Energielabel van mijn woning

Energielabel van mijn woning

Banner energielabelperfect.nl

Wat is het energielabel van mijn woning? Dat is een vraag die paniek oproept zodra je in gesprek gaat met een verkoopmakelaar. Als je namelijk een huis gaat verkopen of verhuren dan moet je een geldig label laten zien.

Ligt het ergens in een lade? Of in een e-mail van jaren geleden? Geen paniek, we hebben het antwoord voor je. Wat is het energielabel van mijn woning en waar kan ik het vinden? Lees snel verder voor het opmerkelijk simpele antwoord.

Daar is het energielabel van mijn woning!

Waar vind ik het energielabel voor mijn huis? Het is een vraag die vaak wordt gesteld. Je zoekt in mappen maar je kunt nergens een kopie op papier vinden.

Als je deze pagina leest dan ben je al halverwege. Je hoeft alleen maar even een nieuw tabblad te openen en naar de website van Mijn Overheid te gaan.

Inloggen, ga vervolgens naar de informatie over je woning en onder de kadastrale gegevens vind je het energielabel van jouw woning als PDF document.

Is het echt zo eenvoudig? Hoef je geen nieuw label aan te vragen tegen betaling? Nee, het echt zo simpel en gratis. Maar dat is niet het enige wat we te melden hebben op deze pagina.

Hoewel deze stap heel eenvoudig is zijn er een aantal andere zaken die we moeten benoemen. Wist je bijvoorbeeld dat het energielabel van je huis 10 jaar geldig is? En dat er met ingang van 2025 veel labels komen te vervallen?

Wanneer verloopt mijn energielabel?

Nu heb ik het energielabel voor mijn woning gevonden, is deze nog geldig? Het goede nieuws is dat het label waarschijnlijk nog geldig is, het slechte nieuws is dat het niet lang meer geldig zal blijven. Sinds 2012 is de label verplichting ingesteld voor nieuwbouw woningen.

Als de woning dus pakweg 10 jaar oud is dan moet je bij verkoop of verhuur een nieuw label aanvragen. Veel bestaande woningen hebben in 2015 een label gekregen. Dit label is 10 jaar geldig dus in 2025 komt dit label te vervallen.

Als je ondertussen duurzaamheidsmaatregelen hebt doorgevoerd dan zul je toch een nieuwe inspectie moeten laten uitvoeren. Je kunt sinds 2021 niet langer zelf wijzigingen in de situatie doorgeven, hier moet een erkende EP-adviseur aan te pas komen.

Via Energielabelperfect.nl kun je goedkoop een inspectie aanvragen met vaak al binnen enkele dagen resultaat. Het energielabel voor jouw woning is dan weer 10 jaar geldig, daarnaast wordt sinds 2021 een nieuwe standaard toegepast die vaak voordeliger uitpakt dan de oude methode.

Een bestaand energielabel opvragen van je eigen woning is dus niet ingewikkeld. Als je alleen de score wilt weten dan is het nog eenvoudiger. Je gaat dan naar de website energielabel.nl en geeft een adres is.

Deze database is openbaar toegankelijk dus jouw huis is hier ook te vinden. Zie je geen score staan? Dan heb je nog een oud label dat niet meer als betrouwbaar wordt beschouwd. Het label is mogelijk nog geldig maar een nieuwe eigenaar zal hier wellicht geen genoegen mee noemen.

Het energielabel van je eigen woning opzoeken kan alleen als je de wettige eigenaar bent, huurders moeten dit label opvragen bij de verhuurder. Dit zal als het goed is in de loop van 2023 veranderen, dan krijgen ook huurders een digitale kopie via de Mijn Overheid pagina ter inzage.

Een huurder heeft echter minder belang bij deze score omdat verduurzamen een taak is voor de verhuurder. Je kunt bij een dispuut over bijvoorbeeld de huur of onderhoud wel verwijzen naar de energieprestaties van de woning.

Ik wil het energielabel van mijn woning opvragen!

Het energielabel van je eigen woning opvragen kan via Mijn Overheid, de score kan voor ieder adres in Nederland via energielabel.nl. Ben je in het bezit van een koopwoning en wil je een nieuw label aanvragen? Je kunt het huidige energielabel checken via de Rijksoverheid maar je kunt hier geen nieuw label aanvragen.

Als het oude label is verlopen of wanneer de situatie is veranderd dan zul je een inspectie moeten aanvragen via een erkend EP-adviseur. Je bent vrij om een inspecteur te kiezen zolang ze maar werken volgens de huidige standaard methode.

Via Energielabelperfect.nl kun je voor een scherpe prijs een inspectie inplannen. Het label dat volgt uit een huisbezoek is weer 10 jaar geldig, daarnaast krijg je advies over het verduurzamen van jouw woning. Het energielabel op de Rijksoverheid website wordt dan automatisch vervangen met het nieuwe label, hier hoef je zelf niets voor te doen.

Banner energielabelperfect.nl