast de restrictie dat het pand niet mag worden verkocht of verhuurd.
  • Een nieuwe koper of huurder zal zeker letten op de energieprestaties, die vertalen zich namelijk direct naar de energiekosten om het pand te gebruiken.

Er zijn belastingvoordelen en subsidies om gebouwen te verduurzamen al zijn deze initiatieven vrij dun gezaaid. Het is voor de eigenaar van belang om de voordelen van verduurzaming nauwkeurig te berekenen.

Dat het energielabel verplicht is bij utiliteitsbouw is een juridisch gegeven, dat duurzame gebouwen beter in de markt liggen is een commerciële realiteit.

Eerst keuren, dan verduurzamen

Je kunt het energielabel voor utiliteitsgebouwen aanvragen voor of na een verbouwing of verduurzaming. Een inspecteur wordt EPA ofwel Energie Prestatie Adviseur genoemd. Dit houdt in dat het geen onafhankelijke inspecteur is zoals bij taxaties het geval is maar een persoon die pandeigenaren advies geeft om energiebesparingen door te voeren.

Hoewel het vanzelfsprekend is om bij verkoop of verhuur een inspectie aan te vragen kan het voordeel bieden om voor verduurzaming door te voeren al een inspectie aan te vragen. Dan kun je doelgericht verbeteringen doorvoeren om bijvoorbeeld van label C naar B of zelfs A te gaan.

Iedere labelsprong levert direct een besparing op wat betreft de energiekosten, daarnaast komt de waarde van het pand hoger te liggen.

Banner 2 energielabelperfect.nl